4 nejoblíbenější horké nápoje

Na talíři / 7.2.2015

V zimních sychravých dnech je potřeba se něčím pořádně zahřát. Vyzkoušejte tyto lahodné nealkoholické nápoje, které si ihned zamilujete.

Grog i svařák jsou již provařenými evergreeny. Co ale vyzkoušet něco nového. Takový nápoj, který si neděláte každý den. Ať už je to káva nebo čaj, při přípravě si můžete být jisti, že vám tyto nápoje provoní celou kuchyni. Ale pozor, jsou vysoce návykové a pravděpodobně vám na elánu do práce nepřidají. Sálá z nich totiž pohoda, klid a odpočinek. Dopřejte si každý den jednu takovou pohodovou chvilku sami pro sebe. Uvidíte, jak moc to oceníte.

Karamelové „latté“

Karamelově latté /zdroj: flickr.com(I Believe I Can Fry)

Karamelově latté /zdroj: flickr.com(I Believe I Can Fry)

SUROVINY:

  • 2 panáky espressa

  • ¾ šálku nahřáté, vyšlehané smetany/mléka

  • 1 a ½ lžíce karamelového sirupu

  • ¾ lžíce karamelové omáčky

  • šlehačka a skořice

Naplňte šálek o minimálním objemu 290 ml ohřátým a vyšlehaným mlékem/smetanou a espressem. Vmíchejte karamelový sirup i omáčku a podávejte se šlehačkou posypanou skořicí, popřípadě politou extra porcí karamelové omáčky a dozdobte cukrářským zdobením.

Karamelový sirup je běžně k dostání v supermarketech a karamelovou omáčku si jednoduše připravíte doma následujícím způsobem.

Karamelová omáčka

SUROVINY:

  • 400 g krupicového cukru
  • 60 g másla, nakrájeného na kostičky
  • 190 ml smetany ke šlehání (s vyšším obsahem tuku, alespoň 36%)

V pánvi se silným dnem rozpusťte na vysokém plameni cukr se 2 lžícemi vody. Za občasného míchání a potřásání pánví nechte zkaramelizovat. Odstavte a opatrně vmíchejte kousky másla. Dávejte pozor, směs bude prskat! Poté vmíchejte smetanu, vraťte zpět na oheň a přiveďte k varu. Po chvíli odstavte a nechte vychladnout. S největší pravděpodobností vám část omáčky zbude. Zchladlou ji můžete uchovat v ledničce až 14 dní.

 

Horký citronový čaj

Citronový čaj.

Citronový čaj. / zdroj: Kristýna Šopfová, Generace 21

SUROVINY:

  • 1 pytlíček zeleného čaje

  • horká voda

  • 2 lžíce citronové šťávy

  • 1 lžička vanilkového extraktu

  • 1 lžíce medu (případně agávového sirupu)

  • skořice a hřebíček

 Zalijte čajový sáček horkou vodou a nechte 4-5 minut louhovat. Vyjměte sáček a nechte čaj několik minut zchladnout. Pokud byste přidali med i citron ve chvíli, kdy je čaj ještě příliš horký, ztratily by své zdraví prospěšné látky. Přidejte extrakt i citronovou šťávu. Následně pomalu přidejte sirup/med. Čaj můžete dochutit 3 kousky hřebíčku, kouskem skořice a plátky citronu.

 Nealkoholický „svařák“

Nealkoholická verze svařáku. / zdroj: foter.com (rpavich)

Nealkoholická verze svařáku. / zdroj: foter.com (rpavich)

SUROVINY (cca 10 porcí):

  • 1 l hroznového džusu

  • 1 l pomerančového džusu

  • 500 ml vody

  • 2 pomeranče

  • 1 citron

  • 1 šálek borůvek

  • ½ šálku čerstvých/mražených brusinek

  • 1 lžička mletého zázvoru

  • 1 lžička muškátového oříšku

  • 2 tyčinky skořice

  • 3 anýzové hvězdy

  • 5 ks hřebíčku

  • 1 vanilkový lusk (volitelné)

V prvním kroku si nakrájejte citron i pomeranč. Z druhého pomeranče pomocí škrabky odstraňte kůru, kterou do „svařáku“ také použijete. Pomeranč bez slupky nakrájejte na měsíčky. Nic nesmí přijít nazmar. Pokud jste se rozhodli použít vanilkový lusk, teď je jeho chvíle. Rozřízněte jej napůl a špičkou nože z vnitřní strany lusku setřete semínka. Připravte si velký hrnec, do kterého nalijte vodu a přiveďte ji varu. Stáhněte plamen a přidejte do vody zázvor, muškátový oříšek, anýz, hřebíček a skořici. Promíchejte a několik minut vařte na mírném plamenu. Jakmile se vám provoní celá kuchyně, přilijte hroznový a pomerančový džus, a pokud jste se rozhodli pro vanilku, přidejte její semínka i rozříznutý lusk nyní. Chvíli povařte na mírném plamenu a přidejte nakrájené ovoce s pomerančovou kůrou. A v neposlední řadě přidejte borůvky a brusinky. Vše nechte 15 minut na mírném ohni vařit. Po 15 minutách má váš „nealko svařák“ průzračnou červenou barvu a vře. Můžete podávat.

 Horká čokoláda

Horká čokoláda s pomerančovou příchutí.

Horká čokoláda s pomerančovou příchutí. / zdroj: Kristýna Šopfová, Generace 21

SUROVINY (2 porce):

  • 100 g hořké čokolády

  • ½ šálku mandlového mléka

  • 2/3 kelímku smetany ke šlehání (31%)

  • 2 lžičky skořice

  • 1 lžička hořkého kakaa

  • 2 zarovnané lžíce karamelového pudingu (v prášku)

  • ½ lžičky pomerančové kůry

Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu. Mezitím si do hrnku nalijte mléko, do kterého přidejte skořici, kakao a práškový puding. Vše pečlivě zamíchejte, a jakmile je čokoláda rozpuštěná, po troškách přilévejte ochucené mléko a pomocí metličky míchejte dohromady s čokoládou. Takto smíchanou směs vyjměte z vodní lázně a dejte na sporák, a za stálého míchání vařte na mírném plamenu. Po chvíli vám začne směs houstnout (díky pudingu). V tuto chvíli přidejte smetanu. Opět pečlivě promíchejte. Přidejte pomerančovou kůru a ještě chvíli vařte, dokud se vám směs nebude zdát dostatečně horká.

Jste-li milovníkem šlehačky, můžete si ze zbylé 1/3 smetany vyšlehat šlehačku, kterou dozdobíte čokoládu.

Zdroj perexové fotografie: Kristýna Šopfová, Generace 21

Kristýna Šopfová

Kristýna Šopfová

Věčný snílek, částečná workoholička a absolutní milovnice jídla.

Zanechte komentář