Hamburger

Netradiční domácí hamburger a hranolky lepší než z Mekáče

Na talíři / 19.3.2013

Dobře vařit může každý. A naše škola skutečného vaření vám to dokáže.

Pořádně šťavnatý hamburger neodmítne téměř nikdo, a tak je dobré vědět, jak se touto pochoutkou rozmazlit i doma. V našem podání ovšem nepůjde o burger jen tak ledajaký. Pomalu začíná jaro, a tak je na čase přesedlat z těžké zimní stravy na něco maličko odlehčeného. Šťavnaté mleté maso s kousky kapusty a lehkým zeleninovým salátem je pro tuto příležitost jako dělané. Provedeme vás všemi zákoutími přípravy tak, abyste se mohli potěšit z parádní, doma připravené večeře.

Nebojte se, i když jste opravdu kuchařští začátečníci, všechny recepty naší Školy vaření určitě zvládnete. U tohoto, ale i u všech následujících, je cesta k úspěchu lemována jednoduchými pravidly.

  • Před samotným vařením si vždy pořádně přečtěte recept. A ne jednou. Klidně to vezměte dvakrát a jste-li úplný začátečník, nestyďte se a čtěte třikrát. Pomůže vám to najít různá tajná zákoutí receptu. Zjistíte například, že v jeho půlce je potřebat dát maso do vyhřáté trouby. Díky pečlivému nastudování budete perfektně připraveni, trouba bude mít ideální teplotu a vy nezůstanete bezradně stát s opečeným masem před vychladlou troubou.
  • Nachystejte si podle receptu potřebné nádobí k ruce. Odpadne vám tak zběsilé běhání po kuchyni a hledání pánve či plechu, zrovna když se vám už na sporáku pálí první várka burgerů či nějaké jiné dobroty.
  •  A v neposlední řadě si udělejte „přípravu“. Co to znamená? Všechny suroviny si očistěte, nakrájejte a připravte tak, abyste ve chvíli, kdy začnete vařit, opravdu jen vařili. To v praxi znamená, že budete jen házet určené suroviny do mísy či hrnce, péct a míchat, nezdržujíc se krájením mrkve či zběsilým lisováním česneku. Ano, budete potřebovat větší množství krabiček na uložení takto připravených ingrediencí, ale věřte mi, že jakmile si tento způsob vaření zažijete, ještě rádi budete mističky následně oplachovat.

Burger se zeleninou

Máte-li rádi zeleninu, v tomto hamburgeru je jí víc než dost. Kapusta dodá masu zajímavou chuť a salát s ředkvičkami vše krásně podtrhne.

Jak na maso

Burgery pro 4 osoby:

500g mletého masa (směsi vepřového a hovězího)

150g kapusty, nakrájené na tenké proužky

3 lžíce francouzské hořčice

½ cibule, nasekané nadrobno

2 vejce

Sůl, pepř

6 burgerových housek

Protože se teprve vařit učíme, nebudu se pokoušet mučit vás přípravou domácích housek. I když  i na ty určitě v budoucnu dojde. Samotná příprava hamburgerů naní opravdu vůbec nic složitého. Důležité je koupit kvalitní maso. A kvalitní maso se kupuje u řezníka. Věřte mi! Nekupujte mleté v obchodních řetězcích, často totiž koupíte něco, co maso vidělo opravdu jen a jen z rychlíku. Řeznictví jsou dnes na každém rohu, tak věřím, že i vy najdete to své oblíbené. V obchodě pak máte dvě možnosti. Buď si koupíte maso vcelku a mletou směs si vytvoříte doma, nebo si koupíte maso již v mletém stavu. Přiznám se bez obalu, že ve svém řeznictví vždy ráda koupím už připravenou verzi. Na tento recept budete potřebovat směs hovězího a vepřového. Používám ji proto, že burgery zůstávají krásně šťavnaté a chuť obou mas skvěle koresponduje s přidanou kapustou.

