Recenze: MANŽELÉ V KUCHYNI aneb Jak žít s chutí a vařit s láskou

Na talíři / 19.11.2017

O křtu této kuchařky jsme vás již informovali, nyní přinášíme recenzi a taky jsme se už nemohli dočkat vaření.

Je báječné, když někdo dělá to, co ho baví a naplňuje a je na něm vidět ta zhmotnělá radost. Když se k tomu přidá, že to baví vašeho partnera a o vše se můžete podělit, je zaručeno, že výsledek bude skvělý.

OBSAH

JARO

  • Vítání jara
  • Svatba
  • Líné dopoledne

LÉTO

  • Zahradní slavnost
  • Na chalupě u lesa
  • Z moří, řek a rybníků

PODZIM

  • Volání divočiny
  • Podzimní sklizeň
  • Do psího počasí

ZIMA

  • Přípravy na Vánoce
  • Svátky klidu, míru a dobrého jídla
  • Slavíme!

Kuchařka MANŽELÉ V KUCHYNI je skvělá! A nejraději bych použila dvacet vykřičníků. Je dotažena do posledního detailu a mě zaujala opravdu ve všem, ať už je to skladba kapitol, které jsou členěny dle ročních období a tudíž sezónně dostupných surovin, tak přehledností receptů nebo stylem použitých fotografií, které do této kuchařky sedí jako „poklička na hrnci“.

Manželé Jirka a Marika z blogu Kitchenstory.cz  pracovali na kuchařce přes 2 roky – a to je vidět na každé stránce a fotografii. Kuchařka je dělaná s velkou láskou, radostí a citem.

O fotografie v kuchařce se postaral Martin Šlechta, kterého najdete pod značkou Everbay. Z každé fotografie je cítit TO krásné, Láska, Rodina, Pohoda a samozřejmě skvěle připravený pokrm. Takhle vypadá zhmotnělý sen, za kterým stojí spousty práce.

V kuchařce manželé používají řadu alternativních surovin, protože se snaží vyhnout lepku a laktóze. Ale i tak lze recepty připravit klasicky. Jak říkají, rozhodně nejsou nijak dietní, ale určitě jsou zdravější, lehčí, poctivé a vymyšlené podle období tak, co zrovna roste a dozrává.

Začátek kuchařky je věnován části s používanými surovinami a jejich označením. Kniha je členěna do 4 ročních období a v každém z nich do 3 tematických podkapitol. V závěru je samostatná kapitola věnovaná základním receptům, např. na domácí majonézu, přepuštěné máslo, demi-glace, vývary aj.

Jelikož je podzim v plném proudu, vybrala jsem si recepty z kapitoly Podzimní sklizeň a v neděli upekla rodině čokoládový koláč s červenou řepou a poté na zahřátí v deštivém dni dýňovou polévku s kokosovým mlékem, a to byla naprostá chuťová bomba.

ČOKOLÁDOVÝ KOLÁČ

doba přípravy: 20 minut

pečení: 30 – 35 minut

průměr formy: 25 cm

SUROVINY:

  • 450 g vařené červené řepy
  • 100 g jablek
  • 300 g hořké čokolády (může být bez lepku a laktózy)
  • 100 g kokosového oleje + na vymazání formy
  • 200 g třtinového cukru
  • 4 vejce
  • 100 g rýžové mouky (lze i klasická hladká pšeničná mouka)
  • 100 g mletých vlašských ořechů + na vysypání formy
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 prášek do pečiva bez lepku a fosfátů
  • 3 lžíce zavařeniny z černého bezu (recept na zavařeninu naleznete také v kuchařce)

Troubu předehřejeme na 180 °C. Vařenou řepu a jablka oloupejte a rozmixujte ve stolním mixéru na hladké pyré.

Čokoládu a kokosový olej dejte do nerezové misky, ve vodní lázni nechte rozpustit a dobře promíchejte.

Cukr a vejce vyšlehejte do pěny. Postupně vmíchejte rozmixovanou řepu s jablky, čokoládovou směs, mouku, ořechy, kakao a prášek do pečiva. Promíchejte a vytvořte hladké těsto.

Formu na pečení vymažte kokosovým olejem a vysypte strouhanými ořechy. Vlijte těsto a dejte péct do vyhřáté trouby na 30-35 minut.

Po upečení by měl mít koláč stále vláčný střed. Nechte ho vychladnout na mřížce a horní stranu potřete zavařeninou z černého bezu. (případně ji lze nahradit rybízovým džemem).

Po dezertu se jen zaprášilo.
Zdroj: Lucie Loderová, Generace 21

NEVÍTE, CO DAROVAT K VÁNOCŮM? TAHLE KUCHAŘKA JE SKVĚLÝ TIP!

 

Manželé v kuchyni

Autor:Marika a Jirka Kučovi – Kitchen Story

Stran: 240

Cena: 499 Kč

Vydavatelství: Marika Kučová – Kitchen Story (ve spolupráci s nakladatelstvím Došel karamel)

Více informací na stránkách  kuchařky

Zdroj fotografií: Lucie Loderová, Generace 21

0 97 100 1
97.857142857143%
Average Rating

Manželé v kuchyni

+ Členění do kapitol dle ročního období + Dostupné suroviny dle sezóny + Přehledné recepty s fotografií + Tématické kapitoly + Základní recepty a popis surovin - žádné mínusy jsem prostě neobjevila

  • Zpracování
    100%
  • Rozmanitost receptů
    90%
  • Fotografie
    100%
  • Celková grafická podoba
    100%
  • Náročnost receptů
    95%
  • Textová část mimo recepty
    100%
  • Rozvržení kuchařky
    100%

Zanechte komentář