Byla to jatka. Svět kávy má nového mistra

Na talíři / 8.2.2015

Holešovice se o minulém víkendu proměnily v kávový ráj. Jak probíhala největší baristická událost u nás?

Minulý víkend proběhl v prostorách Holešovické tržnice další ročník soutěže Barista roku. Soutěž, kde se mezi sebou utkala česká kávová elita, vyvrcholila v neděli 1. února finálovým kolem, které jmenovalo nejlepším baristou pro rok 2015 Adama Neubauera z pražského EMA espresso baru. V kategorii Coffee in good spirits, spojení kávy s alkoholem, zazářil Ondřej Hurtík.

10923550_409846142511619_6770940216280170204_n

Letošní mistr Adam Neubauer z pražského espresso baru EMA.

Svatba mezi kávami, i to je Barista roku

V hlavní disciplíně museli baristé v patnácti minutách připravit 4 espressa, 4 cappuccina a 4 originální, tzv. signature drinky pro nekompromisní porotu. Nehodnotila se jen chuť nápojů, ale i celková prezentace, styl a nápad. Všechny zaujala například soutěžící Anička Mrázová, která nechala dokonce vytisknout  svatební oznámení, kde oddávala etiopskou kávu s El Salvadorem.

Barista roku nebyl ale letos jen o soutěžení, nýbrž ho organizátoři pojali i jako kávový festival, kde si všichni milovníci kávy přišli na své. Umělecký prostor Jatka 78 hostil zástupce šestnácti nejlepších pražíren Evropy a výběrová káva vám byla připravena hned několika alternativními způsoby. Právo měl každý ale jen na jeden nápoj s mlékem a cukr měl pro jistotu vstup zakázán. Zkrátka čím lepší káva, tím přísnější pravidla.

10947232_409845475845019_5155680584253145664_n

Latte art bylo na Baristovi roku samozřejmostí.

Vůní kávy to začíná

Je pátek dopoledne a už při vkročení do haly je jasné, že jsem tu správně. Odevšud je slyšet drnčení mlýnků a typická vůně kávy vyplňuje celý prostor. Při vstupu je možné si zakoupit coffee pass, který návštěvníkům umožní doplnit zásoby kofeinu na několik dní dopředu, to vše kávou z rukou baristických mistrů. Kromě čtyř českých pražíren můžete zavítat i k německé The Barn, Five Elephant Coffee nebo švédské Drop Coffee Roasters.

10943737_409845815844985_5274539514209178916_n

Zástupci The Barn všem předvedli, jak se dělá káva v Berlíně.

Ve vedlejší místnosti po celou dobu probíhá hlavní soutěž, kde se, jeden po druhém, střídají zkušení baristé. Někteří předvádějí profesionální výkon s úsměvem, jinde nervozita udělá své. Když již třetí soutěžící končí své číslo vteřinu před koncem, tep diváků nabírá na rychlosti. Jeden by nevěřil, že může být příprava kávy takový zážitek. Na víkendové dny byly mimo jiné připraveny přednášky porotců, jejichž organizaci bohužel považuji za jediné minus celé akce.

1513752_409845379178362_3484034623179360261_n

Nekompromisní porotě nic neuniklo.

„ …Všichni to slovo začínající na P známe. Ne, nebudeme ho říkat nahlas. Můžeme mu říkat třeba Voldemort, to vyjde nastejno,“ okomentovali vtipně moderátoři kávovou situaci v Čechách, kde je pojem piccolo stále ještě hojně užíván.

Až budu velká, vezmu si baristu

S volnem zavítalo na festival podstatně více návštěvníků, jejichž očividná záliba v kávě se nezapře už od pohledu. Kávoví nadšenci jsou zkrátka sví. Kromě kostkovaných košil, tetování a vousů, jež odhalí nejednoho baristu, ze všech čišela energie a dobrá nálada. Pod jednou střechou se skloubily blahodárné účinky kofeinu a přátelská povaha, co víc si přát? V redakci už se těšíme na další ročník!

Reakce Adama bezprostředně po vyhlášení:

Zdroje fotografií: Eva Fryšarová

Zdroj perexové fotografie: baristaroku.sexy

Zdroj videa: youtube.com

Veronika Tázlerová

Veronika Tázlerová

Studium, káva, móda, jazyky, knihy, cestování, psaní... Co víc říct? Sledujte mě i na instagramu @veronikatazlerova

Zanechte komentář