Valentýn v redakci: Skvostné Valentýnské menu zaručující bezmezný obdiv

Na talíři / 12.2.2013

Přemýšlíte o tom, že svou drahou polovičku pozvete na Valentýna do restaurace? Změňte plány, připravte luxusní romantickou večeři v soukromí.

Valentýn je svátek, který ne každý slaví. Většina mužů ho má spojený s honbou za nesmyslnými dárky či květinami, protože se to v tento den „prostě musí.“ A děvčata zase naopak do světa vykřikují, že dárky a lásku chtějí po celý rok, nejen právě tento jediný den. Pojďme se však odprostit od všech těch řečí okolo. Ať už je to se svátkem zamilovaných jak chce, je přece hezké udělat si radost. Zkuste se letos přemoci a pusťte se do našich receptů. Nic než z lásky připravené jídlo nepotěší více. Věřte mi, mluví ze mě zkušenosti.

Lososový tatarák

Jako předkrm jsme v redakci  zvolili lososový tataráček. Je velmi snadný na přípravu a navíc s sebou nese jistý nádech luxusu, nemyslíte?

Lososový tatarák

Máte po ruce klasická vykrajovátka na cukroví? Naservírujte pomocí nich tataráček a třeba i vykrájejte pečivo do oblíbených tvarů! Zdroj: Lucie Zikmundová

Suroviny na 2 porce:

150g – 200g čerstvého filetu z lososa

Sekaný kopr

Kvalitní balzamikový ocet

Šťáva z limetky, případně šťáva z pomeranče

Sůl, čerstvě mletý pepř

Panenský olivový olej

Při přípravě lososového tataráčku je velmi důležité pracovat s opravdu čerstvým a kvalitním masem. Čím je rybí maso starší, tím více z něj cítíme tzv. rybinu. Opravdu čerstvá ryba voní mořem.  V případě, že koupíte filet ještě s kůží, nejprve jej kůže zbavte. Takto očištěného lososa naškrábejte či jemně nasekejte.

Přidejte kopr, lehce zakápněte balzamikovým octem a šťávou z limetky. Pokud máte rádi pomeranče, neváhejte a lososa zákápněte právě jím. Dochuťte solí a pepřem podle své chuti a nechte řádně vychladit. Mezitím si můžete připravit „topinky“. Oblíbené pečivo orestujte buď na sucho, nebo potřené olivovým olejem na pánvi. Vychlazený tataráček naservírujte na talíř. Máte-li doma větší vykrajovátka ve tvaru srdce, použijte je jako formičku, vypadá to velmi efektně. Nemáte-li k dispozici téměř žádné náčiní, pomocí dvou lžic lehce vykouzlíte nočky. Servírujte s opečeným pečivem.

Bruschetta s rajčaty a mozzarellou

Obrací se vám žaludek už jen při pomyšlení na syrovou rybu? Nevadí, i pro vás jsme vymysleli vhodný předkrm. Nebude to nic složitého. Připravíme klasickou bruschettu s rajčaty a mozzarellou.

Bruschetta s rajčaty a mozzarelou

Pokud jste nepřišli na chuť mozzarelle, klidně ji vynechejte a dejte si bruschettu jen s rajčaty.
Zdroj: Barbora Venháčová

Suroviny na 2 porce:

2 plátky oblíbeného bílého pečiva (např. ciabatty)

2 velká rajčata (či několik menších cherry rajčátek)

1 stroužek česneku, prolisovaný

Extra panenský olivový olej

1 bůvolí mozzarella

Sůl, čerstvě mletý pepř


Plátky bílého pečiva opečte v troubě vyhřáté na 180°C téměř dosucha. Rajčata nakrájejte na kostičky. Jejich velikost je čistě jen a jen na vás. Efektně také vypadají malá cherry rajčátka, která nekrájíte, pouze je rukou rozmáčknete. Připravená rajčata smíchejte s česnekem, osolte, opepřete, zalijte zhruba dvěma lžícemi olivového oleje a zakápněte balzamikovým octem. Těsně před podáváním vmíchejte nasekané lístky bazalky, pár si jich nechte na ozdobu.

Směs navrstvěte na opečené pečivo a přidejte mozzarellu. Tu můžete nakrájet na plátky, či jen rozdělit na poloviny a na každý kus pečiva položit jednu. Záleží jen na vaší fantazii. Také ji lze nakrájet a zamíchat přímo k rajčatům. Hotovou bruschettu dozdobte, lehce osolte hrubou mořskou solí, opepřete čerstvě mletým pepřem a zakápněte olivovým olejem.

Valentýnské consommé s domácími ravioli

Každé pořádné menu si zaslouží svou polévku. A tak i v tom našem má své čestné místo hovězí consommé s domácími ravioli.

