Foto Kateřina Bílková

Rychlá večeře z trouby. Hotovo i za 10 minut

Na talíři / 18.2.2015

Dochází vám inspirace na rychlovky, které vám nezaberou moc času, ale přesto vás zasytí po náročném dni v práci nebo po návratu ze sportovního tréninku?

Máme pro vás hned několik tipů, které se navíc dají obměňovat dle aktuálních zásob v lednice či momentální chuti.

Do 30 minut: Zapékané těstoviny se špenátem

  • 300 gramů libovolných těstovin
  • 150 gramů čerstvého špenátu
  • 200 gramů čedaru nebo jiného sýra vhodného na zapékání
  • 200 ml smetany
  • 1 vejce
  • 1 lžička dijonské hořčice

10 minut: Těstoviny uvaříme v osolené vodě. Troubu zapneme na 180 °C. Mezitím spaříme opláchnutý špenát a nastrouháme sýr nahrubo. Vajíčko rozklepneme do smetany a rozmícháme spolu s hořčicí. Podle chuti můžeme dosolit a opepřit.

2 minuty: Uvařené těstoviny scedíme a v zapékací míse smícháme se špenátem a nastrouhaným sýrem. Nakonec zalijeme smetanovou směsí.

18 minut: Zapékáme v troubě dozlatova.

Zapékané těstoviny se špenátem.

Zapékané těstoviny se špenátem.

Do 15 minut: Zapečená vajíčka 

Suroviny na jednu porci:

  • 1 vejce
  • plátek šunky
  • 2 cherry rajčátka nebo 2 sušená rajčata
  • 1 lžíce strouhaného sýra
  • 2 lžíce smetany

5 minut: Zapneme troubu na 180 °C. Do malé zapékací misky dáme šunku, sýr a překrojená rajčata. Zalijeme smetanou a nahoru rozklepneme vejce tak, aby žloutek zůstal celý. Osolíme a opepříme.

10 minut: Zapékáme v troubě, dokud vajíčko neztuhne.

Zapečená vajíčka se šunkou a rajčátky.

Zapečená vajíčka se šunkou a rajčátky.

Zapečená vajíčka můžete vyzkoušet i jako víkendovou snídani.

Do 10 minut: Zapékané chlebíčky

Základ: chleba, bageta, nebo toust na plátky

[tabs tab1=“Varianta 1″ tab2=“Varianta 2″ tab3=“Varianta 3″]

[tab id=1]

  • sýr na zapékání – mozzarella, ementál, čedar nebo kozí
  • 1 plátek šunky
  • 1 rajče

[/tab]
[tab id=2]

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce sušené směsi na brusketu

[/tab]
[tab id=3]

  • cokoliv, co vám zrovna přebývá v lednici. Tady se fantazii a chuti meze nekladou. 

[/tab]

[/tabs]

5 minut: Zapneme troubu na 160 °C. Plátky chleba pokládáme na plech. Část chlebů posypeme na nudličky nakrájenou šunkou, na kostičky nakrájeným rajčátkem a sýrem.

V misce smícháme olivový olej a směs na brusketu. Lžičkou naneseme na zbylé chleby.

5 minut: Zapékáme v troubě, dokud se sýr nerozpustí.

Zapékané chlebíčky.

Zapékané chlebíčky.

U těchto rychlovek platí, že je musíme podávat ihned a jíst ještě teplé. Takže pokud byste zapékané chlebíčky chtěli podávat třeba návštěvě, připravte si je předem na plech a do trouby je dejte, až budou hosté u vás. Výhodou zapékání je možnost spotřeby nadbytků z lednice v nejrůznějších variacích. Co se týká sýra, pokud máte plátkový, tak plátky jednoduše nožem nakrájejte na nudličky, při zapékání se stejně rozpustí.

Máte tip na zajímavé rychlovky? Podělte se s námi v komentářích.

Zdroj všech použitých fotografií: Kateřina Bílková, Generace 21.

Kateřina Bílková

Kateřina Bílková

Miluju jídlo a psaní o něm je pro mne zajímavé. Toto téma by se mohlo zdát docela zbytečným, ale jídlo ovlivňuje naše zdraví, spokojenost, kulturu a další oblasti života. Je to taky téma veselé, proto o něm ráda budu psát dál.

Zanechte komentář