Noky se špenátem na dva způsoby

Na talíři / 7.2.2013

Že špenát obsahuje mnoho prospěšných živin jistě víte. Jak si ho ale připravit, aby i báječně chutnal?

Špenát je docela obyčejná listová zelenina. Věděli jste ale, že pochází z Asie, a to patrně z Persie? Postupně se přes arabské státy dostal do Afriky, odtud do Španělska a nakonec se rozšířil po celé Evropě. V českých receptech se pak objevil na sklonku 14. století. 

Panuje všeobecný názor, že je špenát bohatý na železo, což není tak úplná pravda. Najdete v něm ale mnoho důležitých minerálů a vitamínů, a navíc je skvělou prevencí proti rakovině. Jeho konzumace dokonce působí proti anémii.

špenát

Špenát je plný zdraví prospěšných látek.

A jak si špenát připravit, aby nepřipomínal tmavou kaši bez chuti, jako to mnohdy bývá ve školních jídelnách? Například s noky. Máme pro vás 2 chutné varianty!

Varianta č. 1 – Noky se špenátovo-smetanovou omáčkou

Na noky si připravte (2 porce):

  • 3 brambory
  • hladkou mouku
  • 1 vejce

Omáčka se špenátem

  • 1 střední cibule
  • 3 plátky kuřecího masa
  • 250 g špenátu (kostky nebo listový, drobně nasekaný)
  • 1 smetana
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř

Brambory uvařte ve slupce v osolené vodě, poté je oloupejte a rozmačkejte/rozmixujte úplně na kaši. Rozšlehejte vejce, přidejte ho k bramborám a zaprašte moukou. Vál si posypte hrubou moukou, aby se těsto nelepilo a vyválejte z něj dlouhý váleček, který pokrájejte na kousky tlusté přibližně 2 centimetry. Každý kousek vytvarujte do oválu a uprostřed udělejte rýhy vidličkou. Vložte do osolené vroucí vody a vařte cca 5 minut.

Noky hravě připravíte doma.

Noky hravě připravíte doma.

Cibuli pokrájejte najemno a osmažte ji na másle (oleji), aby jen zesklovatěla. Přidejte kostičky kuřecího masa, posolte a opepřete. Jakmile se maso zatáhne, přidejte nakrájený špenát a nasekaný česnek. Až maso změkne, vlijte smetanu a krátce prohřejte. Přidejte noky a můžete podávat.

noky, špenát, smetana

Hotové noky se špenátovo-smetanovou omáčkou.

Varianta č. 2 – Ricottové noky se špenátem

Suroviny na noky:

  • 200 g baby špenátu, spařeného, vymačkaného a nasekaného
  • 200 g ricotty
  • 50 g strouhaného parmazánu (plus další k podávání)
  • 50 g hladké mouky (plus další na poprášení)
  • 2 vejce
  • 1 stroužek česneku, prolisovaný
  • 1 lžíce másla
  • sůl, čerstvě mletý pepř

Na salsu:

  • 300 g různobarevných cherry rajčátek, přepůlených
  • 12 sardelových filetů, nasekaných
  • hrst bazalkových listů
  • 1 stroužek česneku, prolisovaný
  • 2 lžíce panenského olivového oleje
  • 2 lžičky bílého vinného octa
  • mořská sůl a špetka drceného či mletého chilli

 

Salsa je univerzální. Lze ji použít i do čerstvě uvařených těstovin.

Nejprve smíchejte všechny přísady na salsu dohromady a dejte ji stranou. V míse promíchejte špenát, ricottu, parmazán, mouku, vejce, česnek, osolte a opepřete. Na pomoučněné pracovní desce vytvořte noky. Po částech je vařte ve vroucí osolené vodě cca 4 minuty, až zpevní a vyplavou na hladinu. Vyberte děrovanou naběračkou nebo opatrně přeceďte. V nepřilnavé pánvi rozpusťte máslo, na kterém dozlatova opečte noky (2 minuty). Podávejte promíchané s rajčatovou salsou, parmazánem a můžete přidat i zbylé špenátové listy.

Co vy a špenát? Máte svoji oblíbenou úpravu?

Foto: Zuzana Holmanová, Barbora Venháčová, Generace 21

Zuzana Holmanová

Zuzana Holmanová

Psaní je pro mě skvělým způsobem, jak vyjádřit své názory i pocity. Baví mě jen tak nechat klouzat tužku po papíře (nebo prsty po klávesnici) a těšit se z přibývajících řádků. Mým snem je stát se spisovatelkou literatury pro děti a mládež

Zanechte komentář