Zdravě, eticky a komplexně: přivítejte mezi periodiky Vegazín

Na talíři / 29.3.2017

Čistě veganský magazín v českém prostředí doposud chyběl. Vegazín tuto trhlinu nyní zaplnil, ačkoliv zatím jen v elektronické podobě.

Veganský e-magazín vzešel z touhy začít s něčím novým. Za jeho vznikem stojí Klára Vohrnová, která se rozhodla spojit příjemné s užitečným a vytvořit smysluplný projekt, který by byl inovativní, bavil jeho tvůrce i uspokojil čtenáře. Pojďme si jej tedy představit blíže.

Malý veganský svět na jednom místě

Proč tedy Vegazín vznikl? Odpověď je prostá – žádný český magazín zaměřený jen a pouze na veganství zahrnující všechny jeho rozmanité aspekty zatím nespatřil světlo světa. Protože se však komunita veganů i v Česku neustále rozrůstá, bylo na čase prolomit ledy a tento nedostatek napravit. S nezištnou pomocí několika autorů (z nichž jsou někteří dokonce aktivně blogující nebo se o veganskou osvětu zasazují již delší dobu) tak vznikl Vegazín, jenž má být studnicí důvěryhodných informací, rozmanitých receptů a nápaditých tipů, ale i pozvánek na akce, které s veganstvím nějakým způsobem souvisí.

Pokud si však myslíte, že jsou cílovou skupinou pouze lidé stravující se striktně vegansky, jste na omylu. Jistě, tahle skupina čtenářů jej pravděpodobně ocení nejvíce. Hravě ale může posloužit i jako prostředek objasňující principy veganství širšímu okolí. Vyznavači všech stravovacích filozofií se mohou inspirovat lákavými recepty nebo se dozvědět cenné informace, které je dosud tak nějak míjely. Možná tak uznají, že by přece jen stálo za to nad některými aspekty mainstreamového konzumního chování zauvažovat a vyzkoušet alespoň nějaký ten kompromis. Poutavě zprostředkovaný pohled „z druhého břehu“ také může přispět k lepšímu pochopení motivací k veganství, a tím i k větší toleranci.

Z obsahu prvního čísla

  • Netestovaná kosmetika
  • Veganské celebrity
  • Organizace Kolektiv pro zvířata Brno
  • Vegan na cestách
  • Rozhovor s Olgou Garajovou (EtikButik)
  • Svaly z rostlin
  • O vitamínu D
  • Recenze: Restaurace Forky‘s
  • Recepty na zahřátí
  • Útulek Tlapky Mochov
  • Reportáž ze Dne pro Život bez krutosti
  • Dětské okénko pana Mrkvičky
  • S dětmi v kuchyni

Co od Vegazínu můžete očekávat?

Ať vegan nebo všežravec, pokud jste alespoň trochu fanda do jídla a gastronomie, nejspíše se shodneme na tom, že inspirace, receptů i tipů, které restaurace si rozhodně nenechat ujít, není nikdy dost. Mnohdy ale tápeme i nad vlivem stravy na naše zdraví, o němž (nejen v souvislosti s veganstvím) stále koluje spoustu mylných domněnek, které je třeba uvést na pravou míru. Právě to a mnohé další hodlá Vegazín svým čtenářům nabídnout.

Cílem je podat relevantní informace jak pro vegany samotné, tak pro všechny ostatní, kteří jsou otevřeni změnám a nebojí se na svět, tak jak jej známe a jak je nám předkládán, podívat kritickým okem. Články osvětového charakteru jsou proloženy pozvánkami na zajímavé akce, reporty a recenzemi. Pomyslnou třešničkou na dortu je pak sekce pro děti, jejíž součástí jsou například povedené říkanky, v nichž rozhodně nečekejte kravičku, která nám s radostí dává své mlíčko.

První číslo sklízí úspěch

Díky jeho online podobě je Vegazín (zatím) zdarma a rychle se šíří napříč vegansky zaměřenými skupinami na Facebooku. S prvním číslem se strhla poměrně velká vlna nadšení – již během několika dní po jeho zveřejnění překročila FB stránka Vegazínu tisícovku sledujících. Počet stažení dokonce v současné době atakuje metu tří tisíc!

Také slovní hodnocení bylo velmi kladné – čtenáři iniciativu autorů chválili a podpořili, přispěli také konstruktivními připomínkami a návrhy témat, o nichž by se rádi dozvěděli více, jako je například tematika veganství v těhotenství a u dětí.

Jak můžete Vegazín podpořit?

  • dát like FB stránce a pozvat i své přátele
  • navrhnout zajímavá témata či nápady na zlepšení
  • dohodit schopné grafiky – každé číslo bude pod taktovkou jiného designéra

A jak bych první číslo Vegazínu zhodnotila já? Obdivuji každého, kdo najde odvahu jít tak trochu proti proudu a také dokáže do konce dotáhnout to, co si zamane.

Ačkoliv mě grafické zpracování tohoto magazínu zprvu příliš neoslovilo, nadšení z obsahu tuto drobnou vadu na kráse velmi rychle převálcovalo. Důkladně zpracované články ždímající z daných témat vše zásadní jsem přečetla jedním dechem a jistě se k nim ještě vrátím, abych naplno využila jejich informační hodnotu.

První číslo Vegazínu nasadilo laťku opravdu vysoko. Nechme se tedy překvapit, zda se ji podaří udržet i v příštích vydáních a zda si tento magazín vybojuje své čestné místo na trhu třeba i v tištěné podobě.

Co na Vegazín říkáte vy? Podělte se s námi o své dojmy v komentářích!

Zdroj úvodní fotografie: avopix.com

Adéla Svobodová

Adéla Svobodová

Vaření i psaní jsou společně se sportem jedny z mých nejoblíbenějších způsobů seberealizace. A protože se řídím heslem "Dělej víc věcí, které tě dělají šťastnou!", stala jsem se součástí tohoto portálu. Vždy budu ráda za Vaše komentáře, připomínky či nápady.

Zanechte komentář