Vaření je sexy! Pánové, uvařte si dokonalý kebab s BBQ omáčkou

Na talíři / 30.1.2013

Nevěříte, že muž u plotny dokáže zapůsobit na ženské libido? Naučte se  domácí BBQ omáčku s kebabem, uvařte  doma a uvidíte.

Tento recept vás nadchne svou jednoduchostí a nenáročností. Zatím co BBQ bude sama bublat na sporáku, vy získáte čas k přípravě skvělého kebabu. A když vám zbyde ještě chvilka, můžete využít i náš recept na smetanovou BBQ omáčku.

BBQ omáčka

Připravit dobrou domácí BBQ je velmi snadné. Nakrájet, povařit a následně rozmixovat suroviny zvládne opravdu každý.

BBQ omáčky jsou rozmanité omáčky, kterými se hotové pokrmy polévají či potírají až na talíři nebo těsně před dokončením tepelné úpravy. Nelze je využít jako marinádu, velice rychle se pálí a pokrm tak získává nepříjemnou pachuť.

Kebab není název jednoho pokrmu. Název odkazuje na paletu klasických jídel středního východu, středomoří, Afriky a střední i jižní Asie. Převážně jde o grilované plátky mas, které mohou být napíchnuty na špejli. Nejčastěji se využívá masa jehněčího a hovězího, lze však narazit i na kebab skopový, kuřecí, rybí či krevetový. Muslimové a Židé vzhledem ke svému náboženství a kultuře nepoužívají maso vepřové. Na vepřový kebab tedy zajeďte do Řecka, na Kypr, ale najít ho lze i v některých částech Indie.

Základní BBQ omáčka

[two_third]

Suroviny:

2 lžíce olivového oleje

1 cibule, nakrájená nadrobno

3 stroužky česneku, nakrájené na tenké plátky

1 drcená chilli paprička

400g konzerva sekaných rajčat

85g tmavého třtinového cukru

2 lžíce jablečného octa

2 lžíce kvalitní worcesterské omáčky

1 lžíce hustého rajského protlaku

[/two_third]

Základní BBQ omáčku připravíte velmi jednoduše. V hrnci na oleji opékejte cibulku, česnek a rozdrcenou chilli papričku až zesklovatí, nejdéle asi 3 minutky. Přidejte ostatní suroviny, stáhněte plamen či ztlumte výkon a směs nechte asi 30 minut probublávat. Sama vám krásně zhoustne. Potom vše rozmixujte najemno, dochuťte solí a pepřem a pořádně vychlaďte. Zbytek můžete uchovávat v uzavíratelné nádobě v lednici až tři týdny. Pečlivě vybírejte rajský protlak. Měl by být opravdu hustý, osvědčily se značky Valfrutta a Alnatura (DM).

Smetanová BBQ omáčka

V některých zemích rádi přidávají k pikantní omáčce jogurt na zjemnění. My vám místo jogurtu nabízíme recept na tuto jemnou omáčku s rozmarýnem.

 Smetanová BBQ omáčka

Suroviny

3 lžíce husté zakysané smetany (nejméně 20%)

2 lžíce majonézy (chcete-li, vyzkoušejte naši domácí)

1 lžička čerstvého rozmarýnu, nasekaného najemno

1 stroužek česneku, prolisovaný

1 lžíce panenského olivového oleje

Hrubá mořská sůl a čerstvě mletý pepř

Smetanovou BBQ omáčku vykouzlíte velmi lehce. A to pečlivým smícháním všech uvedených surovin.

Kebab

Kebab můžete opéct na pánvi, připravit na grilu či upéct v troubě při 200 °C cca 20 minut.

Kebab

[two_third align=“right“]

Suroviny:

2 plátky toastového chleba

3 lžíce bílého vína

1 vejce

500g mletého masa (směs vepřového a hovězího)

1 červená cibule, nakrájená nadrobno

1 stroužek česneku, prolisovaného

2 hrsti sekané petrželky

Hrubá mořská sůl a čerstvě mletý pepř

Olivový olej na potření

Pita chléb k podávání

[/two_third]

Na kebab nejprve krátce promixujte toustový chleba, víno a vejce. Pokud nemáte mixér,  chléb zalijte vínem, přidejte rozšlehané vejce, nechte vše pořádně vsáknout a směs rozmačkejte pomocí rukou. Nechte deset minut stát a pak přidejte ostatní suroviny. Vše důkladně spojte, aby hmota byla jednolitá a stejnorodá. Navlhčenýma rukama vytvořte 24 válečků a napíchejte je na špejle. Maso ke špejlím mírně přitlačte, aby drželo. Potřete jej olivovým olejem a opékejte na grilu či obyčejné pánvi cca 5 minut z každé strany. Podávejte s omáčkami a pita chlebem.

Zbude-li vám mleté maso, zkuste ho zpracovat pomocí naší skvělé boloňské omáčky.

Zdroj: Barbora Venháčová, Generace21

Barbora Venháčová

Barbora Venháčová

Obyčejná holka, momentálně máma na plný úvazek a kuchařka tělem, duší a hlavně srdcem. Na vaření nemám papír, ale jídlo, vařečky a plotna jsou mou největší vášní. A největší radostí zase to, když chutná. "Když si člověk počíná pečlivě, když používá správné přísady a všemu dá, co tomu patří, může většinou uvařit něco moc dobrého."

Zanechte komentář