Pole

Jezme zdravě, česky a sezónně, pomůžeme tím sami sobě

Na talíři / 20.2.2013

Dejte šanci české kuchyni a tradičním českým produktům. Má to smysl.

Pravdou je, že tradiční česká kuchyně to ke zdravému životnímu stylu stejně tak daleko, jako já od nás z Vysočiny do Afriky. Přesto jsem si ji oblíbila a to dokonce natolik, že jsem upustila od svých prvotních snah být světová a in a naučit se pořádnou pastu a zaručeně pravou francouzskou cibulačku. Na zahraniční kuchyni jsem nezanevřela, ráda objevuji nové chutě, ale stále častěji a častěji se vracím k receptům našich babiček. Ty totiž mistrně zvládly kuchařské řemeslo. Dokázaly uvařit jednoduše, chutně, levně a co je velmi důležité – ze surovin, které zrovna měly na zahrádce či uskladněné ve sklepě, tedy sezónních.

Čočková polévka

Naše babičky si hravě dokázaly poradit i v zimě, kdy se musely spoléhat jen na své spižírny či sklepy. Tato tradiční čočková polévka je toho důkazem.
Zdroj: Barbora Venháčová

Slovo sezóna uslyšíte v gastronomickém světě stejně tak často jako slovo kuchař. Trendy velí vařit sezónně a regionálně.  Po pádu železné opony jsme instinktivně začali toužit po lepších a moderních věcech. Chtěli jsme lepší auta, pořádné džíny a co nejvíce zboží na pultech. Vše jsme dostali. Supermarkety praskají ve švech nadité zeleninou a ovocem z dálných krajů. Není problém dát si v lednu čerstvou broskev nebo rajské jablíčko. Co na tom, že procestovaly div ne půl světa a chuť nemají téměř žádnou. Dosáhli jsme svého a dlouhou dobu nám to stačilo, ba vlastně jsme to brali jako výhru. Spousta z nás už ale naštěstí pochopila, že dobré potraviny nutně nemusejí pocházet z Číny a to nejlepší pro náš organismus leží přímo před naším nosem.

Zelenina

Nebojte se nakupovat na trzích. Jen tam máte jistotu, že kupujete opravu kvalitní a láskou opečovávané zboží.
Zdroj: Wikimedia Commons

Sezonní kuchyně se řídí přírodou a využívá kvalitních českých surovin, které máme v daném období k dispozici, a pobízí k návratu ke kořenům. A právě tradiční a jednoduchá kuchyně zaměřená na místní suroviny má prokazatelně blahodárný vliv na naše zdraví. Ty nejbližší dobroty bývají totiž také nejčerstvější. Použitím lokálních surovin získáte jistotu, že nejde například o produkt odněkud ze skleníku, hnojený, rychlený či chemicky dobarvený. Navíc původ takových surovin je velmi snadno dohledatelný.

A že nemáte babičku, která by na své zahrádce pěstovala takovéto poklady? Vůbec nevadí. Zapátrejte po okolí, třeba právě kamarádka vaší tety má najednou tolik úrody, že neví, co s ní dělat. A nechce-li se vám pátrat, navštivte farmářské trhy a nebo objednejte bedýnku plnou čerstvé zeleniny, ovoce a bylinek. A věřte, že tady nejde jen o zdraví. Svým nákupem českých sezónních produktů podporujete farmáře a tím i sociální a ekonomickou stabilitu naší země. Navíc snížení dovozu potravin jde ruku v ruce s ochranou životního prostředí a pomáhá také utvářet potravinovou soběstačnost.  Farmáři jsou lidé, o kterých se moc nemluví, ale stojí za nimi spousta dřiny, láska k profesi, naší vlasti a tradicím. Nabízejí nejen zeleninu či ovoce, ale také maso, domácí marmelády, sýry a nebo třeba čerstvě nadojené mléko. Řekněte sami, nezní to úžasně? Možná nejste zrovna z Prahy nebo Brna a nemáte možnost na farmářský trh pravidelně zavítat, ale co se zkusit poohlédnout po nějaké farmě v okolí? Když přijdete, rozhodně vás nikdo nevyhodí a zaručeně odjedete minimálně s platem čerstvých vajec. A víte, že ty domácí jsou nádherně sytě žlutá?

Vejce

Je jen na vás, kterým dáte přednost. U domácích vajec máte jistotu čerstvosti, ale můžete se také spolehnout, že i slepice jsou chovány v důstojných podmínkách.
Zdroj: Wikimedia Commons

Přemýšlejte, než něco hodíte do košíku. Uvědomte si, že jídlo je zdrojem našeho bytí. Je stejně důležité jako vzduch či voda. Stačí jen otevřít oči a uvědomit si, že hojnost jídla a pití všude kolem nás nemusí nutně znamenat blahobyt naší země. Jsme neustále ovlivňováni reklamou a nízkou cenou zahraničních produktů. Zkuste se zamyslet nad tím, že pokud přestaneme bláznit a nakupovat v lednu jahody v akci za 13 Kč, dostanou na jaře šanci naše jahody, které vyrostly na polích jižních Čech. Nezapomeňte, že kde není poptávka, není ani nabídka a my jsme tou generací, která může zažitý koloběh začít měnit. Mysleme tedy na své zdraví a také na zdraví našich případných potomků. Staňte se součástí renesance českého zemědělství a návratu  k místní produkci, za kterou stojí práce našinců.