Hovězí consommé

Příprava consommé je poněkud zdlouhavá, ale věřte, že lepší vývar jste ještě nejedli.
Zdroj: Barbora Venháčová

[two_third]

Suroviny na 2,5l:

0,5kg hovězích kostí

1 menší mrkev a 1/3 celeru

1 cibule

2 jarní cibulky

1 řapík celeru

8 kuliček celého pepře

2 bobkové listy

Sůl a mletý pepř

Svazek sladkolisté petržele

Suroviny na zesílení a vyčištění vývaru:

250g hovězího předního, nejlépe krku

½ mrkve a kousek celeru

½ řapíku celeru, nakrájeného

Snítka tymiánu

Snítka rozmarýnu

3 bílky

Suroviny na ravioli:

150g hladké mouky + trocha na podsypání

5 žloutků

1 lžička olivového oleje

150g vepřových či telecích jater (můžete však použít i kuřecí)

1 stroužek česneku

2 šalotky

2 lžíce strouhanky

Sůl, pepř a majoránka na dochucení

[/two_third]

Troubu  předehřejte na 180°C. Mrkev, celer, jarní cibulky a řapík celeru, který máte na vývar, nakrájejte na hrubší kusy. Cibuli omyjte a odstraňte jen poškozené slupky. Zbytek ponechte, jak je, právě slupky cibule dají consommé krásnou barvu. Nezapomeňte ale seříznout kořínky a cibuli rozpůlit. Lístky petržele otrhejte. Kosti omyjte studenou vodou a dejte je do pekáče. Přidejte pokrájenou zeleninu, kuličky celého pepře a bobkové listy. Pekáč vložte do trouby a pečte přibližně ¾ hodiny. Maso se zatáhne a zelenina se opeče do zlatohněda. Během pečení obsah pekáče občas promíchejte, aby se zelenina nezačala pálit.

Takto opečenou směs přendejte do hrnce, zalijte studenou vodou, přidejte stonky petržele, lžičku soli a na středním plameni přiveďte k varu. Sporák ztlumte na nízký výkon a polévku táhněte 4-5 hodin. Během této doby sbírejte pěnu a usazeniny z povrchu pomocí malého sítka. Hotový vývar sceďte a nechte vychladnout. Přední hovězí překrájejte na menší kusy a nahrubo umelte. K masu přidejte na kostky nakrájenou a očištěnou kořenovou zeleninu, kousky půlky řapíku  i s jeho listy a celé snítky bylinek.

Bílky lehce našlehejte, přidejte k masu a pořádně promíchejte. Směs s bílky vmíchejte do studeného vývaru, postavte na sporák a začněte pomalu zahřívat až k bodu varu. V tuto chvíli je důležité směs míchat, jinak by se vše přichytilo na dně hrnce. Jakmile vývar začne vřít, ztlumte výkon na minimum, dosolte a nechte táhnout další 2 hodiny. Po dvou hodinách vyložte cedník plátěným ubrouskem a vývar přeceďte. V případě nutnosti dosolte či dopepřete. Část uvařené zeleniny si nakrájejte najemno a uložte stranou k podávání.

Z mouky, 3 žloutků, lžíce ledové vody a lžičky oleje vypracujte tuhé těsto, zabalte jej do fresh folie a nechte odpočívat. Mezitím očistěte játra a jemně je umelte s česnekem. Šalotku nakrájejte nadrobno a lehce orestujte na másle. Pak ji přidejte k játrové směsi společně se strouhankou a 1 žloutkem. Nakonec ochuťte majoránkou, solí a pepřem. Těsto rozdělte na dva díly a oba řádně vyválejte, síla těsta by neměla být vyšší než 1,5 mm. Oba pláty potřete žloutkem rozmíchaným s trochou vody. Na jeden plát malou lžičkou naneste ve stejných rozestupech játrovou směs. Přikryjte druhým plátem těsta. Vykrajovátkem vykrajujte ravioli. Každou taštičku ještě stiskněte prsty. Ravioli vařte přibližně 5 minut ve vroucí osolené vodě. Poté je rychle ponořte do ledové vody, zastavíte tím var. Vyndejte a promíchejte s olivovým olejem. Vývar pořádně ohřejte, na dno talíře vložte odloženou nakrájenou zeleninu, přidejte ravioly, opatrně zalijte vroucím vývarem a podávejte.

Vývar i ravioli rozhodně připravte den předem, ať na Valentýna nemáte tolik práce.

Hovězí plec na brusinkách

Velmi efektní hlavní chod uspokojí chutě každého masožravce a nejen, že výborně chutná, na talíři také skvěle vypadá. Hovězí na brusinkách naší redaktorky Lucie prostě nemá chybu.

