Chuťovky na silvestrovskou párty

Na talíři / 30.12.2014

Pryč s nudnými chlebíčky a jednohubkami. Letos vstupte do nového roku s netradičními chuťovkami, které pozvednou vaše chuťové buňky.

Příprava pařížského salátu na chlebíčky vás již omrzela a hledáte líbivou alternativu, se kterou se zavděčíte i sebevětším kritikům? Tato čtveřice chuťovek ideálních na oslavy vám bude perfektní inspirací. Stačí si koupit rajčata, sýr a listové těsto a máte 2 recepty hotové. Snadnější už to být nemůže a můžeme vám zaručit, že chutnat bude i těm největším mlsounům.

Rychlá a snadná pochoutka.

Rychlá a snadná pochoutka.

Slaninové tyčky

SUROVINY:

  • listové těsto
  • slanina
  • olivový olej
  • rozmarýn, oregano, grilovací koření
  • pepř a sůl
  • voda

Předehřejte si troubu na 190°C. Z listového těsta si vyřezejte tenčí proužky, na které ve stejné velikosti seříznete slaninou. Společně se překrývající slaninu s těstem zamotejte do spirály, vložte na pomazaný plech a pečte 25 minut, poté vytáhněte plech, zvyšte teplotu trouby na 200°C a každou tyčku zvlášť potřete kořenící směsí. Kořenící směs obsahuje olivový olej, nadrobno nasekaný, popřípadě sušený rozmarýn, oregano, trochu grilovacího koření a pepř se solí. Pokud budete chtít směs malinko zředit, můžete použít vodu.  Množství surovin do koření závisí čistě na vás. Pomazané tyčinky dopečte ještě 5 minut na zmíněných 200°C.

Obměna nudných rohlíkových jednohubek.

Obměna nudných rohlíkových jednohubek.

Masové jednohubky

SUROVINY:

  • 100 g mletého maso

  • 50 g tvrdého sýra

  • 1 lžička grilovacího koření

  • 1/2 lžičky oregana

  • 1 lžička provensálského koření

  • kus tvrdého sýra (na podávání)

  • okurka (příp. jiná zelenina)

V míse smíchejte mleté maso s jemně nastrouhaným sýrem a všemi uvedenými druhy koření. Z masové směsi v rukou vytvarujte menší koule, které smažte na mírném plamenu v rozehřáté pánvi s olejem. Smažte je zhruba 10 minut a v průběhu této doby je nezapomeňte otáčet, aby se osmažily ze všech stran. Pokud se vám nechce průběžně koule otáčet, jednoduše je můžete fritovat, což zabere kratší dobu, ale koule do sebe vtáhnou mnohem více oleje.

O tom, jaký olej je na smažení nejvhodnější, jste se mohli dočíst v jednom z našich článku.

Jakmile budete mít koule usmažené, můžete je napíchnout na špejli společně s kouskem sýra a okurkou. Samozřejmě můžete suroviny na špejli obměnit dle chuti.

Snadná chuťovka, která ozvláštní každý stůl.

Snadná chuťovka, která ozvláštní každý stůl.

Párty srdíčka

SUROVINY:

  • listové těsto

  • olivový olej

  • tvrdý sýr (př. Eidam)

  • rajčata

  • oregano (popř. bazalka, aj.)

Troubu předehřejte na 160°C. Z listového těsta si vykrájejte libovolný tvar, já použila srdíčka. Vložte je na plech pomazaný olivovým olejem. Samotná srdíčka také potřete olivovým olejem a jemně posypejte nastrouhaným sýrem. Položte tenčí plátek rajčete, který posypejte trochou oregana a solí. Vložte do trouby a pečte 20 minut, nebo dokud těsto nebude zlatavé na okrajích. Hotová srdíčka můžete podávat s lístky čerstvé bazalky.

Svěží bruschetty

Osvěžující rajčatové bruschetty - verze 1 / zdroj: foter.com (chrisphin)

Osvěžující rajčatové bruschetty – verze 1 / zdroj: foter.com (chrisphin)

SUROVINY: 

  • 1 bageta

  • stroužek česneku (volitelné)

Verze 1:

  • rajčata

  • bazalka

  • sýr (kozí, balkánský, případně mozzarella)

Verze 2:

  • nakládané houby (případně domácí příprava)

  • čerstvý tymián

  • sýr (ricotta, může být i kozí)

Na rozpálené pánvi na másle opečte pokrájenou bagetu. Po sundání z pánve ji můžete ještě za tepla potřít česnekem.

Verze 1:

Na drobno si nakrájejte rajčata, ke kterým přidejte nasekanou čerstvou bazalku. Celou směs jemně osolte, opepřete, případně pokapejte trochou citrónu. Tuto směs navrstvěte na opečené kusy bagety a posypejte nadrobeným sýrem. Hotové bruschetty můžete ještě dozdobit lístky bazalky a jemně pocákat olivovým olejem

Verze 2:

Pokud jste nesehnali nakládané houby, můžete si jednodušší alternativu připravit doma.  Jednoduše žampiony nakrájejte na plátky, a na másle je orestujte, osolte, opepřete, přidejte drcený kmín, trochu tymiánu a trošku smetany, která se vám v průběhu restování vypaří. Přidává se proto, aby trošku zjemnila chuť.  Tuto houbovou směs dejte na orestované bruschetty, pokud chcete, tak stejně jako u první verze posypejte nadrobeným sýrem a dozdobte tymiánem.

Netradiční houbové bruschetty - verze 2

Netradiční houbové bruschetty – verze 2 / zdroj: foter.com (shutterbean)

Přeji vám úspěšný vstup do nového roku.

Zdroj perexové fotografie: foter.com (chrisphin)

Zdroj fotografií v textu: Kristýna Šopfová, Generace 21 ; foter.com (chrisphin, shutterbean)

 

Kristýna Šopfová

Kristýna Šopfová

Věčný snílek, částečná workoholička a absolutní milovnice jídla.

Zanechte komentář