Jaký byl 20. ročník festivalu Kolem světa?

Cestování / 3.4.2013

Tance, přednášky a skvělá zábava. Tak by se dal shrnout jarní festival Kolem světa.

Dvakrát do roka se koná již velice známý festival Kolem světa a naše redakce byla tentokrát při tom! Popravdě řečeno, ten kdo se letos již dvacátého ročníku nezúčastnil, o hodně přišel.

Co říká na festival editorka Bára?

Vzduchem se nesla libá vůně exotických pochutin, ale ani to nás nezastavilo v naší cestě za poznáváním cizích krajin. Takřka na celý den jsme s editorkou Martinou obsadily Velký sál Kulturního domu v Ládví, kde jsme poslouchaly jednu zajímavou přednášku za druhou. Madagaskar, Bolívie, celá Jižní Amerika z trabantího hřbetu, osmitisícovky Nanga Parbat a K2.

Od obrázků z cizích krajin nás dokázala odtrhnout jen jawa Anežka a možnost prozkoumat všelijaké cestopisy a šperky vystavené v předsálí. Celý festival se nesl v přátelském duchu – já jsem cestovatel, ty jsi cestovatel, no tak to jsme vlastně kolegové! Byla to obohacující sobota strávená s příjemnými lidmi na příjemném místě. Těším se na další ročník!

Celý festival probíhal v komplexu Kulturního domu Ládví, konkrétně ve třech sálech. V hlavní budově bylo připraveno i tematické občerstvení v podobě exotického jídla z Tibetu a Nepálu, které vonělo opravdu lákavě. V druhém patře pak nechyběly cestovatelské publikace či DVD, které bylo možno zakoupit.

Martin Mykiska, Dan Přibáň či Vladimír Lemberk

Jedním z prvních přednášejících sobotního dne byl Martin Mykiska, který popisoval své zážitky z Bolívie, a jako další se o své vzpomínky z kouzelného Madagaskaru podělil Vladimír Lemberk, ukazující v první části přednášky především madagaskarskou faunu a floru. Samozřejmě nechyběl ani Dan Přibáň se svojí cestou přes celou Jižní Ameriku ve dvou trabantech, maluchovi a jawě. Na jeho přednášku se dostavilo kolem sedmi stovek lidí a sál praskal ve švech. I přesto, že někteří celou dobu stáli či seděli na zemi, Danova dvouhodinová přednáška sklidila neuvěřitelný potlesk.

„Po cestě na festival jsem řídil trabanta i motorku...“ vypráví Dan Přibáň. Zdroj: Milena Písačková

„Po cestě na festival jsem řídil trabanta i motorku…“ vypráví Dan Přibáň. Foto: Milena Písačková

Mezi jednotlivými přednáškami byl zajištěn doprovodný program v podobě tanců z exotických zemí. Měli jsme tak možnost vidět pravou brazilskou sambu v podání výborných a krásný tanečnic z Brazílie a Kuby, jež byly oblečeny právě v kostýmech, které jsou symbolem brazilského karnevalu, či tanečnici Dailu, která představila irácký tanec Kawleeya. A to je jen malý výňatek z mnoha!

Brazilská samba v podání výborných a krásný tanečnic z Brazílie a Kuby. Zdroj: Milena Písačková

Brazilská samba v podání výborných a krásných tanečnic z Brazílie a Kuby. Foto: Milena Písačková

Velkým překvapením nejen pro návštěvníky, ale i pro samotného organizátora, byla jeho kolegy plánovaná oslava jubilejního 20. ročníku festivalu. Předání dortu i blahopřání bylo opravdu bez chybičky a sám Karel Wolf s úsměvem na tváři řekl: „Toto je poprvé, co jsem nevěděl, co se na prknech kulturního domu Ládví bude dít. Děkuji vám, přátelé, opravdu jste mě překvapili.“

Párty budka trhala rekordy

Oblíbenou rekvizitou a hlavně hrdinkou festivalu byla jawa Anežka, pojmenovaná po dceři Dana Přibáně, se kterou se mohli všichni návštěvníci vyfotit pomocí párty budky a vzniklé fotografie si rovnou odnést domů nebo přeposlat na e-mail. Každý si tak mohl odnést alespoň malou památku s logem festivalu a statečnou motorkou.

Samotný organizátor Karel Wolf s bratrem. Zdroj:KolemSveta.cz

Samotný organizátor Karel Wolf s bratrem. Zdroj: kolemsveta.cz

Byli jste se také na festivalu podívat? Jak se vám líbil?

Zdroj perexové fotografie: Milena Písačková

Více fotografií na adrese www.facebook.com/MPXphotography

Martina Baierová

Martina Baierová

Editorka sekce Cestování a šéfredaktorka portálu, která se snaží jít vždy za svým snem. A hlavně se nevzdávat, že jo.

Zanechte komentář



Vaše názory

  • Jan Podaný

    Ano, byl jsem na festivalu po oba dva dny a musím říci, že to byl skvěle trávený čas. Obě kuchyně byly skvělé a z přednášek nutno vyzdvihnout Dana Přibáně, Jeronýma Lešnera Rudolfa Švaříčka a Jana Šťovíčka.