Starter pack hladového studenta I.: Fazole v plechovce

Na talíři / 21.2.2017

Hlavně rychle, levně a s co nejmenším množstvím vybavení a práce – pokud máte i vy na přípravu jídla tyto požadavky, čtěte dál! Ukážeme si, jak na to.

Aniž bych byla příznivcem zkostnatělých a stereotypních představ, vybaví se mi při slovním spojení „studentská kuchyně“ jasný obrázek – (ne)kreativní gastronomický počin v duchu „co dům dal“, přičemž toho zrovna moc nedal. Tvůrce takového pokrmu je většinou definován shlukem nedostatků – nedostatek času, nedostatek financí, nedostatečně vybavená kuchyň a mnohdy i chybějící vůle a chuť věnovat přípravě jídla více úsilí, než je nezbytně nutné.

Protože jsem však přesvědčená, že i v tomto nouzovém režimu se lze stravovat o něco lépe než pouze paskvily typu špagety s kečupem či instantní polévka, rozhodla jsem se sestavit seznam surovin, jejichž nákup vás nezruinuje, přípravu jídla značně urychlí a zároveň váš stravovací režim alespoň mírně pozvednou nad úroveň levných párků ohřátých ve varné konvici. Prvním takovým záchranným kruhem, který by ve vaší kuchyni měl mít své čestné místo, jsou fazole v konzervě.

Proč je používat?

Luštěniny jsou důležitou složkou našeho jídelníčku. Protože se však dlouho vaří a často si nevíme rady s jejich úpravou, případně nám je znechutila nevábně vypadající šlichta ze školní jídelny, mnohdy se jim vyhýbáme jako čert kříži. To je však rozhodně chyba!

Obsahují totiž kvalitní rostlinné bílkoviny, komplexní sacharidy, vlákninu, ale i cenné minerální látky. Díky těmto vlastnostem mají dobrou sytící schopnost, což se zaneprázdněným studujícím nepochybně hodí. Mezi další luštěninám připisované přednosti, které přijdou vhod, patří jejich příznivý vliv na činnost mozku a nervového systému nebo pomocná ruka podaná při prevenci proti stresu a depresím. Jejich výhodou je také nízká pořizovací cenavariabilita, co se možností úpravy týká.

Výběr je opravdu široký. Zdroj: Adéla Svobodová, Generace 21

Tipy na nákup

Nákup luštěnin v plechovkách samozřejmě není žádná věda, je však dobré mít na paměti několik pravidel. Nenechte se zbytečně zlákat k výběru drahých a proslulých značek. Bohatě postačí produkty privátních značek supermarketů, jejichž kvalita a chuť je srovnatelná a cena mnohdy i o polovinu nižší. Pokud však narazíte na výhodnou akci, nebojte se vzít více kusů do zásoby – trvanlivost konzerv je opravdu dlouhá a jistě přijdou doby (například zkouškové období), kdy zaručeně budete za nasyslené zásoby vděční.

Zajímejte se však i o podíl luštěnin v celé plechovce – zvláště u těch naložených v omáčce se vám totiž snadno může stát, že platíte spíše za ni než za pevnou složku, které je pouze menšina.

Abyste se vyhnuli nudě, střídejte druhy fazolí. K dostání jsou červené, bílé v nálevu či tomatě, velké tzv. máslové a mnohé další. Vítanou obměnou může být i plechovka cizrny či jiných luštěnin.

Pokud chcete ušetřit ještě více a disponujete funkčním mrazákem a jedním volným odpolednem navíc, můžete si luštěniny také sami uvařit. Následně je rozdělte na jednotlivé porce do sáčků či krabiček a uložte do mrazničky s dobře čitelným popiskem, co daný balíček ukrývá. V případě, že se vám luštěniny a jejich použití v kuchyni zalíbí a budete chtít udělat také něco pro své zdraví, můžete se pustit i do jejich domácího klíčení.

Pokud vám to čas dovolí, můžete si s luštěninami opravdu vyhrát. Zdroj: Adéla Svobodová, Generace 21

Tipy na úpravu

Možná si říkáte, že příprava jídla z konzervovaných surovin vlastně nemá s vařením nic moc společného. V podstatě máte pravdu, ale o to v tomto případě tak nějak jde, ne?

