Reportáž z konference FOOD 21: Projezte se ke spokojenosti!

Na talíři / 3.12.2016

V Praze se konal již druhý ročník konference FOOD 21. Návštěvníci se dozvěděli mnoho informací týkajících se vlivu stravování na lidskou psychiku. Naše redakce byla u toho!

První adventní neděli prožily stovky účastníků konference čerpáním zajímavostí, náhledů a zkušeností na téma jídlo. Nevěřili byste, kolik pohledů na něj existuje a jakým způsobem se o něm dá hovořit.

My jsme navštívili konferenci již podruhé, o to větší zvědavost a nadšení nás ráno provázely do hotelu Grandior, kde se potkali profesionálové i laická veřejnost. Celým dnem provázel osvědčený moderátor Jan Tuna.

Program byl opravdu skvostný, organizátorům se podařilo získat ty nejlepší mluvčí v daném oboru. Všichni z přítomných navíc velice zdařile ovládají umění prezentace, takže ani po několika hodinách poslechu vás neobtěžovala únava nebo snížená koncentrace.

Start dne byl hvězdný. Postarala se o něj autorka mnoha populárních publikací, profesorka Anna Strunecká. Tématem byl diabetes. Hovořit můžeme o „sladké tsunami“. Zazněl také fakt, že současná medicína považuje civilizační choroby za neléčitelné. O to důležitější je prevence a zodpovědný přístup ke stravování.

Správně dýchat nás učil Ondřej Nývlt.

Správně dýchat nás učil Ondřej Nývlt.

Tvarůžky k dobré náladě?

Já osobně jsem se velice těšila na přednášku psychiatra Honzáka. Přistoupil k ní jak jinak než osobitě a svým vtipem několikrát rozesmál snad všechny přítomné.

Dozvěděli jsme se toho opravdu mnoho. Například to, že k dobré náladě si můžeme pomoci pojídáním olomouckých tvarůžků. Ty totiž obsahuji tzv. tryptofan. To je aminokyselina, která je nezbytná pro vznik serotoninu a melatoninu, dvou hormonů „dobré nálady“.

Chybět nemohla ani paní Hana Střítecká, která poradila, jak se orientovat v éčkách a jak číst etikety. Každý účastník si odnesl z konference malého rádce do peněženky. Doporučujeme zkusit aplikaci NutriAtlas, která omezeně funguje také v offline režimu.

Součástí programu byla také řízená diskuze Jana Tuny s osobnostmi, kterým stravování výrazně změnilo život. O své poznatky se s publikem podělily Zděnka Pohlreich, Hana Kynychová a Dita Pichlerová. Vůči tomuto bloku jsem byla trošku skeptická. Nicméně výsledek mě nadchl. Praxe, pohled odbornice, silné životní příběhy, které nepoužívaly emoci jako zbraň, ale měly edukativní charakter.

Tip redakce ke spokojenějšímu životu: 4 kroky/4 týdny (Radkin Honzák)

Přestaňte jíst dezerty a slazené hotové potraviny
Užívejte hořčík – 300–400 mg denně
Pohybujte se – nejméně 30 minut chůze denně
Dobře spěte – alespoň 7 hodin denně ve tmě

Superpotravina – mladý kokos.

Superpotravina – mladý kokos.

Okénko zajímavostí FOOD 21:

  • Touha po jídle je nejsilnější potřebou lidského chování.
  • Čichové i chuťové receptory máme také v tenkém a tlustém střevě.
  • Tenké střevo zaujímá plochu 200 m2 (představuje velikost tenisového kurtu).
  • Průměrně sníme 7 kg potravinových aditiv ročně.
  • Nejvíce jedovatá aditiva jsou dusitany.
  • Průměrně drží žena v ČR dietu 2x ročně.
  • Až 95 % osob nabere po dietě svá kila zpět.
  • Voda z mladého kokosu společně s namixovanou dužinou z něj je vhodná pro výživu kojenců.
  • Za život sníme 50–100 tun potravy.
  • Sledujme etikety i u ovoce a zeleniny (například citrón může obsahovat až 3 umělá barviva).
  • Dusitany mají dráždivou chuť, která je návyková.

Všechny příspěvky byly velice poučné, výjimečné jako samostatné prezentace i velice vhodně doplňující se jako celek. Shrnutí všeho, co jsme se zde dozvěděli, by vydalo na knihu.

Organizátorům tak tleskáme a těšíme se na další ročník. Co by to ale bylo za report z akce, pokud bychom nenašli také oblast, na které je možno, řekněme, zapracovat.

Jedním z lákadel akce byl catering. Nemůžeme říct, že by nás však nějak výrazně nadchl. Toto je věc, která byla na předchozím ročníku kvalitnější a pestřejší. Oběd nepočítal s vegetariány, pokud by nevzal za vděk „mírně chytajícími kvas“ čerstvými paprikami nebo podivnými těstovinami s ještě podivnější chutí. Já se dojedla müsli tyčinkou z kabelky, kolegyně si „pochutnala“ na chlebu. Od konference slibující nabídku cateringu jsme čekali zkrátka něco víc.

Ghíčko nebo také přepuštěné máslo – ke koupi či ochutnání.

Ghíčko nebo také přepuštěné máslo – ke koupi či ochutnání.

Do budoucna bych navrhla tuto složku nepodcenit, případně vstupenky a cenu vstupného upravit na možnost s/bez cateringu.

Ke konci konference stále více působil tlak z pozdního startu akce. Mluvčí tak museli své prezentace krátit, navíc za přítomnosti již zbytku účastníků.

Ke spokojenosti každého návštěvníka při cestě domů napomohla také dárková taška.

Pokud vás daná témata oslovují, nenechte si ujít třetí ročník FOOD 21. Setkání se bude konat 8. dubna 2017. Pro velký zájem přesouvají organizátoři místo setkání do prostor s větší kapacitou – Výstaviště Letňany.

O co všechno jste přišli, vlastně díky nám tak úplně nepřišli, můžete zhlédnout zde.

Zdroj všech fotografií: Marie Michvoková, Generace 21

Silvie Ulrichová

Silvie Ulrichová

,,Ať už si myslíte, že něco dokážete, nebo si myslíte, že to nedokážete, v obou případech máte pravdu." Henry Ford

Zanechte komentář