Zaostřeno na ovesné vločky: 3 tipy na zdravou snídani

Na talíři / 11.8.2017

Každý snad už pochopil, že snídaně je základ dne. Nevím, jak to máte vy, ale my milujeme snídaně na sladko. Dají se však udělat i zdravé verze sladkých dobrot, které vám kila nepřidají.

Jak na to? Použijte ovesné vločky! Jsou lehce stravitelné, jsou zdrojem vlákniny a dalších živin. Tuto potravinu do své stravy zahrnují také sportovci. A co si z ovesných vloček můžete připravit vy?

„Mugcake“ – ovesný koláček

„Mugcake“ neboli ovesný koláček je jednou z nejoblíbenějších snídaní sportovců. Koláček je velice chutný a jednoduchý na přípravu, která zabere asi 10 minut.

Budeme potřebovat:

  • 50 g ovesných vloček
  • 2 lžíce kokosu
  • špetku kypřícího prášku do pečiva
  • půlku banánu
  • 1 celé vejce
  • lžíci mléka
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • jogurt, ovoce, vysokoprocentní čokoládu na dozdobení

Postup:

V misce rozmačkáme půlku banánu, přidáme vejce, lžíci mléka a 2 lžíce bílého jogurtu. Vše smícháme. Ovesné vločky rozmixujeme a přisypeme do vzniklé směsi. Přidáme 2 lžíce kokosu a trošku kypřícího prášku do pečiva. Vše smícháme a v porcelánové misce (nebo v hrnku) vložíme na 3-5 minut do mikrovlnné trouby. To, že je „mugcake“ hotový, poznáme tak, že se nám začne odlepovat od stěny misky.

Do receptu je možné ještě přidat sladidlo – stévii či med dle chuti, banán však koláček lehce osladí.

Koláček podáváme ještě teplý s jogurtem, ovocem a kostičkou vysokoprocentní čokolády.

Sportovci oblíbený Mugcake.

Domácí zapečené müsli

Snad každý má rád zapečené müsli. Jenže müsli z obchodu je plné cukru a přidaných látek, které lidskému organismu zrovna neprospívají. Udělejte si doma vlastní!

Budeme potřebovat:

  • 300 g ovesných vloček
  • 100 g brusinek nebo klikvy
  • 30 g rozinek
  • 20 g slunečnicových semínek
  • 70 g ořechů (dle chuti)
  • 75 g másla
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 2 lžíce medu

Postup:

Připravíme si pekáček, který vysteleme pečicím papírem. Do pekáčku vsypeme ovesné vločky, brusinky nebo klikvu, rozinky, slunečnicová semínka a nasekané ořechy. Vše pořádně promícháme. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme k němu javorový sirup a med. Mícháme, dokud se nám směs nespojí. Celou směs vylijeme k sypkým surovinám a pořádně promícháme.

Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 20-25 minut. Po 15 minutách müsli promícháme. Po vyndání necháme vychladnout. Müsli se nám chladnutím spojí.

Zapečené müsli si můžete udělat s čímkoliv, co máte rádi.

Ovesné košíčky s tvarohovým krémem a ovocem

Máte rádi netradiční snídaňové variace? Nudí vás obyčejná ovesná kaše či müsli? Mugcake vám také nepřijde příliš atraktivní? V tom případě máme snídani přesně pro vás! Zkuste ovesné košíčky s tvarohovým krémem a ovocem!

Budeme potřebovat:

Na těsto:

  • 7 lžic ovesných vloček
  • 4 lžíce kokosu
  • 50 g mandlí
  • 1 lžíci medu
  • 4 lžíce vody

Na krém:

  • 1 odtučněný tvaroh
  • 1 žervé
  • sladidlo (stévie, Flavdrops, případně cukr) dle chuti
Na ozdobení:
  • ovoce dle chuti

Postup:

V mixéru rozmixujeme ovesné vločky, mandle a kokos. Přidáme lžíci medu a vodu. Pokud se nám těsto hodně rozpadá, přidáme ještě vodu, pokud je moc tekuté, přidáme naopak trošku vloček. Těsto plníme do formy na muffiny tak, aby nám uprostřed zůstal důlek na náplň.

Dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C asi na 10-15 minut. Mezitím si připravíme krém. Smícháme odtučněný tvaroh s jedním žervé a dle chuti přidáme sladidlo.

Upečené košíčky necháme vychladnout a plníme tvarohovým krémem. Dozdobíme ovocem dle chuti.

Garantujeme vám, že po těchto košíčkách se jen zapráší.

A co vy? Začnete snídat ovesné vločky?

Zdroj fotografií v článku: Andrea Tomanová, Generace 21

Zdroj úvodní fotografie: pixabay.com

Zdroj druhé úvodní fotografie: publicdomainpictures.net

Zanechte komentář



Vaše názory

  • Vlasta Řenčová

    Kéž by mi tohle po ránu někdo přinesl do postele 😀 ^^

    • Alice Jendelová

      To by byl krásný bonus, že? 🙂