Talíř se zeleninou

Přejděte na zdravou stravu s českými blogery

Na talíři / 15.3.2013

Pojďme společně vymýtit názor, že zdravá strava se rovná zrní. Oslovili jsme tři české blogerky, které nám daly svůj tip na výborný a zdravý recept. Už teď máme chuť!

Tento projekt si kladl jednoznačný cíl. Pojďme ukázat našim čtenářům, že zdravé recepty mohou chutnat dobře! A protože jsme oslovili blogery, kteří se o zdravé stravování zajímají, výsledek stojí za to. Ano, vařit zdravě může úplně jednoduše znamenat i parádně si pochutnat! Následující řádky vás o tom přesvědčí.

KUSKUSOVÝ NÁKYP S OVOCEM A OŘECHY

připravila Fitness-girl, autorka blogů Fitness as a lifestyle  Eat with Love

Tři důvody, proč říct ANO blogu Fitness as a lifestyle

✔ kvalitní a optimisticky laděné články nabité informacemi

✔ střízlivý pohled autorky na věci okolo zdravého stravování a sportování

✔ příval energie a chuť něco se sebou udělat – tu máme v redakci po každém přečtení nového článku!

Blog Fitness as a lifestyle

Fitness as a lifestyle, na nějž se v této části zaměříme,  je blog, který funguje od roku 2011. Od té doby si autorka, která si říká fitness-girl, získala silnou základnu svých fanoušků, s nimiž také aktivně komunikuje v komentářích pod články. Na webu najdete rozsáhlé a precizně zpracované informace o zdravém životním stylu a cvičení. Z textu je na první pohled zřejmé, že autorka skutečně ví, o čem píše, a dokáže to podat příjemným způsobem. A že se jedná o kvalitní blog, jde poznat i podle návštěvnosti, která přesáhla magickou hranici půl milionu! Jestliže chcete nahlédnout blíže do světa zdravého životního stylu a fitness, bude tohle místo ideální volbou!

KUSKUSOVÝ NÁKYP S OVOCEM A OŘECHY

„Tento koláč by se dal nazvat mnoha způsoby – nákyp, buchta, moučník…já jej však nejraději nazývám jednoduše – snídaňový koláč. Právě na snídani se podle mě prostě hodí nejlépe! Pokud neholdujete ovesným kaším či müsli a přesto chcete ráno nastartovat zdravě, bude pro vás tento koláč to pravé!  Nenajdete v něm ani špetku mouky, ani kapku oleje či zrnko cukru.  Ale přesto vše je úžasně vláčný a jednoduše výborný. Pokud nejste na sladké snídaně, určitě poslouží i jako perfektní dezert třeba k odpolední kávičce.“  ~ Fitness-girl

nákyp, snídaně

Kuskusový nákyp s ovocem a ořechy
Zdroj: autorka blogu Fitness as a lifestyle

 Budete potřebovat:

  • 50g kuskusu
  • 50g ovesných vloček
  • 2 jablka
  • 2 mrkve
  • 100 ml mléka
  • 2 vejce
  • dle chuti: rozinky, ořechy, skořici, citrónovou kůru, vanilkové aroma,…
  • dle potřeby na doslazení: med, sirup, melasa

Jak na to:
Kuskus připravte podle návodu – zalijte jej vroucí vodou a nechte pod pokličkou stát cca 5 minut, dokud nezměkne. Jablka i mrkev očistěte a nastrouhejte nahrubo. Nastrouhaná jablka a mrkev smíchejte s připraveným kuskusem, ovesnými vločkami a přilijte asi půl hrníčku mléka (150ml). Podle chuti přidejte rozinky, vlašské (či jiné) ořechy a nezapomeňte posypat skořicí.  Pro ještě zajímavější chuť můžete přidat nastrouhanou citrónovou kůru a kapku vanilkového aroma. Slaďte podle chuti – kdo má radši sladší, tak může přidat med či jiné (nejlépe tekuté) sladidlo (sirup z agáve, datlový sirup, melasu). Koláč dost osladí už samotná jablka a rozinky, ale pokud jste zvyklí na sladší moučníky, určitě si doslaďte!

Celou směs pak přendejte do větší zapékací nádoby a přelijte rozšlehanými vajíčky. Nakonec ještě koláč párkrát „propíchněte“ vidličkou, aby se vajíčka dostala i do spodních vrstev. Pečte na 180 stupňů přibližně 20 minut. Že je koláč hotový poznáme i podle pevnější kůrky na povrchu.

