Jak využít arašídovou pomazánku?

Na talíři / 25.1.2013

Vyzkoušejte malá, ale efektní kouzla s burákovým máslem.

Burákové máslo pochází z USA, ale dnes ho běžně seženete u českých obchodníků. Typickou žlutohnědou hmotu snad dnes zná každý. Jejím základem jsou samozřejmě arašídy, dále rostlinné oleje, někdy i sůl nebo trocha cukru. Můžete ji pořídit jak úplně jemnou, tak s jemnými či většími kousky burských oříšků.

Nejčastěji se toto ořechové máslo používá do sendvičů, na topinky či jako „omáčka“ na ovoce. I když obsahuje velké množství tuků, můžeme o něm mluvit jako o zdravější náhradě klasického másla, obsahuje totiž rostlinné nenasycené tuky. A jak ho využít při přípravě jídel? Čtěte dále.

Arašídová marináda

Pokud chcete netradičně ochutit maso, určitě ji vyzkoušejte!

Připravte si:

  • 1/2 sklenice arašídové pomazánky
  • 150 ml vody
  • 2 lžíce kečupu
  • 1 malou cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř, další koření dle chuti

Postup:

Jednoduše dáte pomazánku do misky, přidáte nasekanou cibuli a prolisovaný česnek, ochutíte kečupem, solí a pepřem. Nyní směs promixujte, aby byla hladká. Naložte do ní plátky masa a nechte odležet v lednici, nejlépe přes noc.

Arašídy obsahují prospěšné nenasycené mastné kyseliny. Zdroj: photl.com

Arašídy obsahují prospěšné nenasycené mastné kyseliny. Zdroj: photl.com

Arašídové sendviče s banánem

Budete potřebovat (na 1 porci):

  • 1 zralý banán
  • 2 plátky toustového chleba
  • arašídové máslo
  • máslo na smažení

Jak na to:

Banán nakrájejte na kousky a v misce rozmačkejte na kaši. Chleba opečte v topinkovači. Nyní jeden z plátků potřete burákovým máslem, na to dejte vrstvu banánu, slepte s druhým plátkem. Hotový sendvič opečte z obou stran na másle. Podávejte teplé.

Tuňáková pomazánka s příchutí arašídů

Připravte si:

  • 1 plechovku tuňáka v oleji
  • 1 lžíci arašídového másla
  • 2 lžíce pomazánkového másla nebo tvarohové pomazánky
  • 3 lžíce tatarky
  • citrónovou šťávu
  • sůl, pepř, bazalku
Zkuste použít arašídovou pomazánku při vaření. Zdroj: photl.com

Zkuste použít arašídovou pomazánku při vaření. Zdroj: photl.com

Postup:

Kousky tuňáka přendejte do misky. Přidejte tatarku, pomazánkové máslo (tvarohovou pomazánku) a arašídové máslo. Dobře promíchejte a dochuťte solí, pepřem a citrónovou šťávou. Můžete přidat i trochu bazalky. Podávejte s plátky chleba nebo čerstvou světlou bagetou.

Máte také nějaké tipy na využití arašídové pomazánky?

Zdroj perexové fotografie: chramst.cz

Zuzana Holmanová

Zuzana Holmanová

Psaní je pro mě skvělým způsobem, jak vyjádřit své názory i pocity. Baví mě jen tak nechat klouzat tužku po papíře (nebo prsty po klávesnici) a těšit se z přibývajících řádků. Mým snem je stát se spisovatelkou literatury pro děti a mládež

Zanechte komentář



Vaše názory

  • David Eršil

    A vidėli jste Road Trip? 😀

    • Zuzana Holmanová

      Neznám. Jak to souvisí s arašídovým máslem? 😀 😀

      • David Eršil

        Ále…je tam jedna taková scénka se vcelku nevšedním způsobem využití této pochutiny… :))