Foodstyling

I jídlo si zaslouží svůj styling

Na talíři / 24.2.2013

V moderní gastronomii jídlo nejen dobře chutná, ale i zatraceně dobře vypadá.

Jídlo, které se nám od pohledu nelíbí často ani s velkou námahou nedokážeme pozřít. A naopak, když na talíři spatříme perfektně vyladěný koncert barev a tvarů, začnou se nám sliny sbíhat stejně jako Pavlovovým psům.

Zvládnete-li umění foodstylingu nebude ani pro vás těžké vytvářet na talířích dokonalá aranžmá už od pohledu volající po ochutnání. Servírujete-li na talíř jídlo, nikdy nezapomínejte, že jíme i očima. Dovolte jim pokochat se barvami a zajímavými strukturami, vždyť potěšení z jídla patří k těm největším radostem našeho života. Nebojte se a dejte si záležet i u zdánlivě obyčejných věcí. „Vystajlovat“ můžete i vajíčka k snídani. Radost z krásně prostřeného stolu a dokonale naaranžované snídaně dodá optimismus na celý den.

Mnoho lidí namítne, že jde jen o mnoho povyku pro nic. Dobré a do posledních detailů vymazlené jídlo nám však pomáhá zapomínat na všechny starosti, zlepšuje náladu, pobízí k relaxaci a odpočinku. Opravdu to funguje. Hodí-li před vás někdo vepřo-knedlo na umaštěném a pokydaném talíři, bez prostírání, ubrousku a všech těch maličkostí okolo, vše sníte jen proto, že musíte, a nejlépe během chvíle. Sednete-li si ale k hezky prostřenému stolu, kterému bude vévodit příjemná dekorace, okamžitě automaticky zvolníte běh svého dne a tělo se uvolní. A ve chvíli, kdy před vás číšník či kdokoliv jiný položí krásně naaranžovaný čistý talíř, úplně roztajete. Teprve v tuto chvíli si začnete jídlo pořádně vychutnávat.

Snídaně

Krásně naaranžovaná snídaně vám projasní den. Neodbívejte se chlebem s máslem.

A jak tedy docílit krásného aranžmá na talíři? Existuje několik velmi jednoduchých zásad, kterých je zapotřebí se držet. Nezapomínejte na barvy. Naše smysly nás nabádají jíst jen to, co vypadá jednoduše dobře, tzn. zdravě a bezpečně. Zelenina si nejlépe uchová svou barvu, pokud ji jen krátce povaříte a hned poté vložíte do mísy s ledovou vodou (nejlépe s ledovými kostkami), okamžitě tím zastavíte var a můžete servírovat skutečně zelenou brokolici nebo fazolky. A co je velmi důležité, dvě nebo tři barvy na talíři budou vždy o třídu výše než jedna. Struktura jídla musí být pěkná a příjemná. Napůl rozvařené těstoviny opravdu nejsou nic, co by vybízelo k ochutnání. Držte se vždy receptů a osvědčených postupů, aby vaše pokrmy vždy krásně držely tvar. A když jsem u tvarů: Na talíři nejlépe vypadají různé tvary, formy a rozdílná výška surovin. A myslete i na to, co není vidět – tedy na chuť. Je potřeba uvažovat o tom, jak se jednotlivé suroviny navzájem ovlivňují při jejich kombinování. A co je nejdůležitější – velikost porce musí odpovídat velikosti talíře.

Aranžmá

Dokonale naaranžované předkrmy nejlépe vyniknou na bílém hranatém talíři.

Servírovat nemusíte jen v talířích. Objevili jste v bazaru krásné rendlíky? Guláš servírovaný přímo v nich určitě nikoho neurazí.

Ostatně to, na čem hodláte jídlo servírovat, je stejně důležité jako aranžmá samotné. Špatně zvolený talíř může totiž velmi lehce zmařit veškerou vaši snahu. Vybírejte tedy tak, aby nádobí výsledek podtrhlo, nechalo jej vyniknout a stát se tím nejdůležitějším v prostoru. Jedno z nejzákladnějších pravidel zní – v jednoduchosti je krása. Nádobí nesmí s jídlem soupeřit a prát se o vaši pozornost. Vsaďte tedy na bílou. Čistý, bílý a kulatý talíř dokáže zázraky. A čím větší, tím lepší. Velké mělké talíře dělají pokrmům pěkný rám a dávají prostor k opravdu zajímavým aranžmá.  Nesmíte to však přehnat. Pokud nemáte k dispozici opravdu prostorný stůl, volte raději menší talíře. Hosté u stolu se nesmí tísnit. Při nákupu bílého nádobí se však vyhněte šedavým odstínům. S barevnými talíři se vám bude špatně pracovat, s jídlem se mohou tlouci a nebo jej naprosto upozadí. Ve sbírce nádobí se vám budou hodit i bílé hranaté a oválné talíře. Na těch totiž krásně vynikne jednoduchý styling, hodí se na dezerty a předkrmy.

Párky

I párky k večeři mohou vypadat lákavě.

V létě zabodujete, zkusíte-li ovoce naservírovat v tzv. ledových miskách. Vyrobíte je naprosto lehce. Stačí, když na sebe položíte dvě různě velké misky. Do prostoru mezi nimi nalijte vodu, zatižte a dejte zmrznout. Před použitím chvíli počkejte, až půjdou misky oddělit, ze spodní opatrně vyklepněte ledovou a můžete ji použít. Nebojte se do vody přidat několik jedlých květů. Misky budou o to zajímavější.

