Dva italští gurmáni představují báječné chutě italské kuchyně

Na talíři / 16.4.2013

Dva nenasytní italové Antonio Carluccio a Gennaro Contaldo spojili své síly, aby světu ukázali, jak chutná opravdová Itálie.

Italskou kuchyni zbožňuji a tak jsem tuto knihu otevírala s velkým očekáváním. S radostí se musím se přiznat, dlouho jsem neměla v ruce kuchařku, která by mě nadchla podobným způsobem jako kniha těchto italských gurmánů. Není to jen prostá přehlídka receptů. Jde o knihu, kterou si prostě zamilujete. Budete z ní vařit, budete ji číst před spaním a jen tak ji z rukou nepustíte.

To, že jsme znovu objevili své přátelství, bylo příjemné už samo o sobě, ale když jsme k tomu přidali ještě znovuobjevování své rodné země a jejího jídla – co všechno prožily a jak moc mění – oba jsme se fantasticky bavili.

Antonio, Gennaro

Antonia a Gennara dohromady pojí nejen jejich kuchařské řemeslo, ale také pevné, dlouholeté přátelství.

Kuchařka se nesnaží naučit všechny okolo vařit italské jídlo. Jejím cílem je seznámit čtenáře s opravdovou Itálií, jejími chutěmi, vůněmi a přísadami. Je plná báječných receptů, milého povídání a inspirace. Autoři ji rozdělili do šesti kapitol: Antipasti – předkrmy, Primi – první chody, Secondi – hlavní jídla, Contordi – zelenina, Frutta e Dolci – ovoce a dezerty a nakonec Merende – svačiny.

Nejvíc sexy jídlo, kterým můžete pohostit neočekávanou návštěvu, jsou spaghetti aglio, olio e peperoncino – česnek, olej, chilli. Připravíte je za 5 – 6 minut a můžete je jíst, kdykoli vás přepadne hlad.

Výroba domácích těstovin

V Itálii je zvykem připravovat čerstvé domácí těstoviny. S knihou to lehce zvládnete i vy.

Jednotlivé kapitoly jsou proloženy velmi zajímavými články, které vás hravě přenesou přímo do této rozmanité země. A to i díky opravdu krásným fotografiím, představujícím nejen jídlo, ale i samotný italský život. V knize se mimo jiné dozvíte zajímavé informace o italském regionalismu, rozdílech mezi jižní a severní Itálií, jak moc je pro Italy důležité poctivé domácí vaření, a v neposlední řadě o italské kuchyni chudých – cucina povera, jež byla v Itálii tradicí a životním způsobem, a která je nyní všude ve světě obdivována pro svoji simplicitu a dokonalou chuť. Nutno podotknout, že právě v jejím duchu se celá kniha nese.

Coniglio con olive, timo e marinata di agrumi

Coniglio con olive, timo e marinata di agrumi – Marinovaný králík s černámi olivami a tymiánem

Každou kapitolu otevírá příjemný úvod, poskytující různé informace o daném chodu. Stejně tak jednotlivé recepty uvozuje krátký text, kterým se autoři snaží recept nám přiblížit. Dočtete se například, z které části Itálie pochází, jak je vhodné pokrm podávat nebo například proč se jej Antonio s Gennarem rozhodli do kuchařky zařadit. Některým surovinám je v knize věnována zvláštní pozornost a tak čtenář získává další a další doplňující informace.

Kuchařka je vhodná pro začátečníky a velmi lehce nadchne i ty, kteří už o vaření něco vědí. Recepty se drží jednoduché, čisté a nekomplikované kuchyně, nejsou náročné na přípravu ani na suroviny. Vše je velmi přehledně a hlavně srozumitelně popsáno. Najdete v ní pravé italské perly, všeobecně známou klasiku, ale i příjemná neotřelá překvapení, která si prostě budete chtít vyzkoušet.

