Kakaové boby aneb není čokoláda jako čokoláda

Na talíři / 16.3.2015

Jste labužníkem kakaových pokrmů, ale v hlavě vám při pomyšlení na ně vyskočí velká cedule STOP, které vám říká, ať se uzemníte a předejte tomuto lahodnému potěšení? Děláte chybu.

Lidé znali kakaové boby už před 3000 lety. Aztékové používali kakaové boby jako měnu, využívali je na vyměřování daní, platili jimi za otroky a kupovali za ně půdu. Pil se z něj lahodný hořký nápoj, který sloužil jako všestranný životabudič, lék a i jako afrodiziakum. Významní panovníci vypili tohoto povzbudivého nápoje i 50 šálků denně. Dnes však známe kakao zejména jako lahodnou dobrotu, která obohatí všechny naše smysly. Tabulková čokoláda se začala vyrábět až od 16. století. Do té doby byla známá pouze jako kakaový nápoj.

Není čokoláda jako čokoláda

Abychom se chápali správně, tak tady není řeč o masově vyráběné čokoládě, která obsahuje cukr, barviva, ztužené tuky, dochucovadla a další nepříznivé věci, kterým bychom se měli vyhýbat, ale o 100% nepraženém kakau. To, na rozdíl od „čokolády“, chrání srdce, snižuje krevní tlak, má příznivé účinky na pleť, je to přírodní antidepresivum, podporuje krvetvorbu a snižování cholesterolu, uvolňuje endorfiny.

Kakao obsahuje vitamíny, vlákninu, minerály, 3x více antioxidantů než zelený čaj a 2x více než červené víno. Kakaové boby obsahují více než 300 látek. Tudíž je velmi blahodárné. Studie říká, že jsou jedním z nejvyšších antioxidantů vůbec. ALE (!) kakaový prášek, který již prošel procesem pražením, obsahuje až 20x méně těchto antioxidantů.

Kakao a čokoláda byly dříve výsadou pouze vysoké společnosti.

Kakao a čokoláda byly dříve výsadou pouze vysoké společnosti.

Takže co si vlastně koupit a zub?

Jste-li příznivcem zdravého životního stylu a chcete pro své tělo to nejlepší, tak si kupte nepražené kakaové boby, které jsou sice hořké a málokdo je má rád, ale stojí za to! Seženete je v každém obchodě se zdravou výživou.

Zlatou střední cestou bude pro čokoholiky hořká čokoláda, karobová pomazánka nebo kakaový prášek smíchaný s medem (je to dobré a podobné Nutelle).

Kakaové nápoje známe horké i studené.

Kakaové nápoje známe horké i studené.

Jste-li fanouškem kořeněnějších chutí, můžete vyzkoušet můj recept:

HARMONIC COCOA

  • 4 lžičky kakaového prášku
  • 500 ml mléka
  • 4-5 lžiček cukru
  • špetka soli
  • špetka pepře
  • špetka muškátového květu
  • půl lžičky mletého anýzu
  • půl lžičky mletého kardamomu
  • půl lžičky mletých chilli papriček

1. Kakao, cukr, sůl a pepř rozmícháme se třemi lžícemi mléka na hladkou kaši.

2. Zbylé mléko za stálého míchání přivádíme k varu a přidáváme muškátový květ, anýz, kardamom a chilli papričky.

3. Přidáme kakao smíchané s cukrem, pepřem a solí a necháme přejít varem.

4. Nalíváme a hned podáváme.

A chcete-li se pořádně namlsat a ještě se něco dozvědět, zhlédněte Fenomén věnovaný právě čokoládě.

Zdroj všech použitých fotografií: photl.com

Markéta Kovářová

Markéta Kovářová

Zanechte komentář



Vaše názory

  • Libor

    Pravda není čokoláda, jako čokoláda. 🙂
    Je to motivující, jak se namlsat zdravě!
    Nezbývá nežli vyrazit na nákup! 🙂