Pho bo

Exotika na talíři – právě taková je kuchyně Vietnamu

Na talíři / 10.4.2013

Vietnamská kuchyně již okouzlila spoustu Čechů. Nechte se jí zlákat i vy. Nemusíte nikam daleko, její kouzlo totiž objevíte za rohem svého domova.

Vietnamská kuchyně patří mezi exotické asijské kuchyně, které se vyznačují velkou pestrostí a staví hlavně na čerstvosti potravin. Mezi nejzákladnější suroviny patří více než kde jinde čerstvá zelenina, bylinky, mořské plody, maso nejrůznějšího druhu, ale hlavně rýže. Rýže je ve vietnamské kuchyni natolik základní, že se z ní vyrábí mnoho dalších potravin, jako například nudle do „pho“, „bún bò Nam Bộ“ (nudle s bylinkami, zeleninou, masem a studenou kyselou omáčkou) nebo rýžový papír na balení závitků.

Vietnamské pokrmy nejsou obvykle vůbec komplikované, jejich příprava je celkem rychlá a jde o poměrně netučná jídla. To vše dělá vietnamskou kuchyni populární v dnešní uspěchané době. Výhodou je, že se k takovéto exotice můžeme dostat poměrně snadno a za dostupnou cenu, a to díky početné vietnamské menšině v České republice. Cesta k prosazení vietnamské kuchyně v našich končinách však nebyla úplně jednoduchá.

Když si totiž v Česku vietnamští spoluobčané otevřeli fastfoody a restaurační zařízení, soustředili se především na známé recepty čínské kuchyně a své národní recepty bohužel nechali zavřené ve svých domácnostech. Postupem času se však začali pokoušet svá oblíbená jídla přidat do vlastní nabídky a zjistili, že si české jazýčky vietnamskou kuchyni zamilovaly. Dnes tak v téměř každém vietnamském bistru najdete alespoň jeden vietnamský pokrm, nejčastěji je to božské pho. O co jde?

Pho je v podstatě polévka, která se ale ve Vietnamu servíruje jako hlavní chod. Jde o velmi dlouho vařený masový vývar s nejrůznějším kořením a bylinkami, který se servíruje s pořádnou dávkou rýžových nudlí, čerstvé zeleniny, výhonky a masem. Podle typu vývaru je pho buď hovězí (pho bò) nebo kuřecí (pho gà) a je jen na vás, které vám více zachutná. Pho je mezi Čechy jedním z nejpopulárnějších vietnamských jídel a stává se pravidlem, že pokud objevíte podnik, kde připravují opravdu dobré pho, poznáte ho podle dlouhé fronty čekajících zákazníků. Kde ale vietnamskou kuchyni hledat?

Rájem autentické vietnamské kuchyně je bezpochyby pražská tržnice SAPA. Pokud tam budete chtít podniknout výlet, pak se připravte, že po průchodu bránou se před vámi otevře úplně jiný svět. Restauraci hned za vstupní bránou pusťte z hlavy, protože tam tu pravou vietnamskou kuchyni nenajdete. Budete se muset vydat rovnou za nosem, projít několik hal se spotřebním zbožím, až na konec celého areálu. Právě tam je soustředěno nejvíc malých bister, která nabízejí to nejlepší, co může vietnamská kuchyně nabídnout. Nenechte se odradit ošuntělým vzhledem, jídlo je zde totiž opravdu luxusní a najdete zde mnohem širší nabídku než kdekoliv jinde, navíc za více než rozumnou cenu. Další možností je projít vietnamská bistra ve vašem okolí. Určitě najdete alespoň jedno, kde Vietnamci svou kuchyni vaří.

Pokud si budete vietnamské pokrmy chtít připravit doma, recepty hledejte například na http://www.bepviet.cz nebo http://www.vietfoodfriends.cz/. Sehnat tradiční vietnamské ingredience, jako jsou rýžové nudle, mungo výhonky nebo koriandr dnes není těžké. Poohlédněte se v supermarketu nebo projděte vietnamské obchůdky, právě tam mnohdy seženete jinde nesehnatelné suroviny. Vyzkoušet můžete například letní závitky, které jsou čerstvé a hotové za chviličku.

Vietnamské krevetové závitky gỏi cuốn

Letní závitky

Čerstvé ingredience, rychlá příprava. Co víc si přát.

Suroviny na čtyři závitky

  • 4 plátky rýžového papíru
  • 12 očištěných a krátce povařených krevet
  • Uvařené vlasové rýžové nudle
  • Mrkev nakrájená na dlouhé tenké proužky
  • Okurka nakrájená na dlouhé tenké proužky
  • 4 kousky salátu
  • Hrst mungo výhonků
  • Koriandr

Rýžový papír si na chvíli namočte jeden po druhém ve vodě, aby změkl. Na něj pak doprostřed položte do řady 3 krevety, trochu nudlí, mrkve, okurky, kousek salátu, pár mungo výhonků a snítku koriandru. Kraje papíru přeložte na náplň a opatrně zaviňte do závitku. Závitky podávejte s omáčkou nước chấm, kterou připravíte smícháním rybí omáčky, vody, citronové šťávy, cukru, nakrájeného česneku, mrkve a chilli papričky.

Máte zkušenost s vietnamskou kuchyní? Podělte se s námi  v komentářích.

Zdroj fotografií: Karolína Kounová Roubíčková, Generace21

 

Karolína Kounová Roubíčková

Karolína Kounová Roubíčková

Velmi ráda vařím (a jím) stále něco nového a ještě raději o tom píšu. Více z mého světa točícího se okolo jídla naleznete na mém blogu http://svasniprojidlo.blogspot.com/.

Zanechte komentář



Vaše názory

  • Tomáš, BepViet.cz

    Ahoj, díky za zmínku a za pěkný článek:-) Tvůj blog je super, přidávám do čtečky!