Jak vařit česky, sezónně a zdravě se můžete dočíst například v kuchařce Jezte česky autorek Jany Vašákové a Zdeny Skokanové.

Jednoduchý sezónní kalendář

Únor

Čerstvě k sehnání je růžičková kapusta. Nebojte se jí, spařená a zkaramelizovaná na másle je dokonalou přílohou. Možná se budete divit, ale v lese už lze najít houby, a to konkrétně penízovku sametovou či jidášovo ucho. Větší výběr najdete, budete-li poptávat skladované zemedělské produkty: hrušky, zimní jablíčka, cibuli, česnek, celer, mrkev, petržel, dýni Hokaido, kedlubny, kapustu, pastiňák, červenou řepa a zelí. Obavy o to, že v zimě nebudete mít pri sezonním stravování co vařit, jsou tedy naprosto zbytečné.

Březen

V březnu přichází jaro a s ním i první čerstvá zelenina. K dostání jsou ředkvičky, špenát, polníček a další saláty. Sáhnout můžete také po skladované zelenině či ovoci. K dispozici máte vše co v předchozím měsíci.

Duben

V dubnu se na pulty konečně dostane i mladý a krásný chřest. S ním jdou v kuchyni dělat zázraky. Já jej však mám nejraději jen lehce spařený a přelitý holandskou omáčkou. Na trzích dále narazíte na ředkvičky, špetnát, jarní cibulku, pestrou nabídku salátu, ale ke slovu se dostává také rebarbora. V lese najdete konečně i smrže. A taková smržová omáčka k pořádnému kusu dobré pečeně nemá chybu. Vyražte tedy na procházku.

Květen

V květnu si pochutnáme na čerstvých jahodách, cibuli, kedlubnech, hrášku či nových bramborech. Samozřejmě na pultech zůstavají produkty z předchozího měsíce, kterým se na zahrádkách daří lépe a lépe. Z těch skladovaných pak můžeme koupit česnek, mrkev, celer, petržel či červenou řepu.

Červen

V červnu začíná éra ovoce. Přivítat můžeme mimo jiné třešně či višně. Konečně je k dostání čerstvá brokolice, cukety, fazolové lusky, květák, okurky a rajčata. Houby začínají růst pořádně, najít lze hřib dubový, hřib koloděj, žampion jarní nebo výborné lišky.

Červenec

Vydejte se na borůvky, nebo je klidně kupte, v červnu je jich na pultech dostatek. Doporučuji sbírat či nakupovat ve větším množství a přebytky zmrazit či zavařit na zimu. Stejně tak broskve, letní hrušky, maliny, meruňky atp. Na pultech nově objevíte čerstvý česnek, kapustu, kukuřici, lilek, mrkev, papriky a zelí. V lese už rostou téměř všechny druhy hřibovitých hub, kozáci, křemenáče a klouzci.

Srpen

V srpnu nakoupíte vše, na co si jen vzpomenete. Čerstvé zeleniny i ovoce je všude dostatek. A když se vám bude chtít do lesa, neberte s sebou jen košík na houby, i lesního ovoce je dost.

Září

Stále je k dostání dostatek ovoce i zeleniny, přidávají se další podzimní druhy jako jablíčka, hrušky, ostružiny, švestky, hroznové víno, čekanka, dýně či oříšky. V lese roste největší množství jedlých hub. Můžeme začít skladovat česnek.

Říjen

Nebojte se, i v říjnu je pořád co nakupovat. Nabídka je téměř totožná s tou zářijovou. Začínají se prodávat skladované cukety, melouny, česnek, mrkev, paprika a rajčata.

Listopad

V listopadu si nezapomeňte koupit pořádný pytlík jedlých kaštanů, kapustu (i růžičkovou) a kysané zelí. Ze skladovaných produktů pak jablíčka, hrušky, brokolici, celer, cibuli, cukety, čekanku, patison, ředkev a řepu.

Prosinec

V prosinci se už naplno prodává skladovaná zelenina a ovoce jako v předchozím měsíci. Hrušky, jablka, veškerá kořenová zelenina, cibule, česnek, kedlubny, dýně Hokaido a spousta dalších.

Leden

Pro leden platí to, co pro prosinec.

Zdroj perexové fotografie: Wikimedia commons

Barbora Venháčová

Barbora Venháčová

Obyčejná holka, momentálně máma na plný úvazek a kuchařka tělem, duší a hlavně srdcem. Na vaření nemám papír, ale jídlo, vařečky a plotna jsou mou největší vášní. A největší radostí zase to, když chutná. "Když si člověk počíná pečlivě, když používá správné přísady a všemu dá, co tomu patří, může většinou uvařit něco moc dobrého."

Zanechte komentář