Využít můžete také polévkové misky a mísy. Ve velkých bílých miskách bez zdobných okrajů můžete servírovat jak polévky, tak i těstoviny. Naopak malé mističky se hodí k servírovaní omáček. Jídlo se dá servírovat také ve sklenicích či skleněných nádobách. Vypadá to velmi efektně a tzv. skleničkování se nejvíce využívá tam, kde potřebujeme dát důraz na jednotlivé vrstvy pokrmu, zejména pokud mají různou barvu. Máte-li doma sadu hezkých dřevěných prkének, které jste dostali darem a nevíte, co s nimi, využijete je při servisu. Na prkénku můžete servírovat jak českou klasiku (žebra, kolena, ovar), tak například sushi. Válí-li se vám doma sada čajových šálků po babičce, experimentujte a naservírujte do nich například čokoládový mousse či ovocné želé.

Od talířů se dostáváme k oblohám. Pod pojmem obloha si snad každý představí v každé druhé restauraci servírované kopce zelí, sterilované kukuřice, hrášku, oschlé plátky okurky, rajčat a jako nezbytný přídavek umně naaranžované kolečko pomeranče. Tudy cesta nevede. Obloha na talíři nás má upoutat a napovědět, co můžeme očekávat. Musí být čerstvá, nápaditá a vyzvat naše chuťové pohárky k tanci. Čerstvost je naprosto nezbytná pro oblohy z ovoce, zeleniny či bylinek. Obloha musí pobídnout k ochutnání. Oschlou, povadlou, nahnědlou či nažloutlou zeleninou dosáhnete naprosto opačného efektu. Čerstvost oblohy nejlépe zajistíte tak, že si ji sami vypěstujete. Nemyslete, že na to nemáte podmínky, nejen bylinkám se dobře daří v truhlíku na parapetu. Pokud možnost vlasních zdrojů nemáte, pátrejte po dobré farmě v okolí, farmářské prodejně a nebo si objednejte bedýnku plnou čerstvých produktů až do domu. Máte-li v okolí dobrý supermarket, kde neleží na pultech napůl nahnilé zboží, neváhejte a vyražte i tam. Seženete v něm mimosezonní produkty, které je sice dobré v kuchyni omezovat, avšak při foodstylingu je budete potřebovat.

Ovocná obloha

Při aranžování zeleninových či ovocných obloh dbejte hlavně na čerstvost. Oschlé či scvrklé plody nepůsobí zrovna dvakrát vábně.

Prioritou mnoha pokrmů jsou omáčky, jejichž základem je vývar či smetana. Každá omáčka, jak lehká, tak hutná, by měla být pečlivě ochucená, přiměřeně hustá a co je nejdůležitější, pokrmu by měla dodat více než jen dostatečnou vlhkost. Někteří kuchaři pokrm omáčkou přelévají, jiní naopak jídlo jen zakápnou. Z omáček se dají na talíři vytvářet i různé dekorativní efekty, můžeme k nim přidat mousse či zajímavě okrajenou zeleninu. Při přelévaní porkmu omáčkou si dejte pozor, aby jste jej tzv. neutopili. Raději použijte omáčky jen decentně a zbytek naservírujte v omáčníku.

Také pečivo je nedílnou součástí mnoha jídel, zejména dezertů. I obyčejné ovoce naservírované v doma upečené oplatce ve tvaru košíčku pozvednete do nebeských výšin. Zvládnutí práce s těstem vyžaduje cvik, ale právě tyto dekorace dokáží vzhled pokrmu několikanásobně vylepšit.

Tabule

Až budete prostírat stůl, pamatujte, že mezi nejhezčí dekorace patří čerstvé květiny či mísa s ovocem.

Nebojte se zkusit zdobit talíře pomocí pyré z kořenové zeleniny, které připravíte tak, že zeleninu (např. mrkev) uvaříte v osolené vodě doměkka a rozmixujete dohladka. Takto připravené pyré pak pomocí zdobícího sáčku naaranžujte na talíř. Hodí se k listové zelenině, hrášku, či na nudličky pokrájenému zelí.

Možností, jak ozdobit talíř a dovést své kuchařské umění k dokonalosti, je spousta, nebojte se tedy experimentovat a vytvářet z pokrmů mistrovská díla. V našich dalších článccíh vám ukážeme názorný postup některých aranžmá. Máte se na co těšit. Mezitím můžete sami popustit uzdu své fantazii. Ty nejlepší vývory vyfoťte a pošlete nám je do redakce, rádi je uveřejníme na našem facebooku. A nezapomínejte ani na úpravu stolu. Pěkně prostřený stůl s dokonale aranžovaným jídlem je pastvou pro oči.

Zdroj fotografií: Photl.com

Barbora Venháčová

Barbora Venháčová

Obyčejná holka, momentálně máma na plný úvazek a kuchařka tělem, duší a hlavně srdcem. Na vaření nemám papír, ale jídlo, vařečky a plotna jsou mou největší vášní. A největší radostí zase to, když chutná. "Když si člověk počíná pečlivě, když používá správné přísady a všemu dá, co tomu patří, může většinou uvařit něco moc dobrého."

Zanechte komentář



Vaše názory

  • Alžběta Holková

    Joo hezké jidlo mnohem více chutná 🙂