Kdo je to semivegetarián nebo frutarián? Aneb další stravovací způsoby, o kterých jste neslyšeli

Na talíři / 13.3.2015

Pojďme si představit různé stravovací návyky. Které živiny by vám v takových případech stravování neměly chybět?
Každý jsme nějaký a v dnešní době se to potvrzuje čím dál víc. A to platí i ve stravě. Poslední dobou je řeč hlavně o vitariánství, tedy o raw food, kolem kterého je velmi rušno a jeho popularita stoupá spolu s počtem nadšenců, ale je spoustu jiných alternativních způsobů stravy, o kterých jste možná nevěděli.


Snažte se jíst hlavně vyváženě. Zdroj: freeimages.com (chokingxl)

Snažte se jíst hlavně vyváženě. Zdroj: freeimages.com, chokingxl

SLOVNÍK POJMŮ

  • Vegetarián – nejí maso
  • Ovovegetariáni – někteří jedí vejce, ale nejedí mléčné výrobky
  • Laktovegetariáni – jedí mléčné produkty, ale nejedí vejce
  • Vegani – jí rostliny, ale nekonzumují nic, co pochází ze zvířete, včetně vajec, mléčných produktů a medu
  • Semivegetariáni – jí drůbež, ryby, mléčné výrobky i vejce, ale nejedí uzeniny a tmavé druhy masa
  • Su vegetariáni – nekonzumují maso a zeleninu s výrazným aroma (česnek, cibule, pórek)
  • Makrobiotici – strava založena z 60 % na obilninách, luštěninách, zelenině a mořských řasách, omezují mléčné výrobky a cukry
  • Frutariáni – konzumují pouze čerstvé, nechemicky zpracované plody, ovoce, ořechy, semena
  • Vitariáni/Raw food – jedí pouze syrovou stravu
  • Flexitariáni – konzumují maso jen občas
  • Breathariáni – nejedí a někdy nespí, přijímají pránu (prána je vesmírná energie, podstata veškerého života)
  • Yogi master – nejí, nespí, pak ani nepijí, nedýchají a nakonec zastavují i svůj tlukot srdce (chtějí dosáhnout něčeho vyššího)
  • Freegani – lidé protestující proti ekonomickému systému, takže jedí jídlo z  popelnic

Podstata není jen v jídle

Lidé se k těmto zvykům uchylují z určitých důvodů: aby zhubli, chránili své zdraví, někteří ze strachu, s nesouhlasem, jiní proto, že věří, že je to cesta k duchovnímu – čistšímu životu, další třeba jen právě proto, že se hledají nebo chtějí okusit něco nového.

Ať je to jakkoliv, každý si volíme sám to, jak se stravujeme. Sama za sebe mohu říct, že když dostanu chuť na koláč od babičky nebo na zmrzku, tak si to nijak nevyčítám, i když to není zdravé a neprospívá to mému tělu. Všeho moc škodí, ale jednou za měsíc… Inu, proč si to nedopřát ?!

Pokud se však rozhodnete pro některý ze zmíněných stylů, neměli byste zapomenout na vyváženou stravu.

Ovoce a zelenina by měly být součástí vašeho každodenního jídelníčku. Zdroj: freeimages.com (MeiTeng)

Ovoce a zelenina by měly být součástí vašeho každodenního jídelníčku. Zdroj: freeimages.com, MeiTeng

Jaké živiny jsou pro vegetariány, vegany a další nezbytné?

Bílkoviny (proteiny)

Jsou základní stavební hmotou pro svaly, vnitřní orgány i kosti. Potřebujeme je pro růst a obnovu tkání. Krevní bílkoviny přenášejí kyslík, živiny a oxid uhličitý. Díky bílkovinám se můžeme hýbat, protože jsou odpovědny za pohyb svalů.

Kolik bílkovin denně konzumovat? Liší se to s věkem, pohlavím, zdravotním stavem i pohybem, ale v průměru bychom měli sníst 0,8 g bílkovin/kg x hmotnost denně. Slečna s 60 kg by tedy měla denně přijímat 48 gramů bílkovin.

Potraviny obsahující bílkoviny:

semena, luštěniny, ovesné vločky, ořechy, špenát, sója, čočka, quinoa (výslovnost kínoa), chřest, divoká rýže, mangold, květák, kapusta, zelí, avokádo, houby, řeřicha a spirulina, mořské řasy, vejce, mléčné výrobky a samozřejmě maso

Omega-3 mastné kyseliny

Zlepšuje se paměť, vztah ke společnosti a psychická vyrovnanost. Pomáhá nám zvyšovat imunitu, urychluje hojení ran, snižuje teplotu, krevní tlak a LDL cholesterol v krvi. Snižuje možnost výskytu srdečního infarktu a mozkové mrtvice a také možnost vzniku Alzheimerovy choroby a cukrovky.

