Novoroční pověry na talíři. Co jíst a co ne?

Na talíři / 1.1.2015

Proč jsou na Nový rok ptáci a ryby ušetřeni, zatímco prasátka jsou na velkém množství poledních menu? Hledáte recept na pořádnou čočkovou polévku?

Ani pták, ani ryba

Ano, přesně tak. Na Nový rok, čili v den 1. ledna, byste se podle starých pověr měli vyhnout jakémukoliv opeřenci, zejména drůbeži, ale také rybám. Ono je ve výsledku jedno, jestli vám má to štěstí uletět nebo uplavat, ale jen pro pořádek. Některé hospodyňky se dříve snažily na tyto pověry vyzrát tím, že svým opeřeným obětem před vařením – pečením usekly křídla. Upřímně, dnes si taky kuřecí prsa nekoupíte s křídly, tudíž byla podle mě tato akce „ustřihnu ti křídla“ jen pro útěchu svědomí.

Prasátko ano? Vždyť to má nohy dokonce 4

Někteří chytráci tvrdí, že prasátko, jelikož má krátké nohy daleko neuteče, takže není žádnou hrozbou, a navíc je symbolem štěstí i peněz.  Dva v jednom. Možná to je ten důvod, proč si mnoho rodin dává na Nový rok jako hlavní chod vepřo-knedlo-zelo nebo jen uzené koleno apod.

Luštěniny, abyste si moc neprovětrali… kapsu

Každý, kdo si na Nový rok dopřeje čočku nebo hrách, bude mít o peníze postaráno. Samozřejmě v kladném slova smyslu. Luštěniny pohromadě v talíři symbolizují koruny, které drží u sebe a nikam se nerozkutálí.  To, jestli si z čočky na Nový rok připravíte polévku nebo „čočku na kyselo“, je jen a pouze na vás. Princip zůstává stejný. K čočce na kyselo je často podáváno i uzené, třeba z onoho prasátka zmíněného výše.

Hustá čočková polévka

V zimních dnech obzvláště zahřeje a zasytí. Zdroj: foter.com (Emily Carlin)

V zimních dnech obzvláště zahřeje a zasytí. Zdroj: foter.com (Emily Carlin)

Množství: 4 porce

Doba přípravy: 1-5 hodin

SUROVINY: 

  • 1 sklenice umyté čočky
  • 4 sklenice vody
  • 1-2 lžičky soli, podle chuti
  • 2-3 stroužky česneku nadrobno nakrájeného
  • 2 cibule pokrájené na velké měsíčky
  • 1/2 sklenice nakrájeného celeru
  • 2 mrkve nakrájené nahrubo
  • 1 lžička pepře
  • 1/2 lžíce červeného vína
  • 1-2 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 2 lžičky octu
  • olej

Umytou čočku vařte ve slané vodě na mírném plameni 3–4 hodiny, pokud spěcháte, tak alespoň hodinu. Zvláštností této polévky je, že je tím lepší, čím déle se vaří. V jiném hrnci na troše másla nebo rostlinného oleje zpěňte česnek a cibuli, přidejte celer a mrkev a poduste do poloměkka. Poté přidejte čočku, která se vařila 3–4 hodiny a je už měkká, téměř rozvařená. Všechno vařte dál na slabším plameni, občas promíchejte, aby nedošlo k připálení polévky. Po 10–30 minutách přidejte pepř, víno, citrónovou šťávu, cukr, ocet a ještě chvíli povařte. Polévku nepodávejte okamžitě, ale nechte ji alespoň půl hodiny odležet, bude chutnat ještě lépe.

Kouzlo všech těchto pověr, ať už pravdivých, nebo ne, se skrývá se víře, což je něco krásného, co nám pomáhá se odpoutat od každodenních strastí a potíží. A proto věřte, že „jak na Nový, tak po celý“.

Zdroj perexové fotografie: pixmac.cz

Kristýna Šopfová

Kristýna Šopfová

Věčný snílek, částečná workoholička a absolutní milovnice jídla.

Zanechte komentář