Tento koláč spojuje mnoho užitku v jednom – dostanete do sebe kvalitní sacharidy v podobě vloček a kuskusu, vitamíny z ovoce a zeleniny (jablko + mrkev), zdravé tuky z oříšků a nějaké ty bílkoviny z vajíček. A to nejlepší – zasytí vás a zaručeně si pochutnáte!

Celozrnný závin se špenátem

připravila Lucie, autorka blogu Delicious blog

Tři důvody, proč říct ANO blogu Delicious blog

✔ svěží vzhled stránek, který vám zlepší náladu

✔ krásné fotografie, na které je radost se dívat

✔ originalita a zdravé pojetí receptů

Delicious blog

Delicious blog je svěží food blog, který nás prostě baví. Jeho hlavní devízou jsou čistě zpracované fotografie. Hravý nápad psát ingredience křídou dodává blogu přidanou hodnotu, kterou na českém blogové scéně jen tak nenajdete. Kromě této estetické stránky stojí za to vyseknout poklonu i samotným receptům, které jsou v našich končinách dosud neobjeveným pokladem. Máte chuť uvařit či upéct něco netradičního? Vyzkoušejte tento blog, který obsahuje i přehledný seznam receptů rozdělený do několika kategorií. Vaření vás bude bavit a své hosty ohromíte!

CELOZRNNÝ ZÁVIN SE ŠPENÁTEM

„Přijde mi, že řada mladých lidí si neví rady, co připravit k jídlu do školy, na brigádu, do práce. Pokud nechcete skončit v menze nebo na bagetě z automatu, o jejímž složení nemá cenu debatovat, stejně tak vás neuspokojuje studená rýže s masem z domova či nudné tousty, chleba se šunkou…. myslím, že slaný závin z celozrnné mouky je ideální volbou. Kromě toho skvěle poslouží jako pohoštění pro známé k pivu, sklence vína… A zbytek, co nedojíte, v rychlosti zabalíte do krabičky na další den.“ ~ Lucie

závin, food, špenát, balkánský sýr

Celozrnný závin se špenátem
Zdroj: autorka blogu Delicious blog

 Budete potřebovat:

Těsto

  • 125 g celozrnné pšeničné mouky
  • 125 g celozrnné špaldové mouky
  • 150 g bílého jogurtu
  • 50 ml olivového oleje
  • ½ lžičky soli

Náplň

  • olivový olej
  • 3 stroužky česneku
  • 450 g listového špenátu
  • sůl
  • kapka smetany
  • 100 g balkánského sýra

Na dokončení

  • vejce
  • sezamová semínka

 Jak na to:

Začněte s přípravou těsta. Ve velké míse smíchejte mouky se solí, přidejte olej, jogurt a vypracujte v hladké těsto. Zabalte jej do potravinové fólie a dejte odpočívat do lednice. Mezitím si připravte náplň. Na kapce olivového oleje  krátce opražte na tenké plátky nakrájený česnek. Opravdu jen chvilku, jinak by zhořknul, stačí jej rozvonět. Poté přidejte mražený listový špenát. Pokud máte čerstvý, očistěte jej a zbavte tuhých stonků. Špenát jemně osolte, přidejte kapku smetany a nechte asi 5-10 minut dusit. Odstavte z plotny a slijte přebytečnou vodu. Vmíchejte část balkánského sýra.

Těsto si rozdělte na dvě části a rozválejte. Jednotlivé části rozváleného těsta přeneste na plech, který jste předem vyložili pečícím papíren. Usnadní vám to práci, nebudete pak muset přenášet závin s náplní, který by se mohl potrhat. Poté naplňte připravenou směsí a posypejte zbytkem sýra. Těsto pečlivě zaviňte jako klasický štrúdl, potřete rozšlehaným vejcem a posypte sezamovými semínky. Dejte péct do rozehřáté trouby zhruba na 30 minut na 180 stupňů.

Tip: Ovesnou mouku získáte jednoduše tím, že rozmixujete ovesné vločky.

