Čím pohostit koledníky? Buďte originální

Na talíři / 1.4.2015

Velikonoce klepou na dveře a vy nevíte, jakou výslužku koledníkům přichystat? Máme pro vás pár mlsných tipů.

Pro někoho za trest, pro jiného za odměnu. Každý vnímáme Velikonoce jinak. Pečení beránka, jidášů, mazance nebo barvení vajec dovršené symbolickým „pohlazením“ vrbovými proutky. Co takhle narušit tradice? Co takhle vyzkoušet něco nového a neokoukaného? Nechte se inspirovat novými nápady. Uvidíte, že vás bude příprava bavit, je to snadné, chutné a přenádherně to voní.

Velikonoční apple pie

Použijte zavařovací sklenice. / zdroj: K.Šopfová

Použijte zavařovací sklenice.

SUROVINY:

Těsto

  • 2 šálky + 2 lžíce hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžíce cukru
  • 12 lžic studeného másla
  • 1/2 šálku ledové vody

Mouku, sůl a cukr smíchejte pomocí mixéru v míse. Za stálého mixování přidávejte po částech kousky změklého másla a následně i po troškách studenou vodu do té doby, než bude těsto vláčné a spojené.

Rozhněťte těsto na lehce pomoučeném válu a vytvořte jednou velkou kouli, kterou rozkrojte na dvě poloviny. Obě části dejte na rovný podklad, pořádně zabalte potravinářskou folii a dejte do ledničky vychladit alespoň na 1/2 hodiny.

Před pečením si z jedné z polovin těsta odkrojte ještě část, kterou použijete na vytvoření mřížky. Prvním krokem při vkládání těsta do sklenice je rozválet si jej a vyříznout z něj delší obdélník a kruh o velikosti dna sklenice.  Jako první vložte do sklenice dno, následně vložte obdélník, který bude překrývat stěny. Pomocí prstů spojte dno a stěny a můžete vkládat směs.

apple pie

Apple pie ve skleničce.

Jablečná náplň

  • 2 jablka, oloupaná a nakrájená na kousky
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce hnědého cukru (třtinový)
  • 1/4 lžičky skořice
  • 4 lžičky másla
  • 1 vejce

Vytvořte směs z jablek, citronové šťávy, cukru a skořice. Pořádně promíchejte a do zavařovací sklenice dejte v poměru 1/2 šálku směsi + 1 lžíce másla.

Na mřížkované „víčko“ budete potřebovat 6 proužků o tloušťce asi 0,5 cm, které si při válení těsta odkrojte (obkreslete víčko a z něj pak nařezávejte proužky).

Upevněte proužky k okrajům sklenice a potřete vajíčkem (bílek postačí).

Potírejte i v průběhu pečení. Pečte 45 min na 175 °C.

Sklenici dozdobte stuhou a můžete dávat koledníkům, jako výslužku.

Bábovičky s jablky

babovičky

Malé bábovičky vytvoříte pomocí silikonové formy.

SUROVINY:

  • 200 g cukru
  • 2 vejce
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 300 g jablek
  • citronová kůra
  • 300 g hrubé mouky
  • 1 pytlíček kypřícího prášku

Cukr vyšlehejte s vejci a olejem do pěny. Přidejte oloupaná a následně nastrouhaná jablka, nastrouhanou citronovou kůru a prosetou mouku s kypřícím práškem do pečiva. Směsí naplňte vymazanou formu. Já použila silikonové formy, které není třeba vymazávat. Množství odpovídá jedné velké bábovce nebo 24 malým bábovičkám (záleží na jejich velikosti). Formičky jsem naplnila kousek pod okraj a pekla zhruba 30–40 minut, podle velikosti bábovek. V průběhu pečení samozřejmě nezapomeňte pomocí špejle kontrolovat stav těsta. Pečte na 175 °C.

Tip: Pokud chcete udělat tzv. mramorovou bábovku, rozdělte si směs na poloviny a do jedné přidejte 2 lžíce kakaa. Do formy pak můžete jednotlivé barvy vrstvit.

Toto těsto můžete použít do jakékoli formy. Vyzkoušela jsem i velikonoční vejce, která vypadají po dozdobení čokoládou velmi lákavě.

Jak na to? Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a ozdobte jí bábovky, které pak dáte do ledničky, aby mohla čokoláda zatvrdnout.
Ukázka formy na vejce.

Ukázka formy na vejce.

Zdroj všech fotografií: Kristýna Šopfová, Generace 21

Kristýna Šopfová

Kristýna Šopfová

Věčný snílek, částečná workoholička a absolutní milovnice jídla.

Zanechte komentář