Pollo casalingo al vino bianco

Farmářské kuře s bílým vínem a octem

Farmářské kuře

Podle kuchařky jsem uvařila a následně ochutnala několik pokrmů, ať už to byl tradiční italský sladkokyselý chlebový salát – panzanella, skvělé domácí tagliatelle s omáčkou z kuřecích jater, či bazalková omeleta, všechny se vyznačovaly svou jednoduchostí a přitom dokonalým výsledkem. Když jsem přemýšlela nad tím, který recept představím čtenářům, nemusela jsem se dlouho rozhodovat. Toto skvělé a šťavnaté kuře mě uchvátilo. K jeho přípravě potřebujete minimum surovin a o časové náročnosti snad nemůže být ani řeč.

  • 1,2 kg porcí kuřecího masa (stehna, paličky, prsa)
  • 600 ml bílého vína
  • 3 lžíce octa z bílého vína
  • 2 šalotky, najemno nakrájené
  • 2 mrkve, nahrubo nakrájené
  • 1 řapík celeru, nahrubo nakrájený
  • 4 bobkové listy
  • 2 hřebíčky
  • sůl
  • 10 kuliček černého pepře
  • 40 g másla
  • 4 plátky citrónu

„Toto je neuvěřitelně snadné jídlo. Pochází z Piedmontu a říká se, že manželky místních zemědělců ráno do hrnce připravily všechny přísady a vyrazily pracovat na pole. Kuře se mezitím marinovalo a večer, po příchodu z práce, je ženy daly vařit. Kombinace octa, citronu a hřebíčku dává kuřecímu masu zvláštní štiplavou chuť.“

Po přečtení tohoto úvodu jsem se rozhodla stát se na chvíli italskou manželkou. Ráno jsem naházela vše potřebné do hrnce, nechala jej svému osudu, a teprve večer začala vařit. Během 50 minut nám na stole přistálo šťavnaté kuře, provoněné citronem a hřebíčkem. Výsledné chuti jsem se nejprve trochu bála, přece jen tolik vína, octa a citronu v jednom hrnci, ale obavy mě přešly po prvním ochutnání. Kuře nebylo kyselé, naopak mrkev všemu dodala příjemný nasládlý podtón, plátky citrónu zase svěžest. Jídlo je ideální jako poměrně rychlá večeře v horkých letních dnech, která vás příjemně zasytí, ale „nezaplácne“. V knize je doporučeno podávat kuře s rýží. Já zvolila jen lehce opečené bagety a byli jsme velmi spokojení.

Chcete-li si kuře vyzkoušet také, přinášíme  vám recept. Všechny přísady vložte do velké pánve či kastrolu. Přiveďte k varu, snižte teplotu a z větší části přiklopte poklicí, tak aby vám zůstala jen malá skulinka, kterou bude odcházet pára. Asi 50 minut vařte, dokud maso nebude měkké. V polovině vaření, tedy cca po 25 minutách maso obraťte. Jakmile kuře změkne, půjde snadno od kosti, máte hotovo. Jak bylo psáno výše, můžete podávat s rýží či pečivem.

Buon appetito!

Patříte-li také k favoritům italské kuchyně, nechte se zlákat, tato kniha by vám rozhodně neměla chybět. Knihu vydalo nakladatelství Euromedia Group – Ikar, zakoupit ji můžete například v  tomto internetovém knihkupectví.

Zdroj fotografií: Barbora Venháčová, Generace21 (fotografie foceny z knihy Dva italští gurmáni)

Barbora Venháčová

Barbora Venháčová

Obyčejná holka, momentálně máma na plný úvazek a kuchařka tělem, duší a hlavně srdcem. Na vaření nemám papír, ale jídlo, vařečky a plotna jsou mou největší vášní. A největší radostí zase to, když chutná. "Když si člověk počíná pečlivě, když používá správné přísady a všemu dá, co tomu patří, může většinou uvařit něco moc dobrého."

Zanechte komentář