Kolik potravin obsahující Omega-3 mastné kyseliny máme jíst? Alespoň třikrát týdně bychom měli zařadit do našeho jídelníčku potraviny bohaté na Omega-3 mastné kyselin.

Potraviny obsahující omega-3 mastné kyseliny:

konopná, lněná, chia semena, vlašské ořechy, řepka, sója, lněný, olivový a konopný olej a samozřejmě tučné ryby,  jako je například losos, makrela, tuňák, sleď

Losos je výborným zdrojem omega 3 mastných kyselin. Zdroj: photl.com

Losos je výborným zdrojem Omega 3 mastných kyselin. Zdroj: photl.com

Vápník

Je nezbytný jako součást kostí a zubů, bojuje proti nervového neklidu ve svalech a proti srážlivosti krve, propustnost buněčných membrán a činnost enzymů.

Kolik vápníku potřebujeme? Potřeba vápníku záleží na věku. Děti a dospívající potřebují více, okolo 1 200 mg denně, a dospělí okolo 900 mg denně.

Potraviny obsahující vápník:

kakao, čokoláda, kapusta, listová zelenina, brokolice, řeřicha, tuřín, luštěniny, semena, ořechy

Železo

Je potřebnou součástí červeného krevního barviva hemoglobinu, které je nutné k přenosu kyslíku červenými krvinkami. Ve formě hemoglobinu je 65–70 % celkového železa v našem těle.

Kolik železa potřebujeme? Přebytek i nedostatek železa nám škodí, proto bychom měli vědět, kolik jej máme konzumovat. Muži i ženy, kteří mají věk nad 19 let, by měli zkonzumovat 18 mg denně.

Potraviny obsahující železo:

semena, kakao, čokoláda, ořechy, špenát, spirulina, chřest, mangold, kokos, listová zelenina, kapusta, bílé fazoly, mořské řasy, tofu

Kokos

Seznamte se s tzv. potravinou třetího tisíciletí – s kokosem. Zdroj: photl.com

Zinek

Nachází se ve všech buňkách v našem těle. Je důležitý pro správný růst, ovlivňuje některé smyslové vlastnosti, jako jsou chuť a zrak, podílí se na působení inzulinu, podporuje hojení ran a hraje významnou úlohu v podpoře imunitního systému.

Kolik zinku potřebujeme? Doporučená dávka zinku je kolem 7 mg pro ženy a 10 mg pro muže.

Potraviny obsahující zinek: 

semena, ořechy, luštěniny, oves, kakao, čokoláda, špalda a žito, sezam

Jód

Potřebujeme ho hlavně pro správnou funkci štítné žlázy, metabolismus živin, zlepšuje kvalitu kůže, vlasů, nehtů a zubů. Zklidňuje nervy a zlepšuje mentální funkce. U rostoucího plodu ovlivňuje celkový růst a vývoj jednotlivých orgánů (mozek, pohlavní a mentální vývoj).

Kolik jódu potřebujeme? Liší se věkem. Dospělí by měli konzumovat 150 mg denně.

Potraviny obsahující jód:

mořské řasy, polníček, mrkev, pórek, čokoláda, hrách, žampión, špenát, citron, brokolice

Pokud máte rádi houby, máte vyhráno. Zdroj: photl.com

Pokud máte rádi houby, máte vyhráno. Zdroj: photl.com

Musí se brát zřetel také na vitamíny B12, vitamín A, DK2.

Pokud se zařazujete do určitých stravovacích zvyků (nejen stravovacích), tak hlavně naslouchejte sami sobě, buďte to vy, kdo chce tyto zvyky měnit, a stůjte si za tím.

Jak to vidíte vy? Řadíte se mezi různé jídelní fanatiky, máte nějaký způsob stravování a nebo je vám to fuk a necháváte to na okolnostech? Své názory a reakce pište do komentářů pod článkem.

Zdroj perexové fotografie: freeimages.com

Markéta Kovářová

Markéta Kovářová

Zanechte komentář



Vaše názory

  • Lucie

    Děkuju za konečně podrobné info, ohledně těchto typů lidí. Díky bohu mě moje babička naučila jíst všechno, ovšem některým se nepoštěstilo. Perfektní článek!!! 🙂

  • Libor

    Pravda, ani by člověk nevěřil, nakolik typů strávníků se už rozlišujeme… 🙂
    Byť nejsem vegetarián, článek mne zaujal pro jistý nádech souvislosti stravování s psychikou.
    Sám jím vše (jídlo), ale jak z článku možno pochopit, při dnešním naprosto odlišném a fyzicky podstatně méně náročném stylu života budeme nuceni zvážit podstatu shora uvedeného.
    Velmi zajímavý článek, věřím, že je počátkem nové řady na téma stravování a životní styl! 🙂