Směs mletého masa vložte do mísy. Na plotnu dejte v malém kastrůlku vařit vodu. Jakmile začne vřít, osolte ji a přidejte nakrájenou kapustu. Velmi krátce povařte. Bohatě postačí 3 – 4 minuty. Kapustu sceďte, pořádně propláchněte ledovou vodou (okamžitě tím zastavíte var a kapusta si zachová svou krásnou barvu) a vymačkejte z ní přebytečnou vodu. Kdo má sušičku na salát, použije k tomuto účelu právě ji. Ten, kdo tuto vymoženost doma nemá, vystačí si se svými vlastními dlaněmi.

Kapustu přidejte k masu společně s nadrobno nakrájenou cibulkou, hořčicí, vejci, solí a pepřem. Při solení a pepření myslete na to, že pokrm lez dochutit i na talíři, naopak přesolíte či přepeříte-li něco rovnou „ve výrobě“, můžete to tak akorát hodit rovnou do odpadkového koše. Solte i pepřete střídmě! Směs pořádně propracujte do kompaktní hmoty (nebojte se použít vlastní ruce)  a nechte cca 20 minut uležet v lednici.

Hranolky a salát

Koláž hranolky

Před smažením je nutné hranolky pořádně vysušit v látkové utěrce, jen tak se osmaží krásně dokřupava.

Hranolky:

Brambory

Rostlinný olej

Sůl

Zatímco maso odpočívá v lednici, budete mít dostatek času připravit si hranolky i salát. Nejprve se pusťte do hranolek. Základem pro skutečně dobré domácí hranolky jsou kvalitní brambory. Zkuste pro ně vyrazit na farmářský trh nebo k sousedům. Brambory můžete či nemusíte zbavit šlupky, to záleží jen na vás. Máte-li rádi americké brambory se slupkou, klidně ji ponechte i na hranolkách. V tomto případě rozhodně nezapomeňte brambory pořádně omýt.

Očištěné, popř. oloupané brambory nakrájejte na úhledné hranolky. A dejte si s tím práci. Rozhodně nemusí být každá naprosto stejná a dokonalá, ale budete-li mít jednu tenkou a druhou jako palec, rovnoměrného osmažení nedosáhnete. Připravené hranolky po částech a dokonale vysušte v látkové utěrce, jen tak budou krásně křupavé. Ve větším hrnci rozehřejte cca 1,5 cm vrstvu olivového oleje. Ideální teplota na smažení je 180°C. Ovšem teploměr nebudete potřebovat, správně rozpálený olej poznáte tak, že hranolka do něj vhozená okamžitě začne „bublat“, tedy smažit se. Hranolky začněte smažit ve stejnou chvíli jako hamburgery.

Zeleninový salát

Příprava salátu je velmi snadná.

4 rajčata a přibližně 6 menších ředkviček nakrájejte na kostičky. 2 jarní cibulky nasekejte najemno. Takto připravenou zeleninu  dejte do větší mísy a přidejte 1 prolisovaný stroužek česneku, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíci balzamikového octa, 1 malou lžičku moučkového cukru, sůl a pepř. Vše důkladně promíchejte. Salát vždy míchejte pomocí dvou lžic či salátového příboru ode dna vzhůru. Myslete na to, že se nepatláte s pudingem, ale chcete mít salát plný křehké, nepolámané a křupavé zeleniny. Rukolu, polníček nebo jakýkoliv jiný vámi vybraný salát přidejte těsně před tím, než budete obkládat burgerové housky. Salátové lístky v kontaktu s tekutinou, potažmo dresingem velmi rychle vadnou a my je chceme dostat na talíř v co nejlepší kondici.

Salát

Zbylý salát můžete posypat parmazánem a servírovat v míse zvlášť.

Velké finále

V tuto chvíli už máte téměř hotovo. Je na čase z lednice vytáhnout masovou směs a pustit se do opékání. Předehřejte troubu na 150°C. Nejprve si rozpalte pánev, do které nalijte tenkou vrstvu oleje. Z masa vytvarujte hamburgery, ty osmahněte na oleji z obou stran dozlatova. Hotové burgery postupně přesouvejte do vyhřáté trouby.  A nezapomeňte, že teď je ta správná chvíle na to, začít smažit i hranolky. Rozpalte hrnec s olejem a vzhůru na věc. Kdo vlastní hrnec fritovací, bez výčitek hranolky usmaží právě v něm.

