sladkosti bez výčitek Tatiana Jelínek kuchařka dezerty

Sladkosti bez výčitek? Ano, prosím

Na talíři / 1.2.2015

Mlsat bez pocitu provinění není utopie. S kuchařkou Tatiany Jelínek si snadno připravíte dezerty bez mouky a cukru.

Když budete listovat Sladkostmi bez výčitek, budou se vám sbíhat sliny. Krásné fotografie plné dezertů s čokoládou, ovocem nebo oříšky rozhodně nevypadají na první pohled zdravě. O tom se přesvědčíte, až se začtete do potřebných surovin: březový a kokosový cukr, stévie, agávový sirup, kokosový olej, ořechové moučky, amarantová mouka, chia semínka či sójová smetana nejsou (zatím) běžnými ingrediencemi v našich kuchyních. Proto se před pečením nejspíš budete muset vydat na obhlídku sortimentu obchodů se zdravou výživou nebo alespoň chvíli brouzdat po e-shopech.

Autorka Tatiana Jelínek pochází ze slovenského Ružomberku a dlouhodobě se zajímá o zdravou výživu. Ve Vídni se věnovala studiu výživy podle principů tradiční čínské medicíny (TCM) a v současné době ve studiu pokračuje v Praze. Zaměřuje se na akupunkturu a fyzioterapii. V úvodu kuchařky se autorka věnuje informacím o glykemickém indexu a surovinách.

Neobvyklé a dražší suroviny

Některé suroviny jsou bohužel nejen neobvyklé, ale i cenově náročnější. Například kilogram březového cukru (xylitolu) stojí okolo 570 Kč, jemně mleté mandle 300 Kč a amarantová mouka zhruba 100 Kč/kg. Pokud ale nepečete často a ve velkém množství a zároveň vám opravdu záleží na použitých surovinách, určitě se tato investice vyplatí.

Recepty jsou přehledné a každý navíc obsahuje dodatečné informace v podobě praktických ikonek.

Recepty jsou přehledné a každý navíc obsahuje dodatečné informace v podobě praktických ikonek.

10 přehledných kapitol

Kapitoly:

  1. Muffiny a minibábovky
  2. Ovocné dezerty
  3. Zeleninové dezerty
  4. Pro slavnostní příležitosti
  5. Vánoční cukroví
  6. Nákypy
  7. Čokoládové dezerty
  8. Krémové dezerty a poháry
  9. Exkluzivní tipy na snídaně
  10. Něco malého na zub

+ veganská nutella a mandlové mléko

Sladkosti bez výčitek jsou rozděleny do deseti tematických kapitol. V poslední jsou recepty na slané jednohubky a pohoštění. Každý recept má krátký úvod, seznam surovin, tip na formu, kterou budete potřebovat, počet porcí, délku přípravynáročnost (malá nebo střední). Na konci jsou také uvedeny nutriční hodnoty na jednu porci dezertu.

Vyzkoušeli jsme: kokosový dort

Z kuchařky jsem si k vyzkoušení vybrala kokosový dort, který vypadal opravdu lákavě. Trochu jsem si ale pohrála se surovinami a použila jsem ty, které lze běžně sehnat v supermarketu. Místo kokosového cukru jsem tedy použila nerafinovaný třtinový a mleté mandle jsem nahradila lískovými ořechy. Kokosový olej je běžně dostupný např. i v dm drogerii. Kokosové mléko obvykle seženete husté a krémové v plechovce. Před použitím je potřeba ho rozmíchat. Tekutiny jsem do korpusu i krému musela přidat, aby byla konzistence krémová.

kokosový dort bezlepkový bez lepku čokoláda kakao oříšky kokos

Dort má díky kakau a čokoládě spíše hořkou chuť, proto nejspíš nebude favoritem dětských oslav. Nádherně se však snoubí s krémovou kokosovou chutí. Rozhodně ho doporučuji jako zákusek ke kávě či čaji.

Korpus:

  • 100 g jemně mletých mandlí/lískových ořechů
  • 70 g neslazeného kakaa
  • 80 g kokosového cukru/nerafinovaného třtinového
  • 45-50/60 ml plnotučného kokosového mléka
  • 1 plná lžíce kokosového oleje
  • 2 vejce
  • 1/2 lžičky vanilkového prášku/extraktu
  • špetka soli
  • 1 lžička citronové šťávy

Náplň:

  • 60 g mletého kokosu
  • 20 g mletých mandlí/lískových ořechů
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 40/100 ml kokosového mléka

Poleva:

  • 100 ml kokosového mléka
  • 50 g hořké čokolády (min. 85 % kakaa)
  • plátky kokosu na ozdobu

(Za lomítkem jsou uvedené suroviny nebo množství, které jsem v receptu upravila.)

Dortovou formu vymažeme kokosovým olejem. (Nebo vyložíme pečicím papírem.)

Ve větší misce promícháme sypké přísady na přípravu korpusu. V jiné misce vymícháme vejce, kokosový olej a kokosové mléko. Obsah obou misek smícháme dohromady, přidáme vanilku, špetku soli a citronovou šťávu podle chuti. Pokud je těsto příliš husté, rozředíme je kokosovým mlékem.

Pečeme 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Špejlí zjistíme, zda je korpus upečený, vyklopíme ho a dáme vychladnout.

Mezitím smícháme všechny ingredience na náplň. Opatrně ji rozetřeme na vychladlý korpus. (Na náplň jsem položila kus pečicího papíru a rukou jsem ji upěchovala a uhladila.)

Čokoládu rozpustíme v kokosovém mléku a ještě teplou ji rozetřeme na kokosovou vrstvu, ozdobíme kokosovými hoblinami.

Dort uložíme na několik hodin do chladničky.


Nutriční hodnoty na porci: 170 kcal, 14,2 g sacharidů, 4,4 g bílkovin, 12,5 g tuků, GI N-S.

Knihu poskytlo k recenzi KNIHCENTRUM.cz a je možno si ji koupit přímo v e-shopu.

logo_knihcentrum_bilypodklad

Zdroj všech fotografií: Šárka Hubáčková

Šárka Hubáčková

Šárka Hubáčková

Mám ráda nejen jídlo jako takové, ale i příběhy, které se k němu vážou. Ať už jsou o tom, že nejlepší koláče peče teta z druhého kolene nebo o jídlech, která vařili lidé před stovkami let. Kromě toho píšu blog o jídle www.tvarohapovidla.cz

Zanechte komentář