V hlavní roli jedna surovina: Pomeranč

Na talíři / 3.8.2015

Nové kombinace i staré evergreeny v novějším kabátku. Jak v kuchyni efektně využít pomeranč? To se dozvíte v tomto článku plném vůní a nezapomenutelných chutí.

Pomerančová sezóna je tady. Tyto lahodné, voňavé citrusové plody jsou k mání prakticky po celý rok, ovšem nejvíc se hodí právě teď, v období letních prázdnin, horka a sluníčka. Ptáte se proč? Jednak spousta z nás vyjíždí do zahraničí, a tak si může dopřát plody čerstvé, které nedozrávají cestou do našich supermarketů v kamionech. A jednak a to především jsou jasnou vitamínovou bombou a ideálním osvěžením pro každý den.

Milujete pomeranče stejně jako my, ale nenapadá vás žádné další využití kromě čerstvě vymačkané šťávy? Přinášíme vám několik vyzkoušených receptů. Zaručeně nebudete litovat.

Rychlá pomerančová marmeláda

Pokud máte rádi neobvyklé a dráždivé chutě, hořko-svěží džem z pomerančů vás zajisté nadchne.

Pomerančový džem nadchne vás i vaše okolí! Zdroj: foter.com, rofi

Pomerančový džem nadchne vás i vaše okolí!
Zdroj: foter.com, rofi

Tip!: Pokud preferujete sladší chuť, přidejte jedno jablko. Pokud máte naopak rádi pikantnější, sáhněte po zázvoru.

Ingredience:

  • 1 kg pomerančů
  • 12 citróny
  • 1 celá skořice
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 kg želírovacího cukru (nejlépe poměr 1:1)
  • 100 ml vody

Citrusy důkladně omyjeme a z citrónů vymačkáme šťávu. Pomeranče oloupeme, kůru ze dvou z nich si však ponecháme a nakrájíme na kostičky. Jednotlivé měsíčky pomerančů zbavíme průsvitné slupky a dužinu rozkrájíme na drobnější kousky.

Připravenou dužinu, kůru i citrónovou šťávu vložíme do hrnce spolu se všemi ostatními ingrediencemi a přivedeme k varu. Za stálého míchání vaříme 45 minut, poté vyjmeme skořici a horké plníme do čistých sklenic, které po uzavření postavíme dnem vzhůru. Jakmile džem vychladne a ztuhne, můžeme podávat nebo uskladnit.

Pomerančové smoothie Zabiják stresu

Osvěžující a plné vitamínů. Nezapomeňte na led. Zdroj: Kristýna Šopfová, Generace 21

Osvěžující a plné vitamínů. Nezapomeňte na led. Zdroj: Kristýna Šopfová, Generace 21

Čas přípravy: 5 minut

Množství: 2 středně velké sklenice

Ingredience:

  • 1 předem zmražený oloupaný banán, nakrájený na kousky
  • ½ šálku pomerančové šťávy (případně džusu)
  • ½ pomeranče, oloupaného a nakrájeného na kostičky
  • ¼ šálku mandlového mléka (např. Alpro)
  • ½ mrkve, oloupané a nakrájené na kousky
  • kousky ledu

Všechny suroviny kromě ledu vložte do mixéru a mixujte, dokud nebudou dostatečně rozsekané a tekuté. Zmrzlý banán (nechte v mrazáku bez slupky alespoň 2 hodiny) dodá vašemu smoothie potřebnou krémovost. Pokud jej mrazit nechcete, můžete si smoothie ochladit až nakonec, pomocí kousků ledu.

Opičácká bábovka s pomerančem a brusinkami

Zkuste netradiční bábovku a vylijte těsto do některé z vtipných silikonových forem. Třeba do opičky. Zdroj: Kristýna Šopfová, Generace 21

Zkuste netradiční bábovku a vylijte těsto do některé z vtipných silikonových forem. Třeba do opičky. Zdroj: Kristýna Šopfová, Generace 21

Čas přípravy: 60 minut

Množství: 1 standardně velká forma na bábovku

175 °C / 40 minut

Tip!: Na dozdobení bábovky můžete použít citrónovou polevu, rozpuštěnou čokoládu nebo cukrářské ozdoby.

Ingredience:

  • 3 lžíce mléka
  • 3 vejce
  • 1 ½ lžičky vanilky
  • 1 lžíce čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
  • kůra z 1 pomeranče
  • 1 ½ šálku hladké mouky
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • ¾ šálku moučkového cukru
  • ¾ lžičky kypřicího prášku
  • ¼ lžičky soli
  • 13 lžic másla
  • 1 šálek sušených brusinek

Předehřejte troubu na 175 °C. Formu na bábovku si pečlivě vymažte máslem a vysypejte moukou. V první míse smíchejte mléko, vejce, vanilku a pomerančovou šťávu. Ve druhé míse smíchejte mouku s kukuřičným škrobem a následně kypřicím práškem do pečiva a solí. Všechno pečlivě promíchejte.

Pokud chcete docílit tmavé barvy bábovky, přidejte 3 lžíce kakaa. Do druhé mísy přidejte nastrouhanou pomerančovou kůru a ½ vaječné směsi (obsah první mísy). Míchejte, dokud se všechny suché suroviny nespojí s vlhkými. Poté přidejte zbytek vaječné směsi. Pečlivě vmíchejte a přidejte brusinky. Hotovou směs vylijte do pečicí formy a pečte po dobu 40 minut. V průběhu pečení kontrolujte zapíchnutím párátka do bábovky, jestli už je dostatečně upečená. Poznáte to tak, že na párátku nebude přilepené těsto a nebude vlhké.

Po upečení nechte bábovku alespoň 10 minut zchladnout a můžete podávat.

Rychlý rybí pokrm

Paleta plná pestrých barev i chutí. Zdroj: Kristýna Šopfová, Generace 21

Paleta plná pestrých barev i chutí. Zdroj: Kristýna Šopfová, Generace 21

Čas přípravy: 45 minut

Množství: 4 porce

Ingredience:

  • 400 g candáta (nebo jiné bílé ryby se soudržným masem)
  • 1 cibule
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 400 g krájených rajčat v konzervě
  • 1 pomeranč (šťáva a kůra)
  • hrst lístků čerstvého koriandru

V pánvi na rozehřátém oleji osmažte doměkka cibuli. Přidejte kmín, pokrájené kousky rajčat z konzervy a pomerančovou šťávu i kůru. Směs promíchejte a alespoň 15 minut povařte. Směs můžete dle chuti dosolit či jinak ochutit. Rybí filety nakrájejte na kousky o velikosti sousta a vložte je do omáčky. Přiklopte pánev poklicí a povařte ještě dalších 15 minut, dokud se maso neprovaří natolik, aby se krásně rozpadalo na lupínky. Na závěr vmíchejte do jídla koriandr.

Tento pokrm můžete podávat s kuskusem, bramborovou kaší i dušenou rýží.  A pozor na kosti.

Rozhodli jste se některý z našich receptů vyzkoušet?

Zdroj perexové fotografie: Kristýna Šopfová, Generace 21

Adéla Svobodová

Adéla Svobodová

Vaření i psaní jsou společně se sportem jedny z mých nejoblíbenějších způsobů seberealizace. A protože se řídím heslem "Dělej víc věcí, které tě dělají šťastnou!", stala jsem se součástí tohoto portálu. Vždy budu ráda za Vaše komentáře, připomínky či nápady.

Zanechte komentář