Hovězí plec na brusinkách

Hovězí maso na brusinkách můžete servírovat jak s bramborovou kaší, tak s rýží nebo se šťouchanými bramborami. Zdroj: Lucie Zikmundová

Suroviny na 2 porce:
500 g hovězí plece
2 cibule
1 lžíce mouky
2 lžíce kvalitního oleje
200 ml červeného vína
hovězí vývar
sůl, pepř
3 lžíce zavařených brusinek + na ozdobení
1/2 lžíce másla

Hovězí plec nakrájíme na plátky a lehce naklepeme. Maso musí být dokonale osušené. Plátky z obou stran osolíme a opepříme, poprášíme moukou a na rozpáleném oleji zprudka orestujeme. Maso vyndáme z hrnce a ve výpeku necháme zezlátnout nadrobno nasekanou cibuli.

Jakmile cibule zezlátne, vrátíme do hrnce maso, podlijeme vínem a necháme ho zcela odpařit. Stáhneme plamen a přilijeme šálek vývaru. Dusíme pod pokličkou, dokud maso není měkké. Občas zkontrolujeme a pokud je třeba, přilijeme vývar nebo vodu.

Ve chvíli, kdy je maso dokonale měkké, přidáme brusinky a na velmi mírném plameni necháme přibližně pět minut bez pokličky. Nakonec vmícháme máslo, aby omáčka získala „lesk“. Podávejte s jemnou bramborovou kaší a úspěch bude zaručen.

Red velvet s kakaovým krémem

Nelze zapomenout ani na sladkou tečku. Pátrali jsme v kuchařkách tak dlouho, až jsme objevili hotový poklad. Red velvet podle Ivety Fabešové je opravdu báječnou tečkou dokonalé večeře.

Red velvet

Upéct tento skvosný dort není nic, čeho byste se museli bát. Výsledek je ohromující.
Zdroj: Alice Pazderová

Suroviny na korpus:

250g hladké mouky

Špetka soli

15g kakaa

2 čajové lžičky prášku do pečiva

120g změklého másla

300g moučkového cukru

2 vejce

Čajová lžička vanilkového extraktu

2540ml podmáslí

2 čajové lžičky červeného potravinářského barviva

Předehřejte troubu na 180 °C. Do jedné misky dejte mouku, sůl, kakao a prášek do pečiva. V druhé rozšlehejte máslo s moučkovým cukrem a postupně zašlehejte vejce. Nakonec přidejte vanilkový extrakt. Ve třetí nádobě míchejte podmáslí s dvěma čajovými lžičkami potravinářského barviva, které předtím smíchejte v trošce vody, aby se vám nevytvořily hrudky.

Směs podmáslí a barviva přidejte do misky s rozšlehaným máslem, cukrem a vejci. Promíchejte a postupně přidávejte poslední misku se sypkými ingrediencemi. Vymažte a moukou vysypte formu a směs do ní nalijte. My jsme použili formu ve tvaru srdce, ale můžete samozřejmě upéct jakýkoliv tvar. Pečte asi 30 minut, ale dort v průběhu pečení kontrolujte.

Až dort vychladne, rozřízněte jej a pomažte jakýmkoliv oblíbeným krémem. My použili kakaový, který je velmi jednoduchý na přípravu. Máslo rozšleháte s moučkovým cukrem a přidáte kakao. Postupně ochutnávejte a přidávejte cukr, pokud je krém moc máslový nebo naopak. My přidali i čokoládové hoblinky. Před tím, než dort potřete krémem, můžete ho namazat marmeládou. Nakonec dort ozdobte podle fantazie. Buď zbylým krémem, nebo rozehřejte čokoládu s tukem, polijte a nechte ztuhnout.

Občerstvení

Nejste-li zrovna zdatní kuchaři, nezoufejte, romantický večer můžete strávit i s lahví dobrého vína, malým občerstvením a vaším oblíbeným filmem.
Zdroj: Photl.com

Karty jsou rozdány a je jen na vás, zda-li oblečete zástěru a pustíte se do příprav našich pokrmů. Menu nemusíte připravovat celé, vyberte si jen to, na co si troufnete. Věřím, že hovězí na brusinkách společně s lahví dobrého červeného vína dokáže vykouzlit stejně krásnou atmosféru jako celé menu. Vyzdobte stůl, nakupte svíčky a udělejte si opravdu pohodový a láskyplný večer. A že zrovna není komu vyvářet? Vůbec nevadí. Co takhle upéct mamince red velvet jen tak pro radost? Hezkých a milých gest není nikdy dost.

Zajímá vás, kdo dnes vařil? Lososový tatarák a hovězí na brusinkách připravila redaktorka Lucie Zikmundová. Bruschettu a hovězí consommé vařila Barbora Venháčová. A výborný red velvet je dílem editorky sekce V obraze Alice PazderovéPřejeme krásného Valentýna.

Barbora Venháčová

Barbora Venháčová

Obyčejná holka, momentálně máma na plný úvazek a kuchařka tělem, duší a hlavně srdcem. Na vaření nemám papír, ale jídlo, vařečky a plotna jsou mou největší vášní. A největší radostí zase to, když chutná. "Když si člověk počíná pečlivě, když používá správné přísady a všemu dá, co tomu patří, může většinou uvařit něco moc dobrého."

Zanechte komentář