Kuchařka ze Svatojánu zdraví z kuchyně

Na talíři / 7.11.2016

Plna napětí a očekávání jsem tu knihu otevírala. Ano. Moje první kuchařka. Trošku skeptická a nedůvěřivá. 

Jsem holka z Moravy. Recepty se dědí po generace a vše ostatní kuchtím s láskou a kreativitou sobě vlastní. Měla jsem štěstí. Do ruky mi padla úspěchem prvního i druhého dílu křtěná Kuchařka ze Svatojánu. To, že v ní nenajdeme „masové recepty“, jsem si vlastně uvědomila až poté, co jsem se dočetla o vegetariánství autorky. Tato kuchařka mě dostala. Možná to nebude znít úplně lichotivě, ale nejvíc svojí normálností. Autorka se mi navíc trefila do mého kuchařského stylu. Bezmasá jídla, která si snadno a rádi připravíte doma.

Česká kuchyně bez masa?!

O autorce

V roce 2014 napsala svou první kuchařku. Se svou rodinou žije ve Svatojánském Újezdu, kousek od Jičína. Výtvarnice na volné noze, majitelka úspěšného foodblogu Kuchařka ze Svatojánu, sochařka, fotografka. Od roku 1996 je Eva Francová vegetariánkou.

Přiznejme si to. Vaření bez masa jde někdy ztuha. Inspirace a tipy se tak vždycky hodí. Na receptech oceňuji, že většina ingrediencí je běžně dostupných. Říkám většina, netvrdím, že mám všechny doma. Mnoho mých pokusů o vaření dle receptů z foodblogů skončilo poté, co jsem si „googlila“ ingredienci číslo pět, pak jsem to prostě zabalila a spoléhala se opět jen sama na sebe. Autorka kromě vegetariánství přestala konzumovat mléčné produkty, není však problém rostlinná mléka nahradit kravskými výrobky tak, jak jste zvyklí.

Zkusila jsem připravit dýňovou polévku.

Zkusila jsem připravit dýňovou polévku.

Pestrost chutí i nápadů

Kuchařka je logicky členěná od polévek přes hlavní jídla až po pomazánky a moučníky. Bere ohled na datum vydání knihy a součástí jsou tak i tipy na podzimní jídla. Velice oceňuji škálu a pestrost hlavních jídel. Nachystejme si jazýčky na nádivky, koláče, těstoviny, pizzu, cizrnu, fazolky, … Možnosti jsou opravdu velice široké a každý mlsoun si přijde na své. Recepty jsou psány jednoduše a srozumitelně, navíc doprovázeny ilustrativními, pěknými fotkami.

V závěru knihy nabízí autorka recepty z jiného soudku – návod, jak si to či ono vyrobit doma. Můžete si pochutnat na domácí nutele nebo si připravit hojivou měsíčkovou mast.

Každé kapitole předchází malá životní reflexe Evy Francové. O jejím životě, běžném dni, pohledu na svět. I když těchto stránek celkově není mnoho, odráží autorčinu filozofii a postoj k životu. Celkově tato osobní okénka dotváří harmonii s recepty do velice chutného a voňavého celku.

Všichni jsme na jedné lodi a ta loď se jmenuje Země.“

Co jiného vyzkoušet v tomto období než polévku z pečené dýně?

Suroviny na polévku z pečené dýně:

  • 1 střední nebo 2 menší dýně hokkaido
  • 4 stroužky česneku
  • 10 lístků šalvěje
  • 1 lžička koriandru
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • kousek zázvoru
  • asi 700 ml zeleninového vývaru
  • sůl
  • 1 lžíce lahůdkového droždí
  • čerstvě mletý pepř
  • dobromysl

Postup

Dýni hokkaido vydlabeme, nakrájíme i se slupkou na kostky, které vložíme do pekáčku, přidáme 4 stroužky česneku, čerstvou šalvěj, čerstvě tlučený koriandr, dvě polévkové lžíce třtinového cukru a pokapeme olivovým olejem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů 40 minut.

Na dvou lžících oleje necháme změknout velkou pokrájenou cibuli a nadrobno nakrájený kousek čerstvého zázvoru. Přidáme pečenou dýni a zalijeme zeleninovým vývarem jen tolik, aby byly kousky dýně akorát ponořené. Osolíme, ochutíme lžící sušeného lahůdkového droždí a necháme projít varem. Odstavíme, rozmixujeme a okořeníme čerstvě mletým pepřem a dobromyslí.

Užijte si báječnou chuť této polévky!

Moje poznámky k receptu: neměla jsem koriandr, přidala jsem tedy čerstvý jako ozdobu polévky na závěr. Cibuli jsem restovala na másle. Zeleninového vývaru jsem dala více než píše autorka, protože jinak bych místo polévky měla pyré. Závěrečné koření dobromysl jsem také neměla, nahradila jsem strouhaným muškátovým oříškem – přidávám až na talíř, koření nevařím, aby neztratilo své aroma.

Kuchařka ze Svatojánu zdraví z kuchyně.

Kuchařka ze Svatojánu zdraví z kuchyně.

Tato kuchařka nabízí recepty na odlehčená česká jídla. Vychází z místních a sezónních surovin a určitě by neměla chybět ve vaší knihovničce. Je to inspirativní kniha nejen pro vaši kuchyni. Může udělat velikou radost třeba pod vánočním stromečkem.

Pokud vám nebude tato kuchařka stačit, pak můžete sledovat blog Evy Francové nebo se stát fanoušky její facebookové stránky. Anebo se mrkněte, co jsme již o Evě Francovéjejích receptech napsali dříve.

Kuchařka ze Svatojánu zdraví z kuchyněKuchařka ze Svatojánu zdraví z kuchyně

Autorka: Eva Francová
Nakladatelství: MOTTO, 2016
Počet stran: 357, cena: 399 Kč
Žánr: moderní kuchařka
Více informací najdete na webových stránkách nakladatele.

Zdroj všech fotografií: Silvie Ulrichová, Generace 21

Silvie Ulrichová

Silvie Ulrichová

,,Ať už si myslíte, že něco dokážete, nebo si myslíte, že to nedokážete, v obou případech máte pravdu." Henry Ford

Zanechte komentář