Když nám vaří naši muži

Na talíři / 19.2.2015

Před nedávnem jsme pro vás recenzovali Kuchařku pro mého muže. Ale pořád jsme měli pocit, že to nestačí.

Kuchařka pro mého muže z pera Veroniky Zemanové opravdu dostává svému názvu. Autorka se totiž rozhodla sepsat všechny pokrmy, které má její muž rád tak, aby receptům snadno porozuměl a zvládl jídlo bez problémů uvařit. Ale v nás i po nějaké době po křtu hlodá malá pochybnost.

To, že to zvládne muž Veroniky, nemusí nutně znamenat, že obstojí i ti naši. A tak na sebe nápad nenechal dlouho čekat. Kuchařka putovala od jednoho redakčního stolu k druhému a my  horlivě přemýšlely, jak ty naše milované přesvědčit, aby nám všechny ty dobroty, které v ní najdete, uvařili.

Nakonec jsme je nemuseli přesvědčovat dlouho a ještě jsme je museli vzhledem k délce článku krotit. Jak to tedy dopadne, když naši muži vaří podle kuchařky, které je určena právě jim?

HOVĚZÍ STEAK

Vařil: Pro steak se rozhodl můj muž Tomáš.

Jak se Tomášovi vařilo?

Příprava steaku podle kuchařky nebyla vůbec náročná. Největším problémem se ukázala být koupě toho správného masa. Hodit steak na pánev jsem uměl už předtím, ale v kuchařce jsem našel tipy, jak připravit maso tak, aby bylo opravdu chutné. Například to, že mám maso vyndat už 15 minut předem z lednice, než ho začnu zpracovávat. Užitečné byly i časové údaje, jak na steak krvavý, medium či propečený. Kuchařka mi celkem vyhovuje, ale všechny recepty zkoušet určitě nebudu. Líbí se hlavně recepty ze sekce Muž vaří pro sebe a Muž vaří pro kamarády.

IMG_8502

Steak se zeleninovým salátem.

TIRAMISU

Vařil:  Tiramisu zvolil Karel pro editorku sekce Film Katku.

Jak se Karlovi vařilo?

Vaření podle receptu bylo jednoduché a nebyl zde žádný problém. Celkově mi příprava tiramisu trvala asi 25 minut, ocenil bych, pokud by odhadovaná doba přípravy byla uvedena někde u receptu – alespoň orientačně. Receptu samotnému nic nechybělo, ale trochu mi nesedl styl, kterým byl postup napsán – „přivolat si na pomoc šlehač“ zní vážně komicky. Tiramisu podle uvedeného receptu ale bylo velmi chutné, takže vlastně nemám co vytknout.

Tiramisu pro editorku Katku.

Tiramisu pro editorku Katku.

PEČENÉ KUŘE A ŠŤOUCHANÉ BRAMBORY SE ŠKVARKAMI A CIBULKOU

Vařil: Recept vybral Petr pro redaktorku sekce Film Karlu.

Muži se nebáli ani hlavních chodů.

Muži se nebáli ani hlavních chodů.

Jak se Petrovi vařilo?

Příprava pečeného kuřete je v kuchařce popsána přehledně a v postupném pořadí, tedy vhodně pro muže. Dobu pečení kuchařka definuje poměrně vágně, nicméně jsem si tuto hodnotu přepočítal na hmotnost svého kuřete a po analýze časů pečení v receptech na Mimibazaru a Babinetu už jen vzrušeně zíral do trouby. Recept již na začátku velice správně doporučuje použít místo chudáčka plného hormonů za 50 Kč ze supermarketu raději přirozeně vykrmené bio kuře nebo alespoň z farmy. Podle rady jsem se řídil a na výsledku to rozhodně bylo znát.

Recept na šťouchané brambory se škvarkami a cibulkou mě naučil kouzlo pomalu smažené cibulky na másle, jedinou výtku mám k použití škvarek. Opražená slanina by texturu a chuť brambor doplnila lépe.

Ačkoli v kuchyni již nejsem úplný elév, jako muž jsem detailní popis postupu v receptu ocenil a myslím, že nebudu sám.

ČOKOLÁDOVÝ DORT

Vařil a pekl: Pro čokoládový dort se rozhodl Honza pro naši šéfredaktorku Silvii.