Rozkrojte housky a také je vložte do trouby. Nebojte, stačit vám bude jeden plech. Hamburgery smrskněte na jednu hromádku ke straně a zbude spousta místa na poloviny housek. Housky rozpečte v troubě. Tady záleží jen na vás, jak dlouho si v ní pobudou. Někdo má rád, když je pečivo jen teplé. Někomu naopak šmakuje pořádně křupavé. Housky tedy testujte pohmatem tak dlouho, dokud pro vás nebude jejich struktura ideální. Nenechávejte je tam však déle než 15 minut.

Teplé housky potřete majonézou, přidejte salát (do kterého jste nezapomněli přidat salátové lístky) a hamburgery. Ty posypte hrubou mořskou solí, čerstvě mletým pepřem a zakápněte olivovým olejem. Vše přiklopte druhou půlkou housky a naservírujte na talíř. Přidejte pořádnou porci hranolek a kopeček majonézy či tatarky.

Domácí ochucená majonéza pro nebojácné kuchtíky

Majonéza

Připravit dobrou domácí majonézu není tak složité, jak si myslíte. Vyzkoušejte to!

3 žloutky

Rostlinný olej

1 lžíce hořčice

1 lžička octa (citronové šťávy)

Bylinky

1 stroužek česneku, prolisovaný

Sůl, pepř

Domácí majonéza není záležitost, které je třeba se obávat. Povede se vždy a je hotová raz dva. Jen je třeba, stejně jako u většiny receptů, dodržet jistá pravidla.

Vejce na majonézu musí mít vždy pokojovou teplotu. Budou-li studená, právě vytažená z lednice, pravděpodobnost, že se majonéza srazí, je velká. Žloutky poctivě oddělte od bílků. Bílky nevyhazujte, nebojte se je zamrazit. Jistě se vám budou někdy hodit a pro další použití je stačí jen pomalu rozmrazit a nechat dojít pokojové teploty.

Oddělené žloutky rozšlehejte. Na přípravu majonézy je dobré mít šlehač.  Nemáte-li, ušleháte ji i „v ruce“, ale přiznám vám, bude to chtít trochu námahy. Do rozšlehaných vajec postupně (po kapkách) zašlehávejte olej. Jakmile směs začne houstnout, můžete jej přilévat ve větším množstí, ale nepřehánějte to. V receptu není uvedeno množství oleje, ale důvěřujte mi, nepotřebujete ho znát. Jednoduše přidávejte tak dlouho, dokud nebude mít majonéza pevnou konzistenci. Nelekněte se množství, vejce na sebe dokáží navázat spoustu a spoustu oleje.  Nakonec přidejte nasekané čerstvé bylinky, hořčici, česnek, trochu octa nebo citronové šťávy, sůl a pepř. Vše podle své vlastní chuti.

Ať už si na majonézu troufnete či nikoliv, doufám, že vám náš první recept přijde vhod a bude vám chutnat.

Máte touhu naučit se vařit nějaký pokrm a nevíte, jak na to? Napište nám do komentářů, na email barbora.venhacova@generace21.cz či na náš FB, společně na to jistě přijdeme. Těšíme se na vaše tipy!

Zdroj fotografií: Barbora Venháčová, Generace21

 

Barbora Venháčová

Barbora Venháčová

Obyčejná holka, momentálně máma na plný úvazek a kuchařka tělem, duší a hlavně srdcem. Na vaření nemám papír, ale jídlo, vařečky a plotna jsou mou největší vášní. A největší radostí zase to, když chutná. "Když si člověk počíná pečlivě, když používá správné přísady a všemu dá, co tomu patří, může většinou uvařit něco moc dobrého."

Zanechte komentář