Domácí klíčení – zdraví hravou formou

Na talíři / 3.5.2015

Trend klíčení luštěnin a obilnin se v současné době mezi příznivci zdravé výživy rychle rozmáhá. Zkuste to s námi také!

Proč se pustit do klíčení?

Naklíčením se v semenech znásobí množství nejen vitaminů, ale především enzymů, které vás doslova nabijí energií. Klíčky se před konzumací již nevaří, tyto enzymy tedy do těla dostaneme v jejich přirozené a neznehodnocené podobě.

Další výhodou je úplně nová chuť, kterou jste doposud nepoznali. Klíčky jsou šťavnaté, chuťově lehkéjemné. Atraktivní je také lepší stravitelnost, takže se již nemusíte obávat nafouklého břicha.

Klíčení může být zábavné i prospěšné. Zdroj: puzzlemaster/ foter.com

Klíčení může být zábavné i prospěšné. Zdroj: foter.com, puzzlemaster

Co vše můžeme nechat naklíčit?

Nejčastěji necháváme klíčit luštěniny, jako je čočka, fazole, cizrna, mungo nebo sója. Stejně ale můžeme upravit také obilniny, vojtěšku, řeřichu, ale i jáhly, quinou či pohanku.

Naklíčení se vám nepodaří, pokud je luštěnina již loupaná, jako je tomu například u červené čočky.

Jednoduchá mungo pomazánka

Suroviny:

  • hrst mungo klíčků
  • půl zralého avokáda
  • citronová šťáva
  • sůl, pepř

Naklíčené mungo smíchejte s rozmačkaným avokádem a dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem.

Krok za krokem

[one_fourth align=“right“]

Tip!: Praktickou tabulku s přehledem doby klíčení a dalšími užitečnými informacemi najdete například zde.

[/one_fourth]

Požadované množství potraviny na klíčení vsypte do čisté sklenice a zalijte vodou zhruba do půl nádoby. Nyní vše necháme odpočívat, a to ideálně přes noc.

Druhý den ráno vodu vylijeme a semena důkladně propláchneme – tedy naplníme sklenici studenou vodou a poté ji vyléváme přes sítko nebo plátno. Nakonec vodu vylijeme úplně a 2-3 krát denně opakujeme, dokud nedosáhneme požadované velikosti klíčků.

Klíčení může probíhat jednoduše na kuchyňské lince, snažíme se však zabránit přímému kontaktu se slunečním zářením.

Nejznámější je asi klíčení řeřichy. Zvládnete to i na troše vaty. Zdroj: tillwe/ foter.com

Nejznámější je asi klíčení řeřichy. Zvládnete to i na troše vaty. Zdroj: foter.com, tillwe

Jak klíčky konzumovat?

[one_fourth align=“right“]

Tip!: Klíčky, které nestihnete ihned zkonzumovat, uzavřete do sklenice a uchovávejte v lednici. Vydrží tak až 10 dní.

[/one_fourth]

Klíčky zobejte jen tak u televize, přidávejte do zeleninových salátů či jimi posypte polévku. Skvěle dozdobí také vaše obložené chleby, podobně jako třeba pažitka.

Ačkoliv jsou klíčky velmi zdravé, jejich doporučená denní dávka jsou asi dvě polévkové lžíce. Větší množství může pro některé znamenat nepříjemné střevní potíže.

Zdroj perexové fotky: photl.com

Adéla Svobodová

Adéla Svobodová

Vaření i psaní jsou společně se sportem jedny z mých nejoblíbenějších způsobů seberealizace. A protože se řídím heslem "Dělej víc věcí, které tě dělají šťastnou!", stala jsem se součástí tohoto portálu. Vždy budu ráda za Vaše komentáře, připomínky či nápady.

Zanechte komentář