Jak zužitkovat zbytek uvařené rýže nebo starší pečivo?

Na talíři / 3.3.2015

Zbyla vám uvařená rýže nebo starší pečivo a nevíte se s nimi rady? Nezoufejte! I ze zbytků můžete kouzlit.

Mnohým z nás je plýtvání potravinami doslova proti srsti. S našimi tipy se tomu však můžete snadno vyhnout. Zpracování zbylých brambor či těstovin jsme již rozebrali v minulém díle, dnes se zaměříme na rýži a pečivo.

Rýži zkuste na sladko nebo smaženou

Sladká rýžová kaše

Suroviny:

  • zbytek rýže
  • mléko
  • med nebo cukr
  • skořice
  • vanilkový pudinkový prášek (1 lžíce na 1 porci)
  • libovolné ovoce

Rýži zalijte mlékem, přiveďte k varu a nechte probublávat, dokud rýže nebude lehce rozvařená. Dvě minuty před koncem přidejte pudink, oslaďte a ovoňte skořicí. Zhoustlou kaši nechejte chvíli dojít pod poklicí a poté servírujte s čerstvým či kompotovaným ovocem.

Rýže z předešlého dne je pro smaženou rýži ideální. Zdroj: EvaSwensen/ foter.com

Rýže z předešlého dne je pro smaženou rýži ideální. Zdroj: foter.com, EvaSwensen

Smažená rýže

Tip!: Rýži samozřejmě můžete využít také do rizota na tisíc způsobů nebo vykouzlit zapečený rýžový nákyp.

Suroviny:

  • rýže z předešlého dne
  • olej
  • 2 vejce
  • šunka nebo krevety
  • jarní cibulka
  • česnek
  • hrášek
  • sojová a chilli omáčka
  • sůl, pepř

Na pánvi rozpalte olej a vsypte na něj rýži. Po chvíli přidejte vejce, plátky šunky či předvařené krevety, cibulku na nudličky a česnek nakrájený na plátky. Celou směs dochuťte připravenými omáčkami, solí a pepřem a nakonec přidejte hrášek. Vše krátce ale zprudka orestujte a můžete podávat.

Pečivo zapečte nebo se blýskněte žemlovkou

Tip!: Staré pečivo můžete použít také na domácí strouhanku. Nechte jej však důkladně vyschnout, ať předejdete případnému zplesnivění.

Zapečené rohlíky

Suroviny:

  • starší rohlíky nebo bagetky
  • kečup
  • česnek
  • bazalka
  • sýr podle chuti a zásob
  • případně šunka, olivy

Rohlíky podélně rozkrojte a předehřejte troubu na 180 °C. Kečup smíchejte s rozmačkaným česnekem a bazalkou a pečivo touto směsí potřete. Nakonec poklaďte různými druhy sýrů – hodí se eidam, mozarella i hermelín, případně přidejte proužky šunky či oliv. Zapékejte asi 10 minut, dokud se sýry neroztečou a pečivo nebude lehce křupavé.

Při nedostatku času či vybavení vaší kuchyně je možné tento pokrm připravit také v mikrovlnné troubě.

Zavzpomínejte na dětství s tvarohovou žemlovkou. Zdroj: wikimedia.commons.org

Zavzpomínejte na dětství s tvarohovou žemlovkou. Zdroj: wikimedia.commons.org

Žemlovka s tvarohovou nádivkou

Suroviny:

  • 6 rohlíků nebo housek
  • 500 ml mléka
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce cukru
  • 30 g rozpuštěného másla
  • 4 střední oloupaná a na hrubo nastrouhaná jablka

Na nádivku:

  • 500 g tvarohu
  • 30 g másla
  • 30  cukru
  • 1 vejce
  • citronová kůra
  • 20 g mandlí
  • 50 g rozinek namočených v rumu
  • 20 g másla na vymazání
  • 20 g moučkového cukru na posypání

Nejprve si v míse smíchejte veškeré suroviny na nádivku a důkladně je ručně prošlehejte. Do jiné mísy nalijte mléko, přidejte žloutky, cukr a zchladlé rozpuštěné máslo a promíchejte. Postupně do této směsi namočte plátky pečiva a nechejte je pořádně nasáknout.

Pekáček nebo zapékací misku vymažte máslem a dno vyložte částí namočeného pečiva, následovat bude vrstva jablek a poté tvarohová nádivka. Pokračujte až do vyčerpání připravených surovin, poslední vrstvu by však mělo tvořit pečivo, které nakonec ještě potřete rozpuštěným máslem.

Žemlovku pečte asi hodinu na 170 °C. Deset minut před koncem pečení poprašte povrch cukrem, čímž docílíte lahodné zkaramelizované krustičky.

Nešetřete však za každou cenu! Pokud již potravina jeví známky zkažení či plísně, bez váhání ji vyhoďte. Riskovali byste minimálně zažívací potíže. Tady najdete potraviny, kterým naopak nevadí, když nejsou úplně čerstvé.

Zdroj perexové fotografie: photl.com

Adéla Svobodová

Adéla Svobodová

Vaření i psaní jsou společně se sportem jedny z mých nejoblíbenějších způsobů seberealizace. A protože se řídím heslem "Dělej víc věcí, které tě dělají šťastnou!", stala jsem se součástí tohoto portálu. Vždy budu ráda za Vaše komentáře, připomínky či nápady.

Zanechte komentář