Vyrábíme pralinky II – lanýže

Na talíři / 25.11.2012

Měli jste pocit, že výroba lanýžových pralinek musí zabrat celé hodiny a vyžaduje speciální vybavení nebo neskutečně drahé suroviny? Pak vás příjemně překvapíme.

 

K tomu, aby se návštěvy oblizovaly až za ušima a na každém kroku chválily váš cukrářský um, vám v tomto případě stačí pouhé čtyři suroviny: šlehačka, máslo, kvalitní hořká čokoláda a nějaký voňavý druh alkoholu (koňak, mandlový nebo třešňový likér, případně některý ze smetanových nápojů typu Baileys). Na dokončení potom holandské kakao nebo najemno nasekané oříšky.

Co se týče vybavení kuchyně, je snad ještě nenáročnější než přísady. Nutná je malá nádoba, která může na sporák, skleněná nebo kovová miska, malá vařečka, lžíce a odměrka.

Čokoláda

Rozpuštěná čokoláda. Zdroj: photl.com

Nejprve si do misky nastrouhejte nebo hodně drobně nasekejte čokoládu. Na přiměřené množství lanýžů jí použijte alespoň 200 g (brzy ale zjistíte, že této lahodné záležitosti není nikdy dost!). V nádobě na sporáku na mírném plameni zahřívejte 120 ml smetany ke šlehání a asi lžíci másla, dokud tekutina nezačne dělat drobné bublinky.

V tomto okamžiku nádobu ze sporáku odtáhněte, do horké směsi přilijte malé množství alkoholu (asi lžíci) a zamíchejte. Celým obsahem potom přelijte čokoládu v míse a pečlivě míchejte, dokud není hmota úplně hladká a nepřipomíná čokoládovou polevu.

V lednici nechte celou směs vychladnout několik hodin. Ty postačí k tomu, aby hmota měla konzistenci dětské plastelíny. Potom už můžete tvarovat kuličky a obalovat je v kakau nebo mletých oříšcích.

Lanýže skladujte v chladu a mimo dosah mlsalů, mizí skutečně velmi rychle. Pokud je ubráníte, vydrží vám v lednici v uzavřené nádobě až 2 týdny.

Martina Vymětalová

Martina Vymětalová

Jsem věčná studentka, milovnice dobrého jídla (a pití), koček a bot. Většinu volného času trávím s knihou (ne vždy kuchařskou), s přáteli nebo hraním PC her.

Zanechte komentář