Starter pack hladového studenta II.: Kuskus

Na talíři / 18.3.2017

Jídlo, které před konzumací stačí zalít pouze horkou vodou, je pro zaneprázdněné téměř zázrak. Na instantní polévky však zapomeňte. Raději propadněte kouzlu kuskusu!

Kde se vzal, tu se vzal

Ač vypadá jako celé zrno, ve své původní podobě je kuskus (či také Cous cous) vlastně specifický typ těstoviny. Tradičně je vyráběn z tvrdé pšenice neboli semoliny a přesto, že jeho původ není zcela jasný, bývá nejčastěji spojován s Marokem či s arabskou kuchyní obecně. V této oblasti se stále zpracovává zdlouhavým a pracným způsobem, do zbytku světa se však rozšířil v instantní podobě, která je na přípravu naopak až k neuvěření jednoduchá.

Kuskus je lehce stravitelný, díky obsaženým sacharidům nám dodá dostatek energie i nějakou tu potřebnou vlákninu. Z hlediska výživných látek a minerálů je pro nás samozřejmě hodnotnější jeho celozrnná varianta. I z klasického kuskusu však hravě vykouzlíte poměrně zdravé a dietní pokrmy, a co je hlavní – zvládnete to opravdu bleskurychle!

Kuskus si zamilujete pro jeho snadnou přípravu i lahodou chuť. Zdroj: foter.com, tsuihin

Není kuskus jako kuskus

Sortiment potravin se neustále rozrůstá, stejně jako škála různých dietních omezení a intolerancí. Dnes již tedy není pravidlem, že by kuskus nutně musel být zásadně z bílé pšenice. Zapátráte-li v prodejnách zdravé výživy, můžete objevit kuskus celozrnný, rýžový či třeba kukuřičný. Jejich příprava je stejně jednoduchá a ani chuťově za tím obyčejným nijak nepokulhávají. Pokud se tedy vyhýbáte lepku nebo prostě jen rádi experimentujete, s kuskusem to není žádný problém.

Kromě zdravých výživ však kuskus (minimálně ten klasický) běžně seženete také v supermarketech. Jeho výhodou je i poměrně nízká cena – za půlkilový pytlík dáte okolo 30 korun, což, považujeme-li 50 gramů za jednu porci, není vůbec špatné.

Kuličky, kam se podíváš

Jak tedy kuskus využít v kuchyni? Jeho základní příprava je velmi snadná. Stačí kuskus jednoduše nasypat do misky, lehce osolit a zalít vroucí vodou (asi centimetr nad okraj kuskusu nebo v poměru 1 díl kuskusu : 1,5 dílu vody). Následně misku přikryjte pokličkou či talířem a pár minut posečkejte. Kuskus nabobtná, změkne a je možné jej rovnou konzumovat.

V této basic verzi poslouží jednoduše jako příloha, základ do „rizota“kuskusových salátů. Dobře si rozumí se všemi druhy zeleniny, masa i ryb. Skvěle se k němu hodí i luštěniny nebo labužnické pochutiny, jako jsou sušená rajčata či olivy.

Lze jej ale využít i na sladko. Bez problémů zastoupí teplé obilné kaše, za zkoušku ale stojí i ovocné saláty s kuskusem. Samozřejmě je možné jej i zapékat, a to jak ve slané podobě, tak i v té sladké. Obdoba jáhelníku či rýžového nákypu s kuskusem v hlavní roli vás mile překvapí.

Využití kuskusu je opravdu variabilní. Zdroj: foter.com, stu_spivack

Opět pro vás mám také konkrétní recepty, jejichž přípravu je možné shrnout pod heslo levně, rychle a snadno. Na který se vrhnete jako první?

Kuskusový salát s fazolemi

Tip!: Jakými dalšími způsoby využít fazole z plechovky, jsme shrnuli v minulém díle tohoto seriálu.

Suroviny (asi 3 porce):

  • 1/2 konzervy červených fazolí
  • 120–150 g kuskusu
  • 2 hrsti rukoly
  • lžička olivového oleje
  • kapka citrónové šťávy
  • sůl, pepř

Kuskus vsypte do vhodné nádoby, mírně osolte a zalijte vroucí vodou tak, aby jej přesahovala asi o 1 cm. Až kuskus nabobtná a změkne, vmíchejte do něj olivový olej, citrónovou šťávu, pepř, propláchnuté fazole a listy rukoly. Salát skvěle doplní piniová, dýňová či slunečnicová semínka.

Sladký kuskus na snídani

Suroviny (1 porce):

  • 50 g kuskusu
  • 200 ml (rostlinného) mléka/mléka a vody
  • 1 zralý banán
  • hrst oblíbených oříšků
  • 1/4 lžičky skořice nebo perníkového koření
  • sladidlo dle chuti, lžíce sušených brusinek a kostička kvalitní čokolády (volitelné)

Kuskus vsypte do rendlíku a zalijte připravenou tekutinou, přidejte skořici či perníkové koření a zahřívejte. V momentě, kdy směs začne vřít, rendlík odstavte, přikryjte pokličkou a nechejte asi 5 minut odpočívat. Mezitím rozmačkejte nebo nakrájejte banán a nasekejte oříšky. Když se všechna tekutina vsákne, promíchejte kuskus s banánem a servírujte jej posypaný oříšky.

Milovníci sladkého mohou celou směs doladit medem či oblíbeným sirupem. A potřebujete-li po ránu více barev, přisypte ještě trochu sušených brusinek a nakonec nechejte na teplém kuskusu rozpustit kousek vysokoprocentní čokolády.

Tip!: Pokud disponujete troubou, přidejte ke sladkému kuskusu vejce a po zapečení máte dokonalý kuskusový nákyp!

Z kuskusu snadno vytvoříte také luxusní sladkou snídani. Zdroj: Adéla Svobodová, Generace 21

Pečené papriky plněné kuskusem

Suroviny (na 2 porce):

  • 2 papriky
  • 100–120 g kuskusu
  • hrst sušených rajčat naložených v oleji
  • hrst oliv
  • sůl, pepř
  • chilli, bazalka
  • kapka oleje
  • sýr dle chuti (např. mozzarella)

Papriky očistěte, zbavte jadřinců a potřete olejem zevnitř i z venku. Kuskus nasypte do misky, lehce osolte a zalijte vroucí vodou (opět by měla zhruba o centimetr přesahovat). Následně kuskus zakryjte a nechte asi 7 minut bobtnat. Mezitím si nakrájejte rajčátka, olivy a sýr – tyto suroviny poté vsypte do hotového kuskusu, přidejte i chilli, pepř a bazalku. Papriky naplňte připravenou směsí a zapékejte na 200 °C asi 15 minut.

Tip!: Zapékat můžete i vydlabané žampiony nebo cukety.

Zdroj úvodní fotografie: foter.com, sporkist

Adéla Svobodová

Adéla Svobodová

Vaření i psaní jsou společně se sportem jedny z mých nejoblíbenějších způsobů seberealizace. A protože se řídím heslem "Dělej víc věcí, které tě dělají šťastnou!", stala jsem se součástí tohoto portálu. Vždy budu ráda za Vaše komentáře, připomínky či nápady.

Zanechte komentář