Mlsat bez pocitu provinění není utopie. S kuchařkou Tatiany Jelínek si snadno připravíte dezerty bez mouky a cukru.
Když budete listovat Sladkostmi bez výčitek, budou se vám sbíhat sliny. Krásné fotografie plné dezertů s čokoládou, ovocem nebo oříšky rozhodně nevypadají na první pohled zdravě. O tom se přesvědčíte, až se začtete do potřebných surovin: březový a kokosový cukr, stévie, agávový sirup, kokosový olej, ořechové moučky, amarantová mouka, chia semínka či sójová smetana nejsou (zatím) běžnými ingrediencemi v našich kuchyních. Proto se před pečením nejspíš budete muset vydat na obhlídku sortimentu obchodů se zdravou výživou nebo alespoň chvíli brouzdat po e-shopech.
Autorka Tatiana Jelínek pochází ze slovenského Ružomberku a dlouhodobě se zajímá o zdravou výživu. Ve Vídni se věnovala studiu výživy podle principů tradiční čínské medicíny (TCM) a v současné době ve studiu pokračuje v Praze. Zaměřuje se na akupunkturu a fyzioterapii. V úvodu kuchařky se autorka věnuje informacím o glykemickém indexu a surovinách.
Některé suroviny jsou bohužel nejen neobvyklé, ale i cenově náročnější. Například kilogram březového cukru (xylitolu) stojí okolo 570 Kč, jemně mleté mandle 300 Kč a amarantová mouka zhruba 100 Kč/kg. Pokud ale nepečete často a ve velkém množství a zároveň vám opravdu záleží na použitých surovinách, určitě se tato investice vyplatí.
Kapitoly:
+ veganská nutella a mandlové mléko
Sladkosti bez výčitek jsou rozděleny do deseti tematických kapitol. V poslední jsou recepty na slané jednohubky a pohoštění. Každý recept má krátký úvod, seznam surovin, tip na formu, kterou budete potřebovat, počet porcí, délku přípravy a náročnost (malá nebo střední). Na konci jsou také uvedeny nutriční hodnoty na jednu porci dezertu.
Z kuchařky jsem si k vyzkoušení vybrala kokosový dort, který vypadal opravdu lákavě. Trochu jsem si ale pohrála se surovinami a použila jsem ty, které lze běžně sehnat v supermarketu. Místo kokosového cukru jsem tedy použila nerafinovaný třtinový a mleté mandle jsem nahradila lískovými ořechy. Kokosový olej je běžně dostupný např. i v dm drogerii. Kokosové mléko obvykle seženete husté a krémové v plechovce. Před použitím je potřeba ho rozmíchat. Tekutiny jsem do korpusu i krému musela přidat, aby byla konzistence krémová.
Dort má díky kakau a čokoládě spíše hořkou chuť, proto nejspíš nebude favoritem dětských oslav. Nádherně se však snoubí s krémovou kokosovou chutí. Rozhodně ho doporučuji jako zákusek ke kávě či čaji.
Korpus:
Náplň:
Poleva:
(Za lomítkem jsou uvedené suroviny nebo množství, které jsem v receptu upravila.)
Dortovou formu vymažeme kokosovým olejem. (Nebo vyložíme pečicím papírem.)
Ve větší misce promícháme sypké přísady na přípravu korpusu. V jiné misce vymícháme vejce, kokosový olej a kokosové mléko. Obsah obou misek smícháme dohromady, přidáme vanilku, špetku soli a citronovou šťávu podle chuti. Pokud je těsto příliš husté, rozředíme je kokosovým mlékem.
Pečeme 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Špejlí zjistíme, zda je korpus upečený, vyklopíme ho a dáme vychladnout.
Mezitím smícháme všechny ingredience na náplň. Opatrně ji rozetřeme na vychladlý korpus. (Na náplň jsem položila kus pečicího papíru a rukou jsem ji upěchovala a uhladila.)
Čokoládu rozpustíme v kokosovém mléku a ještě teplou ji rozetřeme na kokosovou vrstvu, ozdobíme kokosovými hoblinami.
Dort uložíme na několik hodin do chladničky.
Nutriční hodnoty na porci: 170 kcal, 14,2 g sacharidů, 4,4 g bílkovin, 12,5 g tuků, GI N-S.
Knihu poskytlo k recenzi KNIHCENTRUM.cz a je možno si ji koupit přímo v e-shopu.
Zdroj všech fotografií: Šárka Hubáčková