Zeleninová kuchařka – zdraví, které baví! Navíc snadno a lokálně

Na talíři / 29.10.2017

Už vás omrzelo hledat při vaření kompromis mezi chutí a zdravotními benefity? Nová kuchařka Petra Klímy vás přesvědčí, že můžete mít obojí.

O autorovi

Petr Klíma je šéfkuchařem pražské restaurace Country Life. Již delší dobu zastává filozofii, že maso v dnešní době konzumujeme příliš často a neměli bychom jej považovat za základní stavební pilíř našeho jídelníčku. Ačkoliv klade důraz na lokálnost a odběr kvalitních surovin přímo od farmáře, tedy i respekt ke střídání ročních období, kombinuje ve svých receptech českou kuchyni s tou světovou. Tou se inspiroval při svých cestách, během nichž absolvoval i spoustu kuchařských kurzů.

Má také svůj blog, kde můžete čerpat další inspiraci.

Zelenina? A není to nuda?

Slovní spojení „až moc zdravé“, stejně jako znechucené pohledy na všechno zelené, jakožto milovnice zdravé stravy příliš nechápu. V mém okolí se však s těmito reakcemi setkávám neustále. V rámci zachování vlastního duševního zdraví a opakovaného ověření si rčení „hlavou zeď neprorazíš“ však postupně vzdávám veškeré snahy o jakoukoliv osvětu.

Proto jásám pokaždé, když objevím slibně vypadající iniciativu, ať už se jedná o blogy, časopisy nebo kuchařky, které by si mohly najít cestu k těm správným lidem a ukázat jim lepší směr. A právě to je i případ Zeleninové kuchařky.

Inspirace zahraniční kuchyní je zjevná. Všechny suroviny však u nás bez obtíží seženete.

Láska na první prolistování

Zeleninová kuchařka Petra Klímy mě nadchla okamžitě. Kromě toho, že mi zajiskří oči s každou novou, čistě veganskou kuchařkou, tahle přináší i něco navíc – důraz na lokální suroviny, sezónnost a minimum průmyslově zpracovaných potravin. Ze stejných důvodů se tak zalíbila i mé (podobně na zdravou stravu orientované) sestře, se kterou jsme se do testování této kuchařky pustily. A naše (ne)zaujatá hodnocení se jednoznačně shodují.

Teď už ale k samotnému obsahu – na 208 stranách na vás čeká okolo stovky nápaditých receptů pestrých chutí i barev. Autor je rozdělil podle ročních období a nakonec přidal jako bonus i krátký oddíl pokrmů s nádechem exotiky. Každá část je uvedena krátkým povídáním o plodinách typických pro danou dobu. Zde se také setkáváme s panem Milanem – Petrovým oblíbeným farmářem. Ten dodává celému textu na autentičnosti, a čtenář si tak udělá reálný obrázek o tom, jak mnohé rodinné farmy fungují.

Úvodní část je vždy exkurzí na Petrově oblíbené farmě.

Pozvěte barvy na svůj talíř

Pár úvodních slov najdete i před každým receptem. Ty jsou doplněny krásnými fotografiemi (sám autor na svém blogu píše, že jej poslední dobou hodně baví food styling – a rozhodně je to znát). Na obavy, že by byl výsledný pokrm chuťově nevýrazný a nudný, tak před samotnou přípravou ani nepřijde řada. Tyto barevné skvosty strávníky naopak přilákají, a to včetně jinak nedůvěřivých dětí a návštěv.

U každého receptu je také uvedena velikost plechu či formy, počet porcídoba přípravy, což je obzvláště praktické. Pro snadnější orientaci jsou některá jídla také označena ikonkou „bez cukru“ či „bez lepku“. Seznam surovin je řazen chronologicky, tedy tak, jak jednotlivé přísady v průběhu vaření následují po sobě. Samotný postup přípravy je pak propracován do detailu, takže vás provede krok po kroku celým tím voňavým procesem (který však zpravidla nebývá zbytečně složitý) s příslibem lahodného výsledku.

Rozhodně se nemusíte bát žádného stereotypu. Všechny kapitoly jsou velmi komplexní, přizpůsobené českému jídelníčku, takže v nich najdete všemožné druhy jídel od polévek, pomazáneksalátů až po hlavní chodydezerty. V části věnované zimnímu období samozřejmě nechybí ani vánoční cukroví.

Recept na dýňový koláč se okamžitě zapsal na můj kulinářský TO DO list.

Knihu rámují přehledné rejstříky, které jsou pokaždé řazené dle jiného kritéria, kromě kapitol a názvů receptů tak máte možnost vyhledávat i podle konkrétních surovin.

