Pečeme bez mouky: Bezlepkové dorty jak z té nejlepší cukrárny

Na talíři / 30.9.2017

Autor:

Fotograf: Alice Jendelová

Pořád hledáte bezlepkovou kuchařku s dorty, které zvládnete a budou navíc skvěle vypadat? Našli jsme ji za vás.

Konečně jsem objevila bezlepkovou kuchařku, která nabízí spoustu receptů k pečení, které vypadají „normálně“. Ano, zdá se to divné, ale když si někde dám bezlepkový dortík, často vypadá tak nějak  „moc zdravě“. A když pak takový recept chci zkusit doma, najdou se hned lidé, kteří ho nechtějí jíst.

Kuchařka Anji Donnermeyrové však nabízí bezlepkové recepty na skvěle vypadající moučníky. Mouku při jejich přípravě rozhodně potřebovat nebudete a je tak skvělou kuchařkou nejen pro ty, kteří lepek nemohou, ale i ty z nás, kteří nemají přehled o svých zásobách a často zapomenou, že mouku nemají.

Na první prolistování mě na kuchařce zaujaly hned hlavní desky. Najdete na nich totiž základní recepty na korpusy bez mouky. Je jich tam dokonce osm. Následuje graficky moc krásně zpracovaný obsah. V kuchařce najdete tři velké kapitoly. První z nich má název Pohádkové dorty a jsou v ní recepty jak na ovocné či klasické krémové, tak tipy na narozeninové dorty pro každého. Zaujal mě také letní zmrzlinový dort. Druhá kapitola bude favoritkou pro milovníky koláčů. Netradičních a originálních koláčů je tu opravdu velký výběr.

Poslední kapitola s recepty má název Drobnosti a musím se přiznat, že ta mě baví nejvíc. Jsou tu recepty na dortová lízátka, sušenky, muffiny, rohlíčky a jiné skvělé cukroví. Celá kniha však začíná úvodním slovem, kde autorka popisuje, na co si dát pozor, jak bez lepku nakoupit, čemu se vyhnout a čím nahrazovat. Na konci nechybí rejstřík pro přehled.

Recepty jsou strukturované klasicky. Na dvoustraně zabírá jednu polovinu fotografie a na druhé je seznam surovin, postup, doba přípravy a pečení a často tu najdeme autorčin tip na nějakou obměnu. Každý recept doplňuje i roztomilá ilustrace od Antje Warneckové.

Tvarohový koláč

Budete potřebovat:

  • 250 g máslových čokoládových sušenek (bezlepkových)
  • 125 g másla
  • 4 vejce
  • 400 g čerstvého sýra
  • 200 g mascarpone
  • 150 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 15 g škrobové moučky
  • šťáva z 1 citronu 

Ačkoliv, jak jsem psala, mě nejvíce zaujala poslední kapitola, rozhodla jsem se redakční kuchyň provonět tvarohovým koláčem.

  1. Troubu předehřejte na 180°C. Rozdrťte nebo rozmixujte máslové sušenky. Nechte rozpustit máslo a smíchejte ho se sušenkovými drobky. Vznikne hmota, kterou zatlačte do formy dobře vymazané máslem.
  2. Rozmíchejte vajíčka, přidejte čerstvý sýr, mascarpone, cukr, vanilkový cukr, škrobovou moučku a citronovou šťávu.
  3. Hmotu rozetřete na korpus ze sušenek a pečte cca 50 minut.

Kuchařka nabízí i obměnu s jahodami. Já se rozhodla koláč dozdobit malinami a bylo to výborné. Použít můžete samozřejmě i jakékoliv jiné máslové sušenky.

Pečeme bez mouky

Anja Donnermeyrová

Nakladatelství: Euromedia Group

Rok vydání: 2017

Počet stran: 128

Zdroj fotografií v článku: Alice Jendelová, Generace 21

0 94 100 1
94%
Average Rating

Pečeme bez mouky

  • Zpracování (rozvržení, náplň, obsah)
    100%
  • Rozmanitost receptů
    100%
  • Grafická podoba
    100%
  • Náročnost receptů
    90%
  • Povídání
    80%
Alice Jendelová

Alice Jendelová

Jsem holka plná protikladů. Ačkoliv už věkem přes 20, stejně milovnice pohádek, Hello Kitty a hlavně Harryho Pottera. Ačkoliv už ne studentka, stejně sběratelka lepíků, notýsků, zvýrazňovačů a všelijakých dalších roztomilostí a nutností z papírnictví. Ačkoliv milovnice domova a svého klidu, stejně cestovatelka celým srdcem s mnoha cestovatelskými sny. A ačkoliv kuchtička, co mnohokrát něco připálí a zaneřádí celou kuchyň, stejně redaktorka sekce Na talíři. ♥

Zanechte komentář