Muffiny

Milujeme muffiny! Zamilujte si je i vy

Na talíři / 2.3.2013

Vybrali jsme pro vás recepty, které budete chtít připravovat znovu a znovu.

Za muffin je obecně považován druh pečiva menších rozměrů, který svým tvarem připománá dortík. Původně se pekly jen slané verze, postupem času se však začaly objevovat stále další a další obměny. A tak teď není problém vypátrat recept, který si zamilujete.  I my v redakci takové máme a ani vteřinu jsme neváhali nad tím, podělit se o ně s vámi. Pro milovníky sladkých chutí tu máme muffiny, které nejenže se samy rozpadnou na jazyku, ale také uvnitř skrývají sladký poklad. A pokud se sladkému vyhýbáte obloukem, nezoufejte. Ani na vás jsme nezapomněli. Zkuste společně s námi bramborové muffiny se sýrem podle kuchařky Dity P.

Bramborové muffiny z Deníku Dity P.

Bramborové muffiny zvládne připravit opravdu každý. Využijete je nejen jako vydatnou svačinu do práce či školy, podávat je lze i jako rychlou večeři k televizi. A nebojte se, že by zbylo. Ze stolu zmizí jako mávnutím kouzelného proutku.

Braborové muffiny

Bramborové muffiny jsou ideální pro všechny, kteří raději sáhnou po něčem slaném. Pro výraznější chuť doporučujeme přidat česnek nebo špetku chilli.
Zdroj: Kristýna Szkanderová, Generace 21

[two_third]

Potřebné suroviny:

550 g brambor

225 g hladké mouky

120 g nastrouhaného eidamu

100 g slaniny na kostičky

1 svazek pažitky a půl svazku petrželky

2 vejce

3 lžičky kypřícího prášku

80 ml olivového oleje

100 ml mléka

sůl

pepř

[/two_third]

Začneme tím, že nastrouháme brambory nahrubo a slaninu opečeme na pánvi dohněda.  Vejce vyšleháme s olejem a mlékem a lehce osolíme.

Do mouky přidáme kypřící prášek a brambory, které jsme předem zbavili tekutiny, slaninu a asi 3/4 sýra, pažitku a petrželku a nakonec přimícháme vyšlehaná vejce. Dokořeníme solí a pepřem podle chuti. Připravené těsto nalijeme do formy na muffiny (případně do papírových košíčků) a posypeme zbytkem strouhaného sýra.

Pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů přibližně 32 minut.

Sýr

Nebojte se experimentovat při výběru sýra. Skvěle se hodí parmazán, ale zajímavou chuť muffinům dodá i pořádně vyzrálý ovčí sýr.
Zdroj: Wikimedia commons

Mandlové muffiny s marcipánem a švestkami

Mandlové muffiny mají jen jedno úskalí. Je to nekonečný recept. Jakmile totiž upečete jednu várku, budete muset rychle zadělat na druhou. Jsou totiž naprosto neodolatelné.

Mandlový muffin

Do muffinů lze místo čerstvých švestek použít i sušené. Ty je dobré nejprve namočit v rumu či slivovici.
Zdroj: Barbora Venháčová, Generace 21

[two_third align=“right“]

Potřebné suroviny:

75g mandlových lupínků

250g hladké nebo polohrubé mouky (osobně používám hladkou)

100g krupicového cukru

1 lžíce prášku do pečiva

1/2 lžičky soli

1 velké vejce pokojové teploty

200ml mléka + 2 lžíce tekutého medu

1/2 lžičky vanilkového extraktu

1/2 lžičky mandlového extraktu

60ml mandlového oleje (můžete použít i řepkový)

40g másla, rozpuštěného a vychladlého

12 švestek, vypeckovaných a pokrájených na kostičky

100g marcipánu, nakrájeného na kostičky

[/two_third]

Ze všeho nejdříve rozehřejte troubu na 200°C. Mandlové lupínky za občasného míchání asi 5 minut opékejte na pánvi, aby zezlátly. Orestované je rozprostřete na pánvi a nechte dalších 5 minut chladnout. 2/3 pak umelte najemno a v misce je smíchejte s moukou, cukrem, kypřícím práškem a solí.

V další míse vyšlehejte vejce s mlékem, medem a oběma extrakty. Poté pomalu zašlehejte olej a rozpuštěné máslo. Do této tekuté směsi vmíchejte zbylé mandlové lupínky a po částech i moučnou směs. Nakonec přidejte švestky (1/3 si ponechte stranou) s marcipánem a znovu opatrně zapracujte do těsta. Čerstvé švestky můžete klidně nahradit sušenými. Nezapomeňte je předtím namočit do rumu atp. a poté vymačkat.

Těstem naplňte formičky na muffiny, vyložené papírovými košíčky či dobře vymazané a vysypané moukou. Já nedám dopustit na silikonové, do těch se vám totiž muffiny jistojistě nepřipečou. Těsto zvrchu posypte zbylými švestkami (klidně i marcipánem) a pečte asi 20 minut do zlatohněda. Špejle zapíchnutá do těsta by měla vyjít s několika vlhkými drobečky.

Přejeme vám dobrou chuť‘! Už jste někdy vyzkoušeli podobný recept? Podělte se s námi o své tipy i vy!

Zdroj perexové fotografie: Barbora Venháčová, Kristýna Szkanderová, Generace21

Kristýna Szkanderová

Kristýna Szkanderová

Neustále se učím žít každým okamžikem naplno. Věřím v sebe, lepší zítřky a to, že v životě dokážu vše, co budu chtít. Miluji ironii a smysl pro humor, který je možná lehce kontroverzní. V životě se řídím pod heslem: Nejvíc nás motivují ti, kteří nám nevěří!

Zanechte komentář