Helenčino pečení: Rychlá nápověda pro vánoční cukroví

Na talíři / 17.12.2014

Představujeme kuchařku plnou receptů na vánoční cukroví.

Nevím, zda to také znáte, ale mít pohromadě všechny recepty na vánoční cukroví, není úplně jednoduché. Tu si napíšete papírek u maminky, tu u přítelovy babičky a před svátky pak hledáte onen papírek několik minut. Moje maminka má zavazovací desky a v nich tucty těchto papírků. Chcete-li se tomuto vyhnout, je dobré si pořídit vánoční kuchařku zaměřenