Exkurze zdravou výživou II.: Hraška

Na talíři / 5.8.2015

Rádi zkoušíte nové potraviny, ale nejste si jistí, které vybrat a jak je správně použít? Vydejte se s námi na exkurzi prodejnami zdravé výživy!

Tentokrát si představíme zdravou směs na zahušťování s názvem Hraška. Jedná se o originální český výrobek, který je běžně k dostání ve zdravých výživách i dobře zásobených supermarketech. Pojďme se na něj podívat blíž.

Unikl vám první díl tohoto seriálu? Pak račte kliknout a přečtěte si něco o zdraví prospěšné tapioce!

Co je Hraška?

[one_fourth align=“right“]

100 g Hrašky obsahuje:

1 379 kJ

16,6 g bílkovin

53,9 g sacharidů

3,8 g tuků

9,4 g vlákniny[/one_fourth]

Hraška je luštěninová směs, která bez problémů nahradí mouku, jíšku či vejce ve většině běžně připravovaných pokrmů. Použít ji můžeme k zahušťování polévek či omáček, k výrobě pomazánek či dresinků, karbanátků, ale i jako těstíčko na obalování.

Jak již název napovídá, hlavní surovinou této sypké směsi je hrách. Dalšími složkami jsou bezlepkové obiloviny, sůl a koření.

Konzistence Hrašky je podobná mouce, vůně a chuť mírně hrachová, po převaření se však ztrácí, a tak nedochází k přebíjení s chuťovými vlastnostmi dalších surovin.

Hraška skvěle poslouží také k zahušťování polévek. Zdroj: foter.com, Emily Carlin

Hraška skvěle poslouží také k zahušťování polévek. Zdroj: foter.com, Emily Carlin

Čím je pro nás prospěšná?

Výhody Hrašky spočívají především v tom, že neobsahuje žádný lepek, cholesterol, konzervanty ani barviva. Nenajdeme v ní ani obávaný glutamát sodný.

Pochlubit se může také vyšším obsahem draslíku a nízkým glykemickým indexem, tudíž déle zasytí a zbytečně nerozkolísá hladinu krevního cukru.

Skvěle se hodí také při rekonvalescenci, šetřících dietách a pro děti, je totiž velmi snadno stravitelná.

Jak Hrašku na zahušťování použít?

V prodejnách můžete najít i další varianty:

  • Hraška pikantní na obalování
  • Vanilková Hraška pro sladké pokrmy

Hrašku je pro její snadnou stravitelnost ideální přibližně 20 minut povařit. Pokud s ní tedy zahušťujeme polévku, jednoduše ji do ostatních surovin nasypeme a necháme po uvedenou dobu projít varem.

Při přípravě pomazánek povaříme Hrašku s vodou na hustou kaši, která nám poslouží jako základ. Poté pokračujeme přidáváním dalších ingrediencí tak, jak jsme zvyklí.

Výrobu zeleninových karbanátků zvládneme také velmi snadno, a to smícháním Hrašky se zeleninou a přidáním potřebného množství vody.

Další tipy a recepty naleznete přímo na webových stránkách výrobce.

Tučný majonézový základ nahraďte směsí z Hrašky a vody. Zdroj: Adéla Svobodová, Generace 21

Tučný majonézový základ nahraďte směsí z Hrašky a vody. Zdroj: Adéla Svobodová, Generace 21

Recept na zeleninovou pomazánku z Hrašky

Suroviny:

  • 5 lžic Hrašky
  • půl hrnku vody
  • asi 20 g másla
  • 1 jarní cibulka
  • 1 menší mrkev
  • 1 střední kyselá okurka
  • 12 lžičky hořčice
  • sůl, pepř, chilli, případně bylinky

V kastrůlku smícháme Hrašku s vodou tak, aby vznikla hustá kaše, přidáme máslo a za občasného míchání vaříme alespoň 20 minut. Během vaření postupně dolíváme vodu, abychom měli stále kašovitou konzistenci.

Po vychladnutí přidáme cibulku a okurku nakrájené na drobno, nastrouhanou mrkev a hořčici. Osolíme a opepříme  podle chuti. Pokud máte rádi pálivější, přidejte také špetku chilli.

Podáváme s pečivem a posypeme čersvými bylinkami. Skvěle se hodí pažitka či řeřicha.

A čím nejraději zahušťujete vy? Podělte se s námi o své tipy a triky!

Zdroj perexové fotografie: ceria.cz, oficiální stránky výrobce

Adéla Svobodová

Adéla Svobodová

Vaření i psaní jsou společně se sportem jedny z mých nejoblíbenějších způsobů seberealizace. A protože se řídím heslem "Dělej víc věcí, které tě dělají šťastnou!", stala jsem se součástí tohoto portálu. Vždy budu ráda za Vaše komentáře, připomínky či nápady.

Zanechte komentář