Starterpack hladového studenta III.: Banán

Na talíři / 26.5.2017

Banán jako univerzální surovina? Možná se vám právě údivem zkrabatilo čelo. Pojďte si tedy rozšířit své obzory a ujistit se, že banán rozhodně není jenom pro opice.

Pohlazení pro duši i žaludek

Než se naučíme s banánem kouzlit v kuchyni, připomeňme si, proč jej většina z nás tolik miluje. Samozřejmě přidám i pár důvodů, proč jej zbožňovat ještě víc.

První z nich vás jistě příliš nepřekvapí. Tak jako ostatní druhy ovoce obsahuje banán cenné minerální látky a vitamíny. Patří mezi ně zejména draslík, jehož nedostatek se projevuje svalovou slabostí, bolestmi hlavy či únavou, což zajisté není nic, o co by někdo z nás stál. Kromě toho se banány pyšní také nezanedbatelným množstvím hořčíku, jenž pomáhá předcházet svalovým křečím, a vitamínů A, B a C.

Působí však blahodárně nejen na naše tělo, ale i psychiku. K tomu přispívá již zmiňovaný hořčík, jenž je doporučován při zvýšené psychické zátěži a stresových situacích. Mimo to nám však banány dodají také serotonin, který je známý pro své antidepresivní účinky.

Tím ale zdravotní benefity zdaleka nekončí! Díky obsahu vlákniny banán spolehlivě zasytí, přirozeně obsažené cukry zase zaženou chuť na sladké. Při nevolnosti zklidní žaludek a dobře zralé kousky jsou vhodné i při průjmu.

Banán je prostě srdcová záležitost. Zdroj: Adéla Svobodová, Generace 21

Tip!: Banány rozhodně nepatří do lednice. Nízká teplota sice zpomaluje jejich zrání, ale také negativně ovlivňuje jejich výživovou hodnotu a chuť.

Kromě toho je banán také přirozeně hygienicky zabalen, a tak jej můžete konzumovat kdekoliv, aniž byste si lámali hlavu s tím, kde svou ovocnou svačinku opláchnete čistou vodou. (Nejen) pro studenty je také poměrně cenově dostupný (zvláště když je ve slevě, což se stává nezřídka) a je k dostání v každém supermarketu i večerce.

Abych však tuto ódu na banány pojala objektivně a nezaujatě, je nutno zmínit i některé negativní, či při nejmenším diskutabilní okolnosti, které ekologicky uvědomělejším strávníkům mohou být překážkou. Řeč je o původu banánu, tedy o skutečnosti, že se rozhodně nejedná o lokální plodinu. Další nevýhodou pak může být i jeho chemické ošetřování (je druhou nejvíce chemicky ošetřovanou plodinou hned po bavlně), jejíž řešením by mělo být koupit banány v bio kvalitě, které jsou dnes již čím dál dostupnější.

Jak jej tedy využít, kromě všem dobře známé metody „oloupat a sníst“?

Osladí život i pokrmy

Díky vysokému obsahu ovocného cukru, můžete banán snadno použít jako sladidlo. Rozmačkaný jej přidejte do spařených ovesných vloček, koktejlů nebo dezertů.

Kolečky banánů doplňte také toust potřený arašídovým či oříškovým máslem. Když vás honí mlsná nebo chcete vykouzlit rychlé pohoštění pro návštěvu, můžete plátkem banánu spojit dva piškoty, které následně obalíte v roztopené čokoládě.

Bez banánu se samozřejmě neobejde ani žádný ovocný salát – ideálně doplní kyselejší ovoce, přičemž snad neexistuje žádné, k němuž by se chuťově nehodil.

Banán skvěle doplní každou snídani. Zdroj: Adéla Svobodová, Generace 21

Spojí těsto i přátelství

Další superschopností banánu je jeho mazlavá konzistence. Můžete jej bez potíží použít místo vejce, sladkým dezertům navíc dodá dokonalou vláčnost. Stačí jej jednoduše rozmačkat a vmíchat do těsta.

Toto využití je oblíbené zejména mezi vegany. Takže máte-li i vy mezi svými známými zapřisáhlé kytkožrouty, jejichž ohlášená návštěva ve vás vždy vyvolávala paniku a zdánlivě nevyřešitelné dilema, jak je pohostit, můžete si nyní oddychnout. Když jim navíc řeknete, že jste speciálně pro ně připravili palačinky nebo buchtu bez vajec, rozhodně si u nich šplhnete.

