S kokosovou moukou budou dezerty výživnější

Na talíři / 10.11.2016

Klasická bílá mouka dnes již nemá příliš dobrou pověst. Pokud hledáte zdravější alternativy, které však neuberou výsledné chuti, rozhodně vyzkoušejte mouku kokosovou.

Kokos, jak jej neznáte

Jak už sám název napovídá, kokosová mouka se vyrábí rozemletím kokosové dužiny. Ta se nejprve vysuší a vylisuje, tudíž má mouka trochu jiné vlastnosti, než na jaké jsme zvyklí u klasického strouhaného kokosu, ačkoliv vzhled je na první pohled velmi podobný.

Co se týká zdravotních aspektů, je mnohem lépe stravitelná a také vhodná pro bezlepkovou dietu. Kromě toho obsahuje vyšší množství bílkovin, je tedy oblíbená mezi sportovci, vegany a vegetariány. Neopomenutelnou výhodou je též vysoký obsah vlákniny, díky němuž dodává intenzivnější pocit sytosti.

Kokosová mouka je skvělá například do muffinů. Zdroj: Adéla Svobodová, Generace 21

Kokosová mouka je skvělá například do muffinů. Zdroj: Adéla Svobodová, Generace 21

Nasládlá chuť s nádechem exotiky

Nutriční hodnoty na 100 g:

  • 413 kcal/1741 kJ
  • 19 g bílkovin
  • 26 g sacharidů
  • 10 g tuku
  • 39 g vlákniny

Jak tedy s kokosovou moukou naložit? V některých pokrmech je touto surovinou možné plně nahradit uvedené množství pšeničné mouky. Jedná se zejména o muffiny, sušenky či palačinky. Často ji ale v receptech najdete také v kombinaci s jinými typy mouk.

Chcete-li použít kokosovou mouku při tvorbě svých vlastních experimentů, řiďte se následujícím pravidlem: jeden hrnek běžné mouky nahraďte čtvrt hrnkem mouky kokosové a stejným množstvím tekutiny. Především mějte na paměti, že má kokosová mouka trochu odlišné sací schopnosti. Nežádoucí drolivosti tak předejdete přidáním vajíčka (případně hrašky či směsi lněných semínek a vody, která vejce nahradí) nebo právě zmiňované tekutiny navíc. Díky lehce nasládlé chuti, která je pro kokosovou mouku typická, navíc můžete použít o něco méně sladidla, než jste zvyklí.

Nemusíte se však omezovat pouze na pečení. Kokosová mouka skvěle poslouží i k zahuštění polévek a omáček nebo k obohacení snídaňových kaší či smoothie.

Kam pro ni?

Kokosovou mouku dnes seženete už i v některých dobře zásobených hypermarketech. Sázkou na jistotu jsou však prodejny zdravé výživy, obchody zaměřené na fitness výživu a samozřejmě tematické e-shopy. Ceny této pochoutky jsou velmi rozdílné. Pokud ale budete mít štěstí, seženete 400 g kokosové mouky již od 70 Kč.

Vyzkoušejte: Veganské brownies z kokosové mouky

Brownies jsou příjemně vláčné a chuťově vyvážené. Zdroj: Adéla Svobodová, Generace 21

Brownies jsou příjemně vláčné a chuťově vyvážené. Zdroj: Adéla Svobodová, Generace 21

Suroviny (na menší pekáček o rozměrech asi 23 x 15 cm):

  • 30 g kokosové mouky
  • 20–25 g kakaa
  • špetka kypřicího prášku
  • 50 g vanilkové hrašky
  • asi 100–120 ml rostlinného mléka
  • 1 zralý banán
  • 80 g tekutého sladidla (datlový či jiný sirup, příp. med)
  • 30 g nasekaných arašídů (či jiných ořechů)
  • 20 g nasekané čokolády s vysokým obsahem kakaa

Nejprve si připravíme vše potřebné: hrašku smícháme s rostlinným mlékem a necháme chvíli odstát, banán důkladně rozmačkáme. Pekáček vyložíme pečicím papírem a troubu rozpálíme na 160 °C.

Následně smícháme kokosovou mouku s kakaem a kypřicím práškem, postupně přimícháme tekuté ingredience a na závěr vmícháme nasekané ořechy a čokoládu. Vznikne nám poměrně husté těsto, které v pekáčku rovnoměrně rozetřeme. Brownies pečeme asi půl hodiny a krájíme až po úplném vychladnutí.

Máte i vy zkušenosti s alternativními typy mouk? Podělte se s námi o ně v komentářích!

Zdroj úvodní fotografie: pexels.com

Adéla Svobodová

Adéla Svobodová

Vaření i psaní jsou společně se sportem jedny z mých nejoblíbenějších způsobů seberealizace. A protože se řídím heslem "Dělej víc věcí, které tě dělají šťastnou!", stala jsem se součástí tohoto portálu. Vždy budu ráda za Vaše komentáře, připomínky či nápady.

Zanechte komentář