Za minimum času, maximum chuti – nejlepší recepty z mikrovlnky

Na talíři / 28.1.2015

Pokud jste ve zkouškovém či jiném časovém presu, je pro vás nejspíš nemyslitelné strávit hodiny v kuchyni. Pro takové chvíle jsou zde chutné rychlovky z mikrovlnné trouby.

Hrníčkový koláček pro jednoho

Ingredience (1 porce):

  • 1/4 hrnečku mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 hrnečku hnědého cukru
  • 2 lžíce kakaa na pečení
  • špetka soli
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce mléka

Do většího hrnku prosejeme mouku, smíchejte s práškem do pečiva, hnědým cukrem a špetkou soli. Následně přidáme tekuté přísady, tedy olej a mléko. Vše důkladně promícháme v tužší pastu a vložíme do mikrovlnky. Zvolíme nejvyšší možný výkon a podle něj pečeme 30-90 s. (Při výkonu 800W potřebujeme asi minutu.)
Koláček má být vláčný a vlhký, konzistencí připomíná brownies. Podávat můžeme se šlehačkou či vanilkovou zmrzlinou.

Honí vás mlsná a tlačí vás čas? Hrníčkový koláček je to pravé! Zdroj: Mr Michael Phams/ foter.com

Honí vás mlsná a tlačí vás čas? Hrníčkový koláček je to pravé! Zdroj: Mr Michael Phams/ foter.com

Vaření rýže v mikrovlnce

Do vhodné nádoby (např. z varného skla) odměřte jeden hrnek rýže. Několikrát propláchněte studenou vodou a vodu slijte. Poté přilijte dva hrnky vody, přidejte sůl, eventuálně rozdrobte bujón. Nechte nádobu odkrytou, ať nepřekypí a zapněte mikrovlnku na nejvyšší výkon na 15 minut. Po vypnutí promíchejte a nechte tak dvě minuty ustát. Výhodou je, že se rýže nepřilepí a pokud rovnou přidáte zeleninu a trochu koření, máte ultrarychlé a chutné rizoto.

Tortillová „pizza“

Ingredience (1 porce):

  • 1 tortillová placka
  • kečup nebo rajčatová omáčka
  • zelenina, šunka, sýr (nebo vše, co máte rádi na pizze)

Tortillu potřeme kečupem či rajčatovou omáčkou (můžeme smíchat například s bazalkou a česnekem). Nahoru pokladem vše, co vám na pizze chutná a máte to zrovna po ruce. Nakonec vše doporučuji zasypat strouhaným sýrem. Takto připravenou tortillu vložíme do mikrovlnné trouby a zapékáme, dokud se sýr nerozpustí, většinou nám postačí přibližně 2 minuty.

Ovesná kaše z mikrovlnky

Ingredience (1 porce):

  • 50 g jemných ovesných vloček
  • hrnek mléka
  • cukr nebo med podle chuti
  • skořice, oříšky a ovoce na dozdobení

Zdravou snídani z ovesných vloček vykouzlíte velmi snadno. Ve větší misce smícháme ovesné vločky s mlékem a medem nebo cukrem a vše ohříváme v mikrovlnné troubě asi jednu minutu. Poté promícháme a proces opakujeme, dokud kaše nebude mít požadovanou konzistenci. Většinou stačí tři minuty. Pokud bychom však kaši ohřívali po tuto dobu v jednom kuse, hrozí nám, že mléko z misky jednoduše „uteče“.

Hotovou kaši poprášíme skořicí a dozdobíme ovocem a oříšky. Nejlépe chutná s banány a mandlemi.

Zdravou a rychlou snídani vykouzlíte i s mikrovlnkou. Zdroj: Adéla Svobodová/ generace21.cz

Zdravou a rychlou snídani vykouzlíte i s mikrovlnkou. Zdroj: Adéla Svobodová/ generace21.cz

Jak se zbavit nelibého zápachu z kuchyňských houbiček a plastových prkének?

Namočte houbičku do čisté vody s jarem nebo octem, lehce vymáčkněte, aby z ní voda nekapala. Vložte do mikrovlnky na nejvyšší výkon a nastavte asi jednu minutu. Při vyjímání opatrně, pálí!
Prkénka dezinfikujete stejně, před vložením do trouby je potřete octem nebo rozkrojeným citrónem. Pozor ovšem na materiál, ze kterých prkénko je. Ne každý plast nápor tepla vydrží!

Rajská polévka z čerstvých rajčat

Ingredience:

  • 1 kostka bujonu nebo zeleninový vývar
  • 1 cibule
  • plechovka loupaných rajčat
  • 2 lžičky bazalky
  • 2 lžičky rajského protlaku
  • sůl, pepř, cukr podle chuti

Cibuli pokrájíme a zesklovatíme na olivovém oleji nebo na másle v mikrovlnné troubě 2 min. při 650W. Přilejeme 0,5 l vývaru nebo vodu s kostkou bujónu.Vaříme 5 min při 650W . Přidáme pokrájená rajčata, zamícháme a vaříme další 4 minuty. Na závěr dáme protlak s bazalkou a povaříme 2-3 minuty. Polévku rozmixujeme a dochutíme solí, pepřem a cukrem. Před podáváním prohřejeme. Na talíři můžeme dozdobit lžící smetany a lístečkem bazalky.

Zdroj perexové fotky: inspiredfitstrong.com

Adéla Svobodová

Adéla Svobodová

Vaření i psaní jsou společně se sportem jedny z mých nejoblíbenějších způsobů seberealizace. A protože se řídím heslem "Dělej víc věcí, které tě dělají šťastnou!", stala jsem se součástí tohoto portálu. Vždy budu ráda za Vaše komentáře, připomínky či nápady.

Zanechte komentář