4 netradiční přílohy na sváteční večeře

Na talíři / 26.12.2014

Máte už plné zuby bramborového salátu a hledáte stravitelnější alternativu? Vyzkoušejte jeden z níže uvedených tipů na snadné, chutné a lehké přílohy.

Po celodenním půstu a následně vydatné večeři v podobě smažené ryby a bramborového salátu jste zatoužili po odlehčeném pokrmu? Ačkoliv jsme si vědomi, že při návštěvách příbuzných si bramborového salátu užijete ještě dostatečně, přinášíme vám typ na 4 lahodné a odlehčené varianty příloh.

Zeleninový salát plný energie

Pokrm, který dodá energii a příjemně odlehčí sytý pokrm, kterým je například řízek.

Pokrm, který dodá energii a příjemně odlehčí sytý pokrm, kterým je například řízek.

Množství: volitelné

SUROVINY:

  • salátová okurka
  • oranžová paprika
  • rajčata
  • zelí, nakrájené na proužky
  • citron (kůra i šťáva)
  • granátové jablko (volitelné)
  • bazalka, čerstvá
  • petržel, čerstvá
  • provensálské koření
  • sůl a pepř
  • bílý jogurt (popř. zakysaná smetana)


Okurku, papriku i rajčata nakrájejte na velmi drobné kostičky. Promíchejte zeleninu spolu v míse a pokapejte šťávou z citronu (dle chuti) a nastrouhejte na ni trochu citronové kůry. Pokud máte rádi pecičky z granátového jablka, doporučuji je přidat do salátu. Zeleninu promíchejte a přidejte nasekané lístky bazalky a petržele, osolte, opepřete a dochuťte provensálskou kořenící směsí (popřípadě jinou, dle vaší chuti). Nakonec salát dolaďte bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou.

Hráškové pyré

Pokud hodně rozmixovaný hrášek hodně zředíte, můžete jej podávat jako Hrachovou polévku.

Pokud hodně rozmixovaný hrášek hodně zředíte, můžete jej podávat jako hrachovou polévku.

Množství: 1 miska

SUROVINY:

  • 100 g hrášku
  • zeleninový/ hovězí vývar
  • stroužek česneku
  • sůl a pepř
  • majoránka
  • min 30% smetana

Hrášek vložíme do hrnce, zalijeme vodou tak, aby byl všechen ponořený, a přivedeme k varu. Hrášek vaříme, dokud nezměkne, což poznáte, když do něj dloubnete vařečkou. Mezitím si bokem v hrnečku uvařte menší množství vývaru. Jakmile je hrášek uvařený, osolte jej a tyčovým mixérem rozmixujte. Jakmile máte hotovo, vraťte zpět na sporák a hráškovou směs zřeďte trochou vývaru. Chvíli povařte, přidejte trochu majoránky a jeden stroužek vylisovaného česneku, dle chuti dosolte a opepřete. Jakmile vám směs začne vřít, přidejte smetanu. Opět dle libosti, někdo má raději smetanovější hrášek, někdo si na ryzí chuť hrášku potrpí více. Chvíli povařte a podávejte například k pečeným bramborám nebo rovnou k masu či rybě.

Pečené brambory s máslovo-česnekovou náplní

Pečené brambory s ochuceným máslem. Jednoduše lahodné.

Pečené brambory s ochuceným máslem. Jednoduše lahodné.

Množství: 10 ks

SUROVINY:

  • 10 malých brambor ve slupce
  • 120 g másla
  • 1 stroužek česneku
  • petržel (aj. bylinky)

 Předehřejte troubu na 200°C. Omyjte všechny brambory a čajovou lžičkou do nich vydloubejte díry, pozor ale ať nepropíchnete bramboru naskrz. Takto připraveným bramborám jemně seřízněte spodní stranu, aby stabilně stály v pekáčku. Mezi tím si v misce připravte ochucenou máslovou směs. Změklé máslo smíchejte s prolisovaným česnekem a bylinkami.  Směsí vyplňte vytvořené díry v bramborách  (do poloviny) a dejte je péci na 45 minut. Poté nechte brambory vychladnout, máslo se vám v nich rozpustilo, proto před tím, než do nich přidáte zbytek ochuceného másla, musíte počkat, až vychladnou, máslo se ihned nerozteče. Výsledek můžete pokapat citronovou šťávou a posypat solí či pepřem. Podávejte k masu i rybě.

Kapustičky se slaninou a vlašskými ořechy

Typicky britské. / zdroj: foter.com (Leszek.Leszczynski)

Typicky britské. / zdroj: foter.com (Leszek.Leszczynski)

Množství: 3 porce

SUROVINY:

  • 400 g kapustiček
  • 3 lžíce fíkového džemu (popř. jiného, ne příliš přeslazeného)
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 200 g slaniny
  • 25 g vlašských ořechů, opečených a nasekaných
  • 100 g řeckého jogurtu
  • 1 lžíce čerstvé máty, nasekané
  • hrst hroznového vína (volitelné)

 Ve větším hrnci vařte kapustičky ve vodě asi 8 minut, pozor – nesmí být mazlavé, rozvařené. Kapustičky sceďte, zchlaďte, osušte a rozkrájejte na poloviny. Mezi tím si ve větší pánvi rozpusťte džem s balzamikovým octem. Jakmile začne tato směs vřít, přidejte kapustičky a smažte je, dokud nezačnou karamelizovat.  Na další pánvi si v průběhu smažení orestujte nasekanou slaninu.

Pokud chcete přidat hrozny, snižte plamen a přidejte je ke kapustičkám. Vařte několik minut, dokud nebudou hrozny malinko změklé.

Přidejte ořechy a koření. Ještě horké kapustičky servírujte na talíř a polejte dresingem ze smíchaného jogurtu s nasekanou mátou.

Která z uvedených příloh vás nadchla nejvíce?

Zdroj perexové fotografie: Kristýna Šopfová

Zdroj fotografií v textu: Kristýna Šopfová, Generace 21; foter.com (Leszek.Leszczynski)

Kristýna Šopfová

Kristýna Šopfová

Věčný snílek, částečná workoholička a absolutní milovnice jídla.

Zanechte komentář