Jedlé dárky: Rychle a jednoduše!

Na talíři / 21.12.2014

Vánoce jsou tu a vy ještě pořád nemáte nakoupeny dárky pro všechny, které chcete obdarovat? Vyzkoušejte jedlé dárky. Vždyť vlastnoručně udělaný dárek potěší nejvíce.

Vánoce klepou na dveře a vy jste nákupy vánočních dárků nechali opět na poslední chvíli. Zběsile pobíháte po prodejnách a vybíráte, co by se mohlo vašim blízkým líbit, načež nic není dost dobré a objednávky z internetu jsou pro vás již utopií, jelikož víte, že byste objednávku do Vánoc neobdrželi. Jak z této bezvýchodné situace ven? Rychle, snadně a s minimální náročností. To jsou jedlé dárky, které každého potěší. Přinášíme vám několik ověřených tipů.

Směs na vánoční muffiny

To, jakým způsobem budete ingredience vrstvit, je na vás. Ovšem směs mouky a koření by měla být vždy vespod.

To, jakým způsobem budete ingredience vrstvit, je na vás. Ovšem směs mouky a koření by měla být vždy vespod.

SUROVINY:

  • 150 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 1 lžička koření do perníku
  • 50 g nasekaných lískových oříšků
  • 1 lžička skořice
  • 70 g směsi sušeného tropického ovoce, nasekaného / brusinek
  • 1/2 tabulky čokolády, nasekané
  • hrst celých ovesných vloček (volitelné)
  • 50 g třtinového cukru

Prosejte mouku s kypřicím práškem a kořením do perníku. Tuto směs vsypte do větší, dobře uzavíratelné sklenice. Mírně s ní zaklepejte, aby se směs ve sklenici vyrovnala. Na ni postupně opatrně navrstvěte ostatní  přísady tak, jak jdou za sebou v seznamu.

Dobře uzavřete a připojte kartičku s receptem:

Vánoční muffiny – obsah vsypte do mísy, uprostřed udělejte důlek a do něj vyklepněte 1 vejce, přidejte 150 ml mléka a 50 g rozpuštěného másla. Zlehka promíchejte a rozdělte do vymazaných důlků na muffiny. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C 18–20 minut dozlatova. Směs zpracujte do měsíce. Množství směsi odpovídá 6 muffinům.

Sklenici dobře uzavřete a ozdobně k ní připevněte třeba malou vařečku nebo formičky na muffiny.

Vánoční pečený čaj

Vánoční pečený čaj. Nezapomeňte sklenici hezky ozdobit.

Vánoční pečený čaj. Nezapomeňte sklenici hezky ozdobit.

SUROVINY:

čerstvé ovoce:

  • 1 pomeranč
  • 3 větší blumy
  • 1 hruška
  • 1 kyselejší jablko

dále:

  • třtinový cukr
  • šťáva + kůra z citrónu
  • brusinky

koření dle chuti:

  • hvězdička badyánu
  • 5 hlaviček hřebíčku
  • 1 lžička mleté skořice

Předehřejte troubu na 220 °C a připravte si předem vysterilizované sklenice.

Do zapékací mísy vsypte opláchnuté a pokrájené ovoce. Pokud nemáte rádi slupky, zbavte jablko i hrušku slupky, blumám ji můžete nechat. Přidat ovoce si můžete dle chuti. Ovšem vzhledem k množství cukru, který budete přisypávat, se doporučuje volit kyselejší druhy ovoce. Pokud pracujete s ovocem z mrazáku, nechte jej nejdříve rozmrznout. Zasypte cukrem tak, aby se na ovocné směsi vytvořila jemná cukrová pokrývka. Přidejte šťávu z citrónu (pokud chcete, můžete nastrouhat i trochu kůry) a koření.

[one_fourth]

Tip: Pro dospělé můžete do čaje přidat 1–1,5 dcl alkoholu; rum, griotku, jakýkoli likér, který máte rádi.

[/one_fourth]

Pekáček přikryjte víkem nebo alobalem a dejte péct na 30 minut. Poté nádobu odkryjte a pečte ještě dalších 15 minut. Během pečení ovoce kontrolujte, jestli již pustilo šťávu, a průběžně směs promíchávejte. Stačí 3–4x za celou dobu pečení.

Ještě horkou ovocnou směs opatrně přelijte do připravených skleniček. Zavřete a otočte dnem vzhůru. Vychladlé skleničky otočte zpět dnem dolů. Uchované v temnu a chladu vydrží i celou zimu.

Skleničku ozdobte a přiložte návod na přípravu čaje:

„Čaj připravíte tak, že do čtvrtlitrového hrníčku dáte 3–4 lžičky pečené směsi, zalijete horkou vodou a louhujete. Pak je jen na vás, zda čaj přecedíte, nebo voňavé ovoce sníte.“

Čokoládové sušenky

Sušenky můžete dát do celofánu a vložit je do vyrobené krabičky.

Sušenky můžete dát do celofánu a vložit je do vyrobené krabičky.

Množství: 30 ks

SUROVINY:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 200 g cukru krupice
  • 220 g másla
  • 30 g kakaa
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička soli
  • 1/2 jedlé sody
  • 40 ml mléka
  • 2 vejce
  • 150 g hořké čokolády

V jedné misce smíchejte všechny suché ingredience – mouku, cukr, kakao, vanilkový cukr, sůl a sodu. V druhé promíchejte mléko, vajíčka a změklé máslo a nakonec po částech vmíchejte suchou směs. Na závěr přidejte do těsta hořkou čokoládu nasekanou na kostičky. Na plech s pečicím papírem dělejte lžičkou kuličky, které dávejte dostatečně daleko od sebe (sušenky se hodně roztečou do stran) a pečte je 8 minut na 180 °C. Měkké vydrží sušenky až 14 dní!

Užitečná kořenící směs

Koření se bude hodit vždy.

Koření se bude hodit vždy.

SUROVINY:

  • 1/3 šálku krystalkové soli
  • 1/4 šálku sv. hnědého cukru
  • 1/4 šálku mleté papriky (sladká/ pikantní)
  • 2 lžíce celého černého pepře (drcený)
  • 2 lžíce sušeného oregána
  • 2 lžíce sušených tymiánových listů
  • 1 lžíce kajenského pepře (volitelné)

V malé míse smíchejte všechny suroviny a rukama do nich začleňte cukr. Hotovou směs můžete vložit do pytlíčku nebo plechové krabičky.

TIP EDITORKY:

Směs na horkou čokoládu

SUROVINY:

směs na horkou čokoládu

Nezapomeňte hezky popsat a ozdobit mašlí. Zdroj: Alice Pazderová, Generace 21

  • instantní horká čokoláda
  • kakao
  • čokoláda
  • mini marshmallows (prodává např. Marks & Spencer)

Jako první vložte do sklenice instantní směs na horkou čokoládu a následně kakao. Můžete směs i promíchat předem, ale takhle vám vznikne pěkná struktura. Pokud nemáte instantní směs na čokoládu, použijte pouze kakao.

Další vrstvou je čokoláda, kterou můžete libovolně nakrájet na kousky. Jako poslední vložte mini marshmallows. Nezapomeňte ozdobit mašlí a popsat.

Směs na horkou čokoládu je ideálním dárkem pro relaxaci a zahřátí v zimním chladném období.

 

Zdroj všech fotografií: Kristýna Šopfová, Generace 21

Kristýna Šopfová

Kristýna Šopfová

Věčný snílek, částečná workoholička a absolutní milovnice jídla.

Zanechte komentář