Zimní polévky na zahřátí 4.díl: Pikantní luštěninová polévka

Na talíři / 3.2.2013

Tato polévka má hned několik výhod – je levná, zdravá a v mrazivém období skvěle zahřeje.

Luštěniny by měly být přirozenou součástí jídelníčku. Tuto větu důvěrně známe již ze základní školy. Ti, kteří mají luštěniny v oblibě, mají vyhráno. Jsou ale i tací, kterým čočka a hrách nahání hrůzu jen při vzpomínce na školní jídelnu. Pojďte tento strach překonat a uvařte si s námi pikantní luštěninovou polévku.

Suroviny:

4 porce

šálek červené čočky
šálek zelené čočky
šálek žlutého hrachu
1 menší mrkev
1 petržel
2 řapíky celeru
1 cibule dle chuti
sůl, pepř
smetana
olivový olej
chilli papričky
2 stroužky česneku
pečivo na krutony
popř. schwarzwaldská šunka, slanina (nemusí být)

Zelenou čočku a hrách přebereme, propláchneme a namočíme do studené vody alespoň na dvě hodiny, ideálně však přes noc. Množství vody by mělo být přibližně trojnásobné, na jeden šálek luštěnin tedy použijte tři šálky vody. Po dostatečném nabobtnání vaříme čočku společně s hrachem do poloměkka.

Jakmile luštěniny změknou, přidáme do hrnce propláchnutou červenou čočku, najemno nakrájenou kořenovou zeleninu, řapíkatý celer a cibuli. Vaříme dalších 15 minut a poté vše rozmixujeme.

Teprve teď polévku osolíme, opepříme a přidáme chilli (můžeme použít jak čerstvé, tak sušené). Dochutíme prolisovaným česnekem a zjemníme smetanou. Nakonec polévku zakápneme olivovým olejem a na velmi mírném plameni necháme ještě chvilku probublávat.

Pečivo nakrájíme na kostičky a na pánvi či v troubě nasucho orestujeme. Podle chuti můžeme přidat opraženou schwarzwaldskou šunku či slaninu. Křupavé krutony a opražená schwarzwaldská šunka polévce dodají ten správný říz.

A pak už můžeme servírovat… Dobrou chuť!

Zelenina na polévku.

Čerstvá zelenina polévku odlehčí. Zkuste místo bulvového celeru pro tentokrát použít řapíkatý.

Proč je dobré zařadit do jídelníčku luštěniny? V luštěninách jsou zastoupeny ve více než 50% sacharidy, a to ve formě složitých sacharidů. Díky jejich nízkému glykemickému indexuvysokému procentu vlákniny budete mít tak po jejich konzumaci déle trvající pocit nasycení. Kromě sacharidů z nich ale získáte i cenné bílkoviny (ve 100 g přibližně 25 g bílkovin) a minerály jako třeba hořčík, zinek, železo, vápník a další.

Máte rádi luštěniny? Pochlubte se nám se svými zajímavými recepty!

Zdroj fotografií: Lucie Zikmundová, Generace21

Lucie Zikmundová

Lucie Zikmundová

Zanechte komentář



Vaše názory

  • monika

    recepty tu máte pěkné, ale nešlo by trochu zapracovat i na fotografiích? Ty hodně kazí jinak pěkné články 🙁 A nemluvím pouze o tomto konkrétním příkladu ale o skoro všech v sekci vaření. Chápu, že jídla nesnímají žádní profesionální fotografové, ostatně i já sama jsem jenom pouhý amatér, ale myslím, že když se pohraje se světlem (nejlepší je samozřejmě fotit za světla denního, ne v umělém osvětlení), s dekoracemi, či se zvolí správné rozlišení, aby se pak fotky daly lépe upravovat do požadovaného formátu, tak celkem obstojné fotky dokáže udělat i úplný laik. Tak na tom zkuste zapracovat. Jinak fajn práce 🙂

    • Barbora Venháčová

      Dobrý den, Moniko, děkujeme Vám za velmi podnětný komentář k našim článkům. Sami si uvědomuje, že naše fotky „pokulhávají“ za obsahem, ale pilně se učíme, studujeme a snažíme se, aby fotografie byly stejně dobré jako články. Barbora Venháčová, editorka sekce