Kdo jí kroupy, není hloupý

Na talíři / 16.12.2016

Houbový kuba je typicky vánočním pokrmem. Kroupy, které jsou jeho základem, si však v našem jídelníčku rozhodně zaslouží své místo i po zbytek roku.

Typická česká kuchyně – to nejsou jen mastná a těžká jídla. Mnohé tradiční pokrmy jsou ve skutečnosti snadno zahrnutelné do zdravého a vyváženého jídelníčku, jen na ně bohužel často zapomínáme. Jednou z takových surovin jsou právě kroupy, které se řadí mezi velmi výživné potraviny s všestranným využitím.

Co jsou zač?

100 g (neuvařených) krup obsahuje:

  • 1496 kJ (356 kcal)
  • 11 g bílkovin
  • 75 g sacharidů
  • 1,8 g tuku

Klasické kroupy, tak jak je znaly naše (pra)babičky, se vyrábí obroušením ječmene pluchatého. Dnes se však již setkáme také s jinými druhy krup, například se špaldovými (tzv. kernotto) či pocházejícími z jiných obilovin.

Kroupy jsou díky obsažené vláknině, ale i mnohým důležitým minerálům a vitamínům zdraví velmi prospěšné. Poskytnou nám například potřebné vitamíny skupiny B nebo křemík či selen. Kromě toho pomáhají snižovat hladinu cukru i cholesterolu v krvi.

Nespornou výhodou je také jejich nízká pořizovací cena. Po uvaření navíc kroupy hodně nabydou (až na trojnásobek své váhy), a tudíž i zasytí. Kromě toho obsahují i nezanedbatelné množství bílkovin, avšak minimum tuku – hodí se tedy i do redukčních diet, pro sportovce či děti. S většinou druhů krup se však díky obsaženému lepku musí rozloučit celiaci (v takovém případě vsaďte třeba na pohanku).

Kroupy můžete běžně použít jako přílohu. Zdroj: Adéla Svobodová, Generace 21

Kroupy můžete běžně použít jako přílohu. Zdroj: Adéla Svobodová, Generace 21

Jak s nimi naložit?

Právě v zimním období byly dříve kroupy jedním z pilířů českého jídelníčku. Bylo je možné dlouho uschovat, zastoupily jiné plodiny, jež byly dostupné spíše v letních měsících, a jak už jsem zmínila, jsou výživné a syté. Také podle tradiční čínské medicíny se kroupy pro chladné počasí dokonale hodí. Řadí se totiž mezi tzv. zahřívací potraviny.

Mezi tradiční pokrmy s kroupami patří již zmiňovaný houbový kuba nebo šoulet (hrách s kroupami a kořením). Bez problému z nich však vykouzlíte i kroupové „rizoto“ či knedlíčky, skvěle se hodí také do polévky, a to nejen do té uzené či zabijačkové, která se nám ve spojení s kroupami automaticky vybaví. Kroupy jsou vhodné i jako příloha či na zahuštění karbanátků.

Recept na houbového kubu

Suroviny:

  • 400 g středních či velkých krup
  • 100 g sádla nebo jiného tuku
  • 2 cibule
  • 70 g sušených hub
  • 5 stroužků česneku
  • hrst majoránky
  • sůl, pepř a kmín

Kroupy opláchneme a namočíme – větší přes noc, středním stačí hodinka. Noční lázeň ve vodě dopřejeme i sušeným houbám. Kroupy následně uvaříme v osolené vodě doměkka (trvá to asi 20 minut). Houby scedíme a vymačkáme.

Na tuku opečeme nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova, zasypeme kmínem a houbami a krátce podusíme. Následně přidáme uvařené kroupy a přimícháme rozdrcený česnek, pepř, sůl a majoránku. Směs vložíme do vymazaného pekáčku a zapečeme asi 20 minut.

Kroupové knedlíčky mohou být zdravější alternativou těch klasických. Zdroj: Delicious blog Lucie

Kroupové knedlíčky mohou být zdravější alternativou těch klasických. Zdroj: Delicious blog Lucie

Recept na kroupové knedlíčky

Suroviny:

  • 250 g ječných krup
  • 750 ml vody
  • půl lžičky kurkumy
  • sůl

Kroupy namočíme přes noc do uvedeného množství vody, kterou následující dopoledne osolíme a kroupy v ní uvaříme doměkka a dokud se všechna voda nevstřebá. Takto připravené kroupy necháme vychladnout a rozmixujeme na lepkavou hmotu, z níž poté tvoříme koule velikosti pingpongového míčku a vaříme je v osolené vodě, dokud nevyplavou.

Tyto knedlíčky se hodí jako alternativa klasických knedlíků, tedy například k omáčkám, špenátu či zelí.

Dobrou chuť!

Zdroj úvodní fotografie: foter.com, sweetbeetandgreenbean

Adéla Svobodová

Adéla Svobodová

Vaření i psaní jsou společně se sportem jedny z mých nejoblíbenějších způsobů seberealizace. A protože se řídím heslem "Dělej víc věcí, které tě dělají šťastnou!", stala jsem se součástí tohoto portálu. Vždy budu ráda za Vaše komentáře, připomínky či nápady.

Zanechte komentář