Jak se Honzovi vařilo?

Recept byl velmi jednoduchý na pochopení, místy se ale zdálo, že to není recept pro muže, ale pro děti. Například věta: „Horká lázeň je přesně to samé, jako když se vy koupete v horké vaně,“ mi přišla spíše dětinská, než vtipná. Pokud jsem postupoval podle receptu, tak bylo vše v pořádku (až na to, že na upečení rozhodně nestačilo avizovaných 25 minut), ale myslím, že výsledek neodpovídal mým představám. Na jednu menší buchtu jsem spotřeboval prakticky celé máslo, 5 vajec a 250 gramů moučkového cukru. Ani výsledek samotný mě neohromil, takže já osobně tento recept už podruhé dělat nebudu.

Čokoládový dort nesklidil velký úspěch.

Čokoládový dort nesklidil velký úspěch.

Chcete své muže také otestovat?

Máme pro vás jeden z receptů, na kterém je můžete vyzkoušet. Co začít polévkou? V těchto zimních dnech vám určitě bodne.

BRAMBORAČKA

Suroviny:

  • 3 velké brambory
  • 20 g sušených hub
  • mrkev, petržel, celer, cibule
  • 1 lžíce másla
  • 2 l vody
  • 70 g krup
  • 3 lžičky sušené majoránky
  • 1 lžička kmínu
  • stroužek česneku
  • 1 lžíce petrželky
  • sůl a pepř

Namočte si houby vroucí vodou a dejte stranou. Oloupejte brambory a nakrájejte na kostky, zeleninu oloupejte a buď nakrájejte na nudličky, nebo nastrouhejte. Nakrájejte nahrubo cibuli a česnek prolisujte.

V hrnci nechte rozpustit máslo a poté přidejte cibulku a zeleninu. Občas promíchejte a nechte lehce osmahnout. Až se začne linout příjemná vůně, přidejte brambory a 1,5 l vody. Promíchejte a zvedněte plamen, přidejte kroupy, kmín, majoránku a sušené houby (lehce je vyždímejte). Osolte a opepřete.

Až se začne polévka vařit, ztlumte plamen a vařte ještě asi 20 minut, aby brambory změkly. Po uvaření přidejte prolisovaný česnek a nakrájenou petrželku. Polévka je mnohem lepší uležená druhý den.

Kuchařka pro mého muže je doplněna recepty fotografa Davida Tureckého.

Kuchařka pro mého muže je doplněna recepty fotografa Davida Tureckého.

Kuchařku vydalo nakladatelství Smartpress a koupit ji můžete přímo na stránkách nakladatelství.

Vzhledem k reakcím našich mužů, doporučujeme jít koupit kuchařku společně s nimi. Některým totiž způsob, kterým je psaná, nevyhovuje. Občas totiž opravdu vysvětluje některé věci velmi polopaticky. Ať si tedy v knihkupectví nejdřív kuchařku prolistuje, zda to ustojí a pochopí vtipy autorky.

Kuchařka je totiž pro opravdové kuchařské začátečníky. A pro ně je skvělou volbou. Recepty, které mají vesměs muži rádi, nenáročné, jednoduše popsané a hlavně velmi návodné postupy – a navíc si z ní váš muž může udělat opravdu své vlastnictví. V kuchařce je totiž vždy vynechané místo na oslovení.

Ženy, těšme se na dobroty, které nám naši muži připraví.

Zdroj fotografií (není-li uvedeno jinak): redakce Generace 21

Alice Jendelová

Alice Jendelová

Jsem holka plná protikladů. Ačkoliv už věkem přes 20, stejně milovnice pohádek, Hello Kitty a hlavně Harryho Pottera. Ačkoliv už ne studentka, stejně sběratelka lepíků, notýsků, zvýrazňovačů a všelijakých dalších roztomilostí a nutností z papírnictví. Ačkoliv milovnice domova a svého klidu, stejně cestovatelka celým srdcem s mnoha cestovatelskými sny. A ačkoliv kuchtička, co mnohokrát něco připálí a zaneřádí celou kuchyň, stejně redaktorka sekce Na talíři. ♥

Zanechte komentář