Restaurace Aromi, místo, kde je zákazník víc než jen pán

Na talíři / 28.11.2012

Přejete si zakusit pravou italskou kuchyni a dovolená je příliš daleko?  Poznali jsme  místo, které je Itálií nasáklé skrz na skrz.

Restauraci Aromi najdete v Praze v Mánesově ulici na Vinohradech. Byla otevřena v roce 2005 za bedlivého dohledu jejího majitele Riccarda Lucqua. Okamžitě po svém otevření se objevila mezi deseti nejlepšími nově otevřenými restauracemi světa. Od roku 2006 do roku 2012 získala ocenění BIB Gourman Mischelin, čímž rozhodně její úspěchy nekončí.

Pokud chcete do Aromi na oběd či večeři, vždy se vyplatí udělat si předem rezervaci. Její oblíbenost je velká a podnik bývá často zcela zaplněn. Přijdete-li přesto bez rezervace a nenajde-li se pro vás stůl, budete uvedeni k baru, kde si čekání na místo můžete zpříjemnit skleničkou.

Restaurace prošla v nedávném čase rekonstrukcí a již zmiňovaný bar se stal její dominantou. Jeho impozantní osmimetrová délka a příjemné osvětlení zaujme na první pohled. Prostředí restaurace je útulné a uklidňující. Pozornost vzbuzují také dva velké stoly uprostřed obou částí restaurace, tedy kuřácké i nekuřácké. Na těchto stolech můžete vidět nabídku grappy, sýrů, výborná Piennolo rajčata či pravé italské prosciutto, připravené ke krájení.

Restaurace Aromi

Příjemnou atmosféru restaurace skvěle doplňuje nepřehlédnutelná nabídka produktů. Zdroj: Barbora Venháčová, Generace 21

Společně s mými dvěma přáteli jsme dorazili v pravé poledne. Už ve dveřích se nás ujali dva velmi ochotní a milí číšníci, kteří nám pomohli z kabátů a usadili nás ke stolu. Okamžitě následovala nabídka drinků. V rychlosti se nám na stůl dostala jak voda v příjemném 0,75 l provedení, tak osvěžující prosecco.

Degustátoři

Profesionální obsluha s úsměvem plnila každé přání, ani společná fotografie mě a mých degustátorských pomocníků nebyla problém. Zdroj: Barbora Venháčová, Generace 21

Restaurace je zaměřena především na čerstvé ryby a mořské plody.  V nabídce dominují přírodní suroviny, typické italské produkty a také bio produkty od malých italských dodavatelů.  My nejprve vybírali ze stálého jídelního lístku.  K mému obrovskému potěšení se nejednalo o několikastránkovou knihu, ale jen jeden list.

Antipasto

Salát z červené řepy, vitello tonnato a bruschetta s mozzarellou, kombinace, která vskutku dokázala navnadit naše chuťové buňky. Zdroj: Barbora Venháčová, Generace 21

Na doporučení obsluhy jsme jako  předkrm zvolili variaci skládající se ze studeného a teplého telecího karé s omáčkou z tuňáka, salátu z červené řepy a melounu s modrým kozím sýrem a pistáciovým olejem a bruschetty s bůvolí mozzarellou a piennolo rajčaty.  Telecí karé, chcete-li vitello tonnato, nás nadchlo svou vyváženou chutí. Bruschetta, díky použití opravdu kvalitních surovin, rozhodně nezklamala, ba právě naopak. Co nás však nadzvedlo ze židlí, byl salát z červené řepy. Země se otřásla v základech. Harmonie melounu a řepy doplněná o výraznou chuť kozího sýru způsobila, že právě od té chvíle našla červená řepa konečně cestu i do mé kuchyně.

V průběhu příprav prvního předkrmu došlo k objednání vhodného vína. Nutno podotknou, že z nabízených 300 etiket to byl úkol opravdu nelehký. Naštěstí nás zachránila slečna Nikola, která po zjištění našich chutí vybrala výbornou lahev  červeného montepulciana d´Abruzzo z vinařství Valle Reale. Trefila se na jedničku a víno velmi dobře doplňovalo každý chod oběda.