„Těsto mám mnohokrát vyzkoušené. Používám jej i na různé slané koláče. Nemusíte se striktně držet receptu. Můžete různě experimentovat s moukami. Výborná je kombinace celozrnné žitné a pšeničné mouky, stejně tak kombinace ovesné a pšeničné mouky se osvědčila. Těsto lze udělat také den dopředu a pak jen vytáhnout z lednice. Rovněž chápu, že každému nechutná špenát, proto si můžete vymyslet vlastní náplň. Výborné je například sterilované zelí s kvalitní šunkou. Pak závin sypu celým kmínem a solí. Další variantou může být mozzarella se sušenými rajčaty a bazalkou, losos s brokolicí atd. Fantazii se meze nekladou.“ ~ Lucie

Brusinkovo-čokoládová ovesná kaše

připravila Julie, autorka blogu Julia and tuna fish

Tři důvody, proč říct ANO blogu
Julia-and-tuna

✔ líbivé a čisté fotografie
✔ znamenité kombinace chutí, které by nás ani nenapadly
✔ jasný cíl autorky dostát heslu ‚Ve zdravém těle zdravý duch‘

Julia and tuna fish

Blogerka Julie má ve svém profilu krásnou myšlenku: „Zastávám názor, že zdravý životní styl je jedinou cestou ke zdravému tělu a spokojené mysli.“ Její blog Julia and tuna fish je důkazem toho, že svá slova bere vážně. Přináší vám obrovské množství inspirace, díky níž si možná řeknete: „Proč jím tak nudně, když to jde i vesele?“ Na tomto blogu nejvíce oceňujeme pestrost, kterou se snaží sama autorka vyzdvihnout, netradiční kombinace a nové chutě, které lákají k vyzkoušení. Máte-li den volna a náladu užít si každičké sousto, vezměte si inspiraci u Julie!

 BRUSINKOVO-ČOKOLÁDOVÁ OVESNÁ KAŠE

ovesná kaše, brusinky, čokoláda

Brusinkovo-čokoládová ovesná kaše ve společnosti jablka a čaje
Zdroj: autorka blogu Julia and tuna fish

„Mám ráda čerstvá, jednoduchá a ne příliš komplikovaná jídla ze surovin, které si za svůj život neprojdou peklem. Tím se snažím řídit při vaření, protože není nic horšího než talíř plný „mrtvého“ jídla (jako příklad bych zmínila takový smažený sýr s hranolkami, v tomto pokrmu nemáte šanci dopátrat se života). Je to smutné a člověk je svou stravou bezesporu ovlivňován, proč se tedy dobrovolně živit něčím smutným?“ ~ Julie

Budete potřebovat:

  • 30g ovesných vloček
  • 200 ml vody
  • špetka soli
  • 2 lžičky kakaa
  • 10g hořké čokolády
  • 2 lžičky lněných semínek
  • 1 lžička medu
  • 5g mandlových plátků
  • 100ml mléka
  • 25g sušených brusinek

Jak na to:
Nejprve uvařte vločky s vodou a špetkou soli. Když kaše zhoustne, přidejte do ní polovinu brusinek, semínka, kakao a doslaďte medem. Na závěr kaši v misce přelijte mlékem a vmíchejte do ní nasekanou čokoládu, brusinky a mandle. Ó, královská snídaně!

Jeden tip navíc – pečené ořechy

„Vynález! Vyzkoušejte! Rozehřejte troubu na 150°C, na pečící papír nasypte oříšky (vlašské jsou nejlepší) a pečte zhruba 5 minut. Oříšky získají jemnější konzistenci a výraznější chuť. Můžete je i skladovat.“ ~ Julie

A co je vaším želízkem v ohni? Napište nám recept do komentářů pod článkem. Ty nejlepší vyzkoušíme, nafotíme a pošleme dál!

Zdroj perexové fotografie: Photl.com

 

Silvie Olbrichová

Silvie Olbrichová

V duši stále malá holka, která má ráda milé lidi, hřejivé slovo, motivační citáty a fotografie. Inspiraci hledá všude kolem sebe a nachází ji i tam, kde ostatní ne. Miluje, když den prožije naplno a napíše hezký článek. Kontaktovat ji můžete na silvie.olbrichova@generace21.cz

Zanechte komentář



Vaše názory

  • B*

    Všechny tři holky znám a poctivě sleduji, jsou skvělé! Tolik inspirací! 🙂

  • Kejm

    ten závin vypadá božsky!
    všechny tři blogy moc ráda sleduju 🙂

  • Aneta

    Super! Myslím, že takové blogy mohou pomoci změnit životní styl čtenářů k lepšímu! 🙂

  • Silvie Trebatická

    Děkujeme za krásné komentáře. Můžete se těšit na další články, na kterých budeme spolupracovat s českými blogery. Máte se na co těšit! 🙂

  • es

    Hlavně ten závin musím zkusit. Spíš myslim, že by lidi měli začít víc přemýšlet jak kvalitní potraviny jedí a né si pod zdravou stravou představit nízkotučné potraviny, které nejsou žádné terno.

    • Silvie Trebatická

      S tím naprosto souhlasíme! Ostatně o kvalitním stravování se snažíme psát v celé sekci Na talíři! 🙂