Jste-li tedy v krizovém módu „vytáhnout a sníst“, sáhněte po fazolích v tomatě, které stačí pouze ohřát (v největší nouzi lze i tento krok přeskočit) a můžete se směle pustit do jejich konzumace. Doporučuji je však ještě dochutit dle vlastních preferencí – nejlépe oblíbenými bylinkami, případně špetkou chilli (soli většinou obsahují dostatek). Chcete-li se trochu rozšoupnout, doplňte fazole párkem s vyšším obsahem masa nebo kouskem tofu či tempehu. Na zakousnutí volte kousek pečiva, které je důležité pro vyváženost celého pokrmu, neboť kombinace luštěnin a obilovin vytvoří kompletní spektrum esenciálních aminokyselin, a vy je tak již nutně nemusíte doplňovat živočišnými bílkovinami.

Pokud máte času trochu více, nabízí se možností úprav opravdu nespočet. Fazole v tomatové omáčce budou skvělým základem polévek, variací na chilli con carne nebo poslouží jako jedna z možných náplní do tortill.

Tip!: Dejte šanci také červené čočceloupanému žlutému hrachu! Nemusí se namáčet, za 20 minut máte hotovo a vykouzlíte z nich skvělé polévky, indický dhalpomazánky či třeba karbanátky.

Fazolky v nálevu, ať už tmavé či bílé, přidávejte zejména do všemožných zeleninových, těstovinových či kuskusových salátů. Použít je můžete také jako základ pomazánek. V neposlední řadě se všechny druhy luštěnin skvěle hodí jako základ či obohacení již zmiňovaných polévek. Zvýší jejich sytivost a rozhodně i pozvednou chuťový zážitek z jejich konzumace.

Obecně se k luštěninám hodí česnek, všemožné bylinky, ale i pikantní chutě, jako je chilli. Milovníci orientální kuchyně je jistě rádi zkombinují například s římským kmínem či kari.

Z cizrny v plechovce můžete rychle vykouzlit paprikovou omáčku. Zdroj: Adéla Svobodová, Generace 21

Máte přeci jen trochu času navíc? Vyzkoušejte některý z následujících receptů!

Fazolová pomazánka

Suroviny:

  • plechovka bílých fazolí
  • 4 lžíce oleje (nejlépe olivový)
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř, petržel, případně trochu chilli

Fazole slijte, propláchněte vodou a nechejte okapat. Rozmělněte je společně s olejem – nejlépe to jde mixérem, ale zvládnete to i vidličkou nebo šťouchadlem na brambory. Následně vmíchejte rozmačkaný česnek a koření podle chuti (v případě nouze pomůže k ochucení třeba i sójová omáčka) a pokud máte, přidejte i hrst nasekaných vlašských ořechů, které pomazánku pozdvihnou na vyšší úroveň jak nutričně, tak i chuťově.

Pikantní fazolová polévka

Suroviny:

  • plechovka červených fazolí v tomatě
  • 2 rajčata
  • olej
  • 1 lžíce mouky
  • malá cibulka
  • klobása či tofu/robi maso/tempeh
  • mletá paprika
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř, chilli

V hrnci rozpalte asi 2 lžíce oleje a opečte na něm nadrobno nakrájenou cibulku i kolečka klobásy či kostky tofu. Následně opečenou směs zaprašte moukou a sladkou paprikou, chvíli orestujte a zalijte trochou vody. Až se mouka ve vodě dostatečně promíchá, přidejte fazole v tomatě a chvíli společně provařte. Před odstavením z plamene dochuťte rozmačkaným česnekem, solí, pepřem a chilli.

Pikantní polévka zahřeje i zasytí. Zdroj: Adéla Svobodová, Generace 21

Mexický salát s tuňákem

Suroviny:

  • plechovka fazolí (ideálně červené či směs)
  • půl zralého avokáda
  • 2 rajčata
  • 2 jarní cibulky
  • chilli, špetka soli
  • plechovka tuňáka

Fazole propláchněte a nechejte okapat. Přidejte k nim nasekaná rajčata i cibulky a promíchejte. Avokádo zbavte slupky a rozmačkejte s chilli a solí a vzniklý dip promíchejte s fazolemi a zeleninou tak, aby byly jednotlivé kousky důkladně obaleny. Následně přidejte rozdrobeného tuňáka. Podávejte s pečivem, tortillami, chlebovými plackami nebo třeba s těstovinami.

Máte i vy své oblíbené nouzovky z plechovky fazolí? Podělte se o ně s námi v komentářích!

Zdroj úvodní fotografie: foter.com, my_amii

Adéla Svobodová

Adéla Svobodová

Vaření i psaní jsou společně se sportem jedny z mých nejoblíbenějších způsobů seberealizace. A protože se řídím heslem "Dělej víc věcí, které tě dělají šťastnou!", stala jsem se součástí tohoto portálu. Vždy budu ráda za Vaše komentáře, připomínky či nápady.

Zanechte komentář