Montepulciano

Osluha bez zaváhání zvládla doporučit nejen jídlo, ale také víno, které ladilo se všemi chody. Zdroj: Barbora Venháčová, Generace 21

Po prvním předkrmu následovalo představení rybích specialit. Před naším stolem se objevil velký „fish plate“ s čerstvými rybami, mušlemi, krevetami a obrovským  živým bretaňským humrem. Obsluha nás postupně seznamovala s každým druhem a způsobem přípravy. Po zajímavém výkladu jsme se rozhodli pokračovat tzv. seafood antipastem, které obsahovalo slávky na bílém víně, sépie vařené ve svém vlastním inkoustu, střenky zapečené v aromatické strouhance, sardinky, chobotnicový salátgrilované krevety. Nevěděli jsme, co dříve ochutnat. A opět jsme byli nadmíru spokojeni.

Seafood antipasto

Seafood antipasto – mix různě upravených mořských plodů nás utvrdil v tom, že za plotnou této restaurace stojí kuchařský génius. Zdroj: Barbora Venháčová, Generace 21

Slávky na bílém víně

Předložené slávky na bílém víně voněly mořem a rozhodně nás nenutily pochybovat o jejich čerstvosti. Zdroj: Barbora Venháčová, Generace 21

Jako hlavní chod jsme zvolili humra s pastou. Humří maso bylo měkké a šťavnaté, omáčka jednoduchá, v chuti však skvostná. Jednalo se v podstatě o silnou šťávu z humřích schránek. U tohoto pokrmu jsem měla maličkou výtku, těstoviny byly na můj vkus už moc uvařené. Pravdou však je, že je mám nejradši opravdu velmi al dente. Co jsem mile uvítala byla vnímavost obsluhy, která nám po dvou předchozích chodech nechala příjemný čas na slehnutí, než začala servírovat chod další.

Bretaňský humr

Vrcholem celé gurmásnké výpravy byl tento krásný bretaňský humr, kterého jsme si mohli ještě za živa sami vybrat. Zdroj: Barbora Venháčová, Generace 21

Oběd se nakonec protáhl až do večerních hodin a byl završen výbornými dezerty a skvělou kávou. Jako třešničku na dortu vnímám skleničku  Fassbindu „on the house.“  A jaké dojmy si odnesli moji přátelé? „ Pohoda, příjemné prostředí i servis, gurmánský zážitek a skvělá káva… Ještě nikdy jsem neobědvala tolik hodin a přitom měla pocit, že to byla jen chvilka,“ prozradila mi Daniela, recepční restaurace Grosseto Marina.

Roman, pracující jako barman v témže podniku, se vyjádřil slovy: „Příjemná atmosféra, skvělé jídlo a profesionální obsluha. U mě jednoznačně za jedna.“

Cheesecake

Nejsem fanouškem cheesecaků, ale tomuto jsem prostě neodolala. Neváhejte a zajděte jej také vyzkoušet. Zdroj: Barbora Venháčová, Generace 21

Hledáte zajímavé místo k oslavě promoce, výročí či jiné důležité události ve vašem životě? Zajímáte se o zážitkovou gastronomii? Milujete ten pocit, když vás někdo hýčká? Neváhejte a navštivte toto báječné místo. Budete sice muset sáhnout hlouběji do peněženek, ale věřte, že odejdete v naprosté euforii a s pocitem dobré investice.

Barbora Venháčová

Barbora Venháčová

Obyčejná holka, momentálně máma na plný úvazek a kuchařka tělem, duší a hlavně srdcem. Na vaření nemám papír, ale jídlo, vařečky a plotna jsou mou největší vášní. A největší radostí zase to, když chutná. "Když si člověk počíná pečlivě, když používá správné přísady a všemu dá, co tomu patří, může většinou uvařit něco moc dobrého."

Zanechte komentář