Špagety s kuřecím masem

Vařte s námi – jarní těstovinové recepty za pár kaček

Na talíři / 6.3.2013

Myslíte si, že uvařit dobré jídlo stojí spoustu peněz a námahy. Omyl.

Jistě jsem se již ve svých článcích zmiňovala, že vařím ráda a často. Prakticky stojím u plotny neustále. Občas však přijdou dny, kdy se mi prostě nechce. A nebo je zrovna před výplatou a lednice zeje prázdnotou stejně tak jako moje peněženka. Ale ani v takových chvílích se nerada odbývám kouskem chleba a raději provětrám zásoby ve spíži a vysypu prasátko. I za pár korun se totiž dá připravit skvělá večeře, za kterou se nebudete muset stydět. A nebojte, nehodlám vám teď představit recept na nějakou skvělou mňamku alá párková čína. Podíváme se pod pokličku těstovinám s kuřecím masem. A nejen tak ledajakým. Ty naše budou vonět jarem na sto honů a chutnat po sluníčku.

Špagety s kuřecím masem a rajčaty

Špagety s kuřecím masem

Špagety nemusí být vždycky zasypané horou sýra nebo zalité litrem kečupu. Bylinky a rajčatová omáčka potěší vaše chuťové buňky mnohem více.

Suroviny pro 2 – 3 osoby

½ – ¾ balíčku špaget

2 lžíce panenského olivového oleje

Kousek uzeného špeku (cca 50g), nakrájený na kostičky

2 kuřecí stehna, vykoštěná, očištěná a nakrájená na menší kousky

½ cibule, nakrájená nadrobno

1 konzerva sekaných rajčat

2-3 lžíce kvalitního rajského protlaku (Heinz, Alnatura)

2 stroužky česneku, prolisované

½ lžičky citronové kůry

2 sušené chilli papričky, rozdrcené

1 řapík celeru, nasekaný nadrobno

½ červené papriky, nasekaná nadrobno

Hrst čerstvých bylinek (rozmarýn, oregáno, petrželka atp.)

Sůl, čerstvě mletý pepř popř. špetka cukru

Nejprve přiveďte ve velkém hrnci k varu dostatečné množství vody. Vodu osolte až ve chvíli, kdy začne vřít. Pokud sůl přidáte do vody hned na začátku, jen si tím podstatně prodloužíte dobu vaření. Špagety uvařte al dente. Vykašlete se na návod na pytlíku či házení těstovin na zeď a následné čekání, zda-li se přilepí nebo spadnou. Správně uvařenou špagetu poznáte tak, že když ji rozkousnete, v jejím středu jasně uvidíte ještě „syrovou“ tečku.

Omáčka na špagety

Citrónová kůra dodá omáčce svěžest, neváhejte ji tedy použít.

V mezidobí si připravte omáčku. Na pořádně rozehřátou pánev vhoďte špek a zarestujte, přidejte kuřecí maso a cibulku. Vše osmahněte dozlatova a přilijte celou plechovku sekaných rajčat společně s rajským protlakem. V této chvíli do pánve patří česnek, citrónová kůra a chilli.  Bude-li se vám omáčka zdát příliš hustá, vlijte do ní malou naběračku vody, ve které vaříte špagety. Ty jsou ostatně v tuto chvíli jistě hotovy, rychle je přeceďte, v žádném případě neoplachujte, a šup s nimi do pánve k omáčce. Přisypte nadrobno nakrájenou zeleninu, pořádně promíchejte a dochuťte solí a pepřem. Můžete přidat i špetku cukru, zdá-li se vám omáčka příliš kyselá. Těstoviny odstavte z pánve, přidejte nasekané bylinky a můžete podávat. Milovníci sýru nezapomenou na parmazán či mozzarellu a labužníci mohou klidně kuřecí maso vyměnit za grilované krevety.

Domácí těstoviny s hráškem a bylinkami

Jarní těstoviny

Domácí těstoviny ovoněné a ochucené bylinkami si zamilují úplně všichni bez rozdílu.

Suroviny na těsto:

3 žloutky

150g hladké mouky

1 lžička olivového oleje

malá sklenice ledové vody

U tohoto receptu si nejprve musíte připravit těsto na domácí těstoviny. Byť už si je doma skoro nikdo nedělá, vy to rozhodně vyzkoušejte. Schválně jsem si přípravu stopovala. A výsledek? Za deset minut máte vypracované krásné těsto.

Žloutky oddělte od bílků. Do misky odvažte mouku, přidejte žloutky, olej a lžíci studené vody. Vypracujte hladké a vláčné těsto. Bude-li se vám zdát příliš tuhé, neváhejte a přidejte vodu. Hotové těsto zabalte do fresh folie a nechte 30 minut odpočívat. Po této době těsto rozválejte a nakrájejte na dlouhé širší nudle – pappardelle. Nezoufejte, že bude každá těstovina jiné velikosti a šířky, v tom je právě kouzlo domácího výrobku.

Domácí těstoviny

Naše babičky dobře vědí, proč si těstoviny raději vyrábějí samy. Jsou vláčné, krásně žluté a zatraceně dobré.

 Suroviny pro 2 osoby:

1 lžíce panenského olivového oleje

250g kuřecích prsou

2 jarní cibulky, nakájené na tenká kolečka

1 stroužek česneku, nakrájeného na plátky

1/2 červené nebo žluté kapie, nasekané na kostičky

Špetka chilli

Cca 125g hrášku

1 lžíce strouhaného parmazánu

Sůl, čerstvě mletý pepř

Hrst bylinek – petrželky a pažitky, nasekaná

Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu a osolte. Maso osmahněte společně s cibulkou a česnekem dozlatova na  olivovém oleji. Přidejte papriku a hrášek. Posypte chilli kořením podle své chuti. Mezitím si uvařte těstoviny. Domácí stačí povařit opravdu krátce. Přeceďte, malou naběračku vody, ve které se vařily, ponechte stranou, a vhoďte je do pánve k masu a zelenině. Směs podlejte trochou odložené vody, přisypte parmazán, pořádně promíchejte a dochuťte solí a pepřem. Nakonec vše pořádně zasypte nasekanými bylinkami. Podávejte pokapané olivovým olejem a posypané parmazánem.

Tip Generace 21

Nebojte se experimentovat. Špagety s rajčaty krásně osvěží malá cherry rajčátka.

Máte-li rádi ostrá jídla, papriky v obou jídlech nahraďte čerstvými habaneros papričkami.

Domácí těstoviny dobře doplní i lehce zarestovaný čerstvý špenát či rukola.

Poměrně drahý parmazán lze nahradit českým sýrem Gran Moravia, který se parmazánu svou kvalitou směle vyrovná.

Máte své bleskové večeře, které stojí za zveřejnění? Neváhejte a pochlubte se nám na našem FB. A jestli už vás těstoviny tak trošku nudí, můžete vyzkoušet jeden z našich receptů na báječné domácí noky.

Zdroj fotograií: Barbora Venháčová, Generace 21

Barbora Venháčová

Barbora Venháčová

Obyčejná holka, momentálně máma na plný úvazek a kuchařka tělem, duší a hlavně srdcem. Na vaření nemám papír, ale jídlo, vařečky a plotna jsou mou největší vášní. A největší radostí zase to, když chutná. "Když si člověk počíná pečlivě, když používá správné přísady a všemu dá, co tomu patří, může většinou uvařit něco moc dobrého."

Zanechte komentář