Kuchařka s duší – takový je Rok ve Svatojánu

Na talíři / 8.10.2017

V nové knize ze Svatojánu najdete potravu nejen pro tělo, ale i pro mysl.

Evu Francovou pravděpodobně není potřeba představovat. Je to všestranná umělkyně – sochařka, fotografka a autorka, což ji proslavilo asi nejvýrazněji. Její blog Kuchařka ze Svatojánu posloužil jako základ pro několik knih, které vydává nakladatelství Motto.

Takhle napsané to zní tak obyčejně, že? Ale Eva Francová není jen tak obyčejná foodblogerka, která to se svými recepty dotáhla až do opravdových kuchařek. Má něco, co všichni ostatní postrádají a co se těžko popisuje jedním slovem. Poctivost, laskavost, upřímnost, opravdovost… ani jedno z toho dostatečně nevyjadřuje to, co vás donutí se při čtení jejích příspěvků pro sebe usmívat a co vás tak nějak zahřeje uvnitř.

Recepty ze Svatojánu v sobě totiž ukrývají hlubokou úctu k přírodě, k předkům a starým způsobům, které respektovaly přirozený běh všeho živého. A zároveň je naprostá většina jídel veganská, což je zase odpověď na nesmyslné způsoby doby moderní. Mimochodem, úžasné na tom je, že i to veganství je v tom zahrnuto tak přirozeně a samozřejmě, že na vás žádná z knih Evy Francové nebude křičet velkým zeleným nápisem „VEGAN“.

Bylinky se staly módou, ale málokdo jim věnuje skutečnou pozornost a poctivé studium. A to nejen v knihách, ale i přímo v lese, na lukách, na stráních, u potoků a na skalnatých místech. K bylinám musíte zahořet upřímnou láskou a ony vám ji stokrát vrátí. Vaše láska pak obsáhne nejen takzvané užitečné bylinky, ale všechno zelené, rostoucí, živoucí, celý přírodní svět.

Dobré jídlo po celý rok

Recepty netvoří hlavní část knihy Rok ve Svatojánu, ale i tak jich tam najdete požehnaně. Jsou rozdělené podle ročních dob a svými ingrediencemi dané období většinou reprezentují a respektují. Na jaře proto budete vařit především z mladých lístků a čerstvé zeleně a třeba na podzim z dýně nebo jablek. Většinu přísad najdete na zahradě, v záhonu, na louce či v lese nebo u místních farmářů, takže do obchodu budete muset jen pro nějaké ty specialitky, jako jsou rostlinné smetany, sojové výrobky nebo koření. A to je úžasné, nemyslíte? Recepty jsou vždy směsicí přirozeného výběru sezónních potravin, vhodných bylinek a vlastní invence. Už jenom při jejich čtení se vám budou sbíhat sliny!

Recepty jsou rozdělené podle ročních dob.

Samhain klepe na dveře. Jste připraveni?

Člověk kromě potravy těla potřebuje i potravu duše. Pokud se mu jednoho nedostává, ztratí životně důležitou rovnováhu – onemocní. Eva Francová to moc dobře ví, protože kniha tyhle dvě věci hladce spojuje. Každá kapitola, která popisuje jedno z ročních období, obsahuje i krátké povídaní o tom, co daná doba znamená, co znamenala dříve a jak se s ní správně vypořádat.

Není to žádný návod, jen inspirace, takže se nebojte žádných pravidel. Ostatně mám takové tušení, že i když jsou lidé pohřbeni nepřirozeným tempem moderní doby, stále ještě podvědomě vnímají aspoň náznaky přírodního rytmu. A nemusíte nutně vědět, že 31. října je Samhain – to vám právě poví Rok ve Svatojánu.

Existuje nespočet rituálů pro Samhain, mnoho bylin, které se v tento den magicky používají. Mezi posvátné byliny Samhainu patří dokonce i dýně, představte si. Hořící svíce uvnitř vydlabané tykve představuje světlo ducha a vědomí. Během tohoto svátku jsou duchové dobří i démoni ze stínů tak blizoučko!

Zahrada plná bylinek

Asi nejpodstatnější část knihy tvoří bylinkový herbář. Opět v rámci kapitol rozdělených do ročních období, takže například šípky najdete samozřejmě v podzimu. Není to ale jen nějaký suchý výčet účinků a vlastností, přečtete si i zajímavosti, pověry a mýty s danou bylinou spojené. Následuje tabulka s přehledně vyjmenovanými způsoby užití a nakonec vybraný recept na nálev, odvar, sirup či něco jiného.

V knize nenajdete vyčerpávající výklad o všech léčivých bylinách (to je ostatně snad nemožný úkol), ale je jich tam mnoho a všechny jsou navíc místní, a tudíž snadno dostupné. V závěru knihy navíc naleznete seznam některých častých neduhů a výběr bylinek, které by vám s nimi mohly pomoci.

Šalvějová tinktura

Jeden hmotnostní díl čerstvé drogy zalijeme 5 hmotnostními podíly 60–70% alkoholu. Uzavřeme do sklenice a necháme při pokojové teplotě jeden až dva týdny macerovat. Denně protřepáváme. Slijeme přes plátno do lahvičky, dávkujeme 20–25 kapek třikrát denně.

Bylinky!

Popravdě řečeno – nemám co vytknout. Kniha je skvostem sama o sobě, má nádherné grafické zpracování s ilustracemi a fotografiemi od autorky; už jen listovat v ní vás naplní klidem a příjemnými pocity. A stačí si přečíst sem tam nějaký úryvek, aby se vám okamžitě zachtělo vyrazit do lesa nebo na louku, nasbírat si pár čerstvých bylinek a plodů a uvařit si něco dobrého, opravdového, bez nesmyslů vyvinutých v laboratoři. S touhle knihou je to tak jednoduché! Mám takové podezření, že je v ní vše, co budete potřebovat, abyste prožili zimu v klidu a bez zbytečného stresu. Takže hurá na šípky!

Rok ve Svatojánu

Autor: Eva Francová

Stran: 345

Cena: 399 Kč

Vydavatelství: Motto

Více informací na stránkách nakladatelství.

Zdroj fotografií: Tereza Micková, Generace 21; www.motto.cz

0 98 100 1
98.333333333333%
Average Rating

Rok ve Svatojánu

Skvostná nejen-kuchařka plná inspirace i poučného čtení.

  • Zpracování (rozvržení, náplň, obsah)
    100%
  • Recepty
    95%
  • Bylinky
    100%
  • Povídání
    95%
  • Grafická podoba
    100%
  • Přístup
    100%

Zanechte komentář