Inspirace veganským jídelníčkem II. – rychlé a chutné recepty

Na talíři / 31.8.2016

I bez živočišných produktů může být jídlo pohlazením pro oko i žaludek. Nevěříte? Vyzkoušejte například tyto chutné pokrmy.

Že veganská strava rozhodně není nuda, jsme vám ukázali již v předchozím článku. Tentokrát přicházíme s konkrétními recepty, které jsou rozhodně zdravé, ale i chutné a připravené za pár minut.

Robi nudličky se zeleninou a mungo rýží

Suroviny (1 porce):

  • 100 g robi nudliček (lze použít také tofu)
  • zelenina (řapíkatý celer, paprika, pórek nebo mladá cibulka)
  • 4 lžíce rajčatového pyré
  • 1 lžička rostlinného oleje
  • sůl, pepř, chilli, bylinky podle chuti (např. bazalka, oregano), případně česnek
  • rýže (gramáž podle chuti a hladu)
  • 1 lžička drcených lněných semínek
  • hrst mungo klíčků

Rýži uvaříme, jak jsme zvyklí, pouze s tou změnou, že těsně před koncem doby varu přidáme lněná semínka.

Mezitím si nadrobno nakrájíme zeleninu, kterou společně s robi nudličkami krátce osmahneme na rozpáleném oleji. Následně přidáme rajčatové pyré, koření podle chuti a prohřejeme.

Rýži smícháme s mungo klíčky a podáváme s připravenou směsí.

Pestré barvy veganské stravě rozhodně neschází.

Pestré barvy veganské stravě rozhodně neschází.

Dýňová ovesná kaše

Suroviny (1 porce):

  • 40–60 g jemných ovesných vloček
  • půl šálku dýňového pyré (rozmixovaná uvařená dýně hokkaido)
  • lžička chia semínek
  • 3 sušené datle
  • 1 lžíce datlového či jiného sirupu
  • perníkové koření
  • na ozdobu: jablečné pyré, ořechy, skořice

Vločky s chia semínky zalijeme vodou tak, aby hladina přesahovala vločky asi o centimetr. Mezitím nakrájíme sušené datle a přidáme je k namočeným vločkám, které pomalu přivedeme k varu. Když jsou vločky měkké (u jemných či drcených to trvá jen chvíli), přimícháme dýňové pyré, sladidlo a perníkové koření. Požadovanou konzistenci regulujeme buďto přidáním další tekutiny nebo delším povařením. Následně kaši ozdobíme ořechy podle chuti, čerstvým ovocem či neslazeným ovocným pyré a skořicí.

Dýňová kaše přijde v nadcházejících chladných ránech vhod.

Dýňová kaše přijde v nadcházejících chladných ránech vhod.

Cuketovohoubová směs s pohankou

Suroviny (1 porce):

  • 2 hrsti uvařených fazolí (nebo z konzervy)
  • půlka malé cukety
  • hrst hub
  • půl menší cibule
  • lžička rostlinného oleje
  • cca 50 ml rýžové/ovesné smetany
  • sůl, pepř, lahůdkové droždí, koření podle chuti
  • pohanka (kroupy)

Pohanku uvaříme podle návodu.

Mezitím zpěníme na oleji nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme nakrájené hříbky a dusíme. Následně přidáme drobné kousky cukety a okořeníme. Ve chvíli, kdy jsou hřiby i cuketa měkké, přilijeme alternativu smetany a vsypeme připravené fazole. Směs prohřejeme a podáváme.

Tip!: Výživovou hodnotu pokrmu jsem zvýšila ještě přidáním konopných semínek.

Z čistě rostlinných surovin vykouzlíte i lahodné smetanové pokrmy.

Z čistě rostlinných surovin vykouzlíte i lahodné smetanové pokrmy.

Quinoa nasladko

Suroviny (1 porce):

Quinou spaříme horkou vodou a dáme vařit na střední plamen (raději dejte zpočátku méně vody, následně můžete přidat). Po pěti minutách přidáme nastrouhanou mrkev a po dalších pěti také nastrouhané jablko. Až je vše dostatečně měkké, osladíme a podáváme posypané skořicí a oříšky.

Quinoa je výživnou superpotravinou, která by ve vaší spíži rozhodně neměla chybět!

Quinoa je výživnou superpotravinou, která by ve vaší spíži rozhodně neměla chybět!

Robi karbanátky s cuketovokedlubnovým zelím

Suroviny (na 1 porci):

  • 2 robi karbanátky
  • půl mladé cukety
  • půl kedlubny
  • 1 lžíce hrašky
  • sůl, pepř, kmín
  • cukr
  • jablečný ocet
  • brambory

Cuketu a kedlubnu nastrouháme nahrubo a podusíme s trochou vody. Osolíme, opepříme a přidáme kmín. Asi po deseti minutách přidáme hrašku rozmíchanou v malém množstvím vody a povaříme do zhoustnutí. Když je zelenina měkká, doladíme chuť octem a cukrem a podáváme s ohřátými karbanátky a vařenými brambory.

Odlehčená verze české klasiky.

Odlehčená verze české klasiky.

Zdroj úvodní fotografie: pexels.com

Zdroj fotografií v článku: Adéla Svobodová, Generace 21

Adéla Svobodová

Adéla Svobodová

Vaření i psaní jsou společně se sportem jedny z mých nejoblíbenějších způsobů seberealizace. A protože se řídím heslem "Dělej víc věcí, které tě dělají šťastnou!", stala jsem se součástí tohoto portálu. Vždy budu ráda za Vaše komentáře, připomínky či nápady.

Zanechte komentář