Recept na Celozrnný quiche se špenátem, žampiony a mandlemi

Suroviny (na dortovou formu o průměru 20 cm):

Na těsto:

  • 125 g celozrnné pšeničné mouky
  • 100 g hladké pšeničné mouky
  • 70 g kokosového tuku
  • ½ lžičky soli
  • 1 lžička sušených provensálských bylinek
  • 6 lžic vlažné vody

Na náplň:

  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • svazek špenátu (nebo mangoldu)
  • 3 jarní cibulky
  • 150 g žampionů
  • 300 ml rýžové smetany
  • 80 g mandlí
  • ½ lžičky kurkumy
  • 1 lžička soli
  • špetka mletého muškátového květu
  • mletý barevný pepř
  • hrst čerstvě nasekaných bylin (oregano, libeček, petrželka)

Postup:

Oba druhy mouky nasypeme do mísy, přidáme změklý tuk, osolíme, přisypeme bylinky a prsty propracujeme. Nakonec přidáme vodu a vytvoříme vláčné těsto. Necháme ho chvíli odpočinout. Vyválíme plát, kterým překryjeme formu na quiche a pěkně vytlačíme do stran, přebytečné těsto ořízneme. Já používám formu o průměru 20 cm, výška kraje je cca 12 mm. Těsto ve formě propícháme na několika místech vidličkou. Vložíme do trouby a pečeme při 165 °C zhruba 10 minut.

Na pánev s rozehřátým olejem vložíme plátky česneku a krátce orestujeme. Dále přidáme opraný špenát bez stopek a nahrubo natrhaný. Restujeme asi 5 minut, ke konci přidáme na silnější kolečka nakrájenou cibuli, opepříme a ještě chvíli restujeme. Necháme vychladnout a poté přendáme do formy s upečeným těstem. Poklademe nakrájenými plátky žampionů.

Do mixéru vlijeme smetanu, přidáme mandle, kurkumu, sůl a rozmixujeme na jemnou kaši. Vmícháme bylinky, muškátový květ a nalijeme na vrstvu žampionů. Můžeme rozetřít lžící, aby byla náplň rovnoměrně rozetřená.

Pečeme opět v troubě předehřáté na 165 °C zhruba 20-25 minut, dokud vršek nezhnědne. Před krájením necháme ještě 10 minut dojít.

Špenátový quiche

Slaný quiche se povedl na jedničku!

Hodnocení kytkožroutky

Jak jsem již zmínila, zdravá strava je můj šálek čaje, a tak bude mé hodnocení možná trochu neobjektivní. Z kuchařky i vyzkoušeného receptu jsem však prostě nadšená!

Co bych především chtěla vyzdvihnout, je obtížnost receptů, která je naprosto průměrná. Bát se proto nemusí ani ti, jež zkušenosti v kuchyni teprve sbírají. Velkým plusem je i dostupnost surovin – na rozdíl od jiných veganských kuchařek (jako jsou například ty od Elly Woodward), netvoří základ moučníků hromady datlí a banánů a ingredience na hlavní pokrmy nemusíte nejprve složitě googlit.

Navíc, ačkoliv jsou všechny recepty veganské (a mnohé i bez lepku či přidaného cukru), kniha není nijak agitační, spíše nenásilně inspirující.

Jedinou nesrovnalostí, na kterou jsem zatím narazila (a setkávám se s ní v kuchařkách často), je tepelná úprava na olivovém oleji bez poučení o jeho vhodnosti. Většina lidí totiž v dobré víře koupí ten extra panenský, který při smažení nadělá víc škody než užitku.

Ke kuchařce Petra Klímy se budu ráda a často vracet!

Co tedy říci závěrem? Pokud hledáte skvělou inspiraci, jak do běžného stravovacího režimu zakomponovat více zeleniny, celozrnných obilovin a luštěnin, nebo byste k tomu rádi pošťouchli někoho ve vašem okolí, bude tato kuchařka trefou do černého.

Zeleninová kuchařka

Autor: Petr Klíma

Nakladatelství: SmartPress, 2017

Počet stran: 208

Cena: 339 Kč

Více informací najdete přímo na webových stránkách nakladatelství.

Zdroj všech fotografií: Adéla Svobodová, Generace 21

Adéla Svobodová

Adéla Svobodová

Vaření i psaní jsou společně se sportem jedny z mých nejoblíbenějších způsobů seberealizace. A protože se řídím heslem "Dělej víc věcí, které tě dělají šťastnou!", stala jsem se součástí tohoto portálu. Vždy budu ráda za Vaše komentáře, připomínky či nápady.

Zanechte komentář