Tropické osvěžení

Ačkoliv banán pochází z krajin, kde teplota pod bod mrazu téměř neklesá, sám si s mrazákem rozumí velmi dobře. Snadno z něj vyrobíte luxusní domácí zmrzlinu. První možností je vrhnout se do tvorby originálních nanuků – banán rozpulte, zapíchněte do něj špejli a obalte jej v čokoládě (a případně v kokosu nebo drcených oříšcích) a dejte asi na hodinu zmrazit.

Pokud však zmrzlinu raději dlabete lžičkou, i pro vás mám dobrou zprávu. Stačí banán nakrájet na kolečka, na hodinu uložit do mrazáku a následně již jen rozmixovat výkonným mixérem. Můžete přidat i jiný druh zmraženého ovoce, kakao, oříškové máslo nebo cokoliv jiného, co vám právě přijde pod ruku. Získáte dokonale krémovou zmrzlinu, která zdobí instagramové účty všech food nadšenců pod hashtagem #nicecream či #nanaicecream (tedy baNANA ICE CREAM).

Už běžíte do obchodu pro obrovský trs banánů? Mrkněte nejprve na následující recepty!

Jednoduchý banánový chlebíček či muffiny

Suroviny:

  • 2 hrnky hladké mouky (část možno nahradit špaldovou)
  • 1/3 hrnku cukru
  • ½ lžičky kypřícího prášku
  • ½ lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • 3 zralé banány
  • šťáva z ½ citronu
  • ½ hrnku rostlinného oleje
  • 1 hrnek nasekané čokolády

Nejprve smíchejte všechny sypké suroviny. V další misce rozmačkejte banány a přidejte k nim olej a šťávu z citronu. Následně obě připravené směsi smíchejte a přisypte i připravené kousky čokolády. Vyhněte se přitom zbytečně dlouhému hnětení, chlebíček by ztratil na své nadýchanosti.

Těsto nalijte do vymazané nebo pečícím papírem vyložené chlebíčkové formy, případně rozdělte do důlků v plechu na muffiny. V troubě rozpálené na 180 °C pečte asi 30 minut, dokud zapíchnutá špejle nezůstane suchá a čistá.

Vláčné těsto s nádechem banánu si zamilujete. Zdroj: Adéla Svobodová, Generace 21

Palačinky nebo wafle

Suroviny (na dvě porce):

  • hrnek ovesných vloček
  • ¾ hrnku (rostlinného) mléka
  • 1 banán
  • lžička jedlé sody
  • špetka skořice
  • případně sladidlo dle chuti

Veškeré ingredience jednoduše rozmixujte dohladka a nechejte 5-10 minut odpočinout. Následně těsto dávkujte do rozpáleného vaflovače nebo na nepřilnavou pánev a opékejte asi 3 minuty z každé strany. Pak již jen dozdobte podle chuti a můžete podávat.

„Žabí“ smoothie

Suroviny (na 1 porci):

  • banán
  • kiwi
  • hrst špenátových listů
  • 200 ml vody
  • volitelné: něco na doslazení (sušené datle, sirup, med), chia semínka

Ovoce zbavte slupek a nakrájejte na libovolné kusy. V mixéru jej s ostatními surovinami rozmixujte dohladka a pomalu popíjejte.

Smoothie je časově nenáročným řešením, jak přijmout dostatečné množství vitamínů. Zdroj: Toa Heftiba, unsplash.com

Tip na závěr: Využít se dá překvapivě i slupka od banánu. Údajně vám skvěle vybělí zuby či poslouží jako hnojivo pro pokojové rostliny. Vhodná je také na leštění bot.

V jakých variacích máte banán nejraději vy? Podělte se o ně s námi v komentářích!

Zdroj úvodní fotografie: Alexas_Fotos, pixabay.com

Adéla Svobodová

Adéla Svobodová

Vaření i psaní jsou společně se sportem jedny z mých nejoblíbenějších způsobů seberealizace. A protože se řídím heslem "Dělej víc věcí, které tě dělají šťastnou!", stala jsem se součástí tohoto portálu. Vždy budu ráda za Vaše komentáře, připomínky či nápady.

Zanechte komentář