Velikonoční zátiší

Tři neokoukané recepty z vykoledovaných vajec

Na talíři / 2.4.2013

Každý rok přijde na otázku, jak spotřebovat množství velikonočních vajec. Máme pro vás chutné řešení.

Velikonoce jsou skoro za dveřmi, a tak začínáte pomalu přemýšlet, jak naložíte s vykoledovanými vejci. Nabízíme vám tři netradiční recepty, které řešení tohoto nerudovského problému značně usnadní. Už totiž nebudete muset jen přikusovat vajíčka ke chlebu s máslem a vejce vám letos rozhodně nepolezou krkem.

Twister s vaječno-avokádovým salátem

Twister s vaječno-avokádovým salátem

Připravte si svačinku do práce nebo do školy.

Na čtyři twistery potřebujete

4 tortillové placky

polovinu ledového salátu

2 zralá avokáda

6 natvrdo uvařených vajec

šťávu z 1 citronu

sůl, pepř

Tento recept je velmi jednoduchý na přípravu, nejnáročnější je až samotné zabalení tortilly do twisteru. Nebojte, ani to není nic těžkého a určitě to zvládnete s přehledem. Kupte však opravdu zralá avokáda, která poznáte tak, že budou na omak měkká. Jen tak totiž docílíte té správné konzistence a chuti.

Nejprve si připravte vaječno-avokádový salát. Na něj vypeckujte avokáda a lžící vydloubněte dužinu do misky. Dužinu vidličkou rozmělněte na kaši a přidejte oloupaná, na kostičky nakrájená vejce. Salát dochuťte citronovou šťávou, která zabrání zhnědnutí avokáda, solí a pepřem a dejte stranou.

Tortilly naskládejte na sebe na talíř, vložte do mikrovlnné trouby na minutu středního výkonu prohřát a mezitím si polovinu ledového salátu nakrájejte na kousky velké asi 1×1 centimetr. Na každou tortillu rozprostřete čtvrtinu ledového salátu, přidejte vaječno-avokádový salát, spodek tortilly přehněte dovnitř a celou ji zarolujte do kornoutu. Aby hotový twister držel, můžete jeho spodní část obalit alobalem nebo papírem na pečení a ovázat provázkem.

Plněná vejce se sušenými rajčaty

Plněná vejce se sušenými rajčaty

Tímto receptem oslníte návštěvu.

Na plněná vejce je potřeba

10 natvrdo uvařených vajec

3 sušená rajčata v oleji

2 lžíce dijonské hořčice

4 lžíce majonézy

Také vás již otravují klasická plněná vejce? Nudné vzezření i chuť už můžete pustit z hlavy. Zkuste zapojit sušená rajčata a místo podélného rozkrojení vejce postavte. Díky hořčici a sušeným rajčatům je náplň vychucená tak, že nebudete potřebovat sůl ani koření.

Nejprve vejce oloupejte a odkrojte jim užší špičku tak, aby byl viditelný žloutek. Ten opatrně kávovou lžičkou vydloubněte ven a dejte do misky. Tak učiňte se všemi vejci. Připravené žloutky rozmačkejte vidličkou na kaši, přidejte nadrobno nasekaná sušená rajčata, dijonskou hořčici a majonézu. Vše důkladně promíchejte, aby vznikla hladká pasta.

Vejce bez žloutku postavte na širší špičku, popřípadě je podle potřeby zespoda seřízněte tak, aby stály. Připravenou pastou pak pomocí cukrářského nebo zdobícího sáčku vyplňte prostor po žloutcích a pokud chcete, můžete navrch vrátit i seříznutou špičku. Vejce naaranžujte na talíř a podávejte.

Bramborový salát s francouzskou zálivkou

Bramborový salát s francouzskou zálivkou

Bramborový salát vás naladí na jaro.

Na čtyři porce salátu je třeba

6 středních brambor

6 natvrdo uvařených vajec

1 menší cibule

4 lžíce olivového oleje

2 lžíce šťávy z citronu

1 lžíce dijonské hořčice

1 lžička sušené majoránky

sůl, pepř

Bramborový salát nemusí být jenom vánoční klasika. Zkuste náš salát s vejci a francouzskou zálivkou jako lehký oběd nebo večeři přes týden.

Syrové brambory oloupejte, nakrájejte na malé kostičky a uvařte je v osolené vodě do měkka. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, vejce též oloupejte a nakrájejte na kostičky.

Na francouzskou zálivku smíchejte olivový olej, šťávu z citronu, dijonskou hořčici, přidejte majoránku, osolte a opepřete. Ingredience prošlehávejte lžící, až vznikne hustá emulze.

V míse pak promíchejte ještě teplé brambory s cibulí, vejci a připravenou francouzskou zálivkou. Můžete podávat ještě za tepla, nebo nechte v lednici vychladit a uležet, chutě dostanou ještě další rozměr.

Máte vlastní zajímavé recepty z velikonočních vajec? Podělte se o ně s námi na našich facebookových stránkách nebo v komentářích pod článkem, rádi vyzkoušíme něco nového!

Zdroj fotografií: Karolína Kounová Roubíčková

Karolína Kounová Roubíčková

Karolína Kounová Roubíčková

Velmi ráda vařím (a jím) stále něco nového a ještě raději o tom píšu. Více z mého světa točícího se okolo jídla naleznete na mém blogu http://svasniprojidlo.blogspot.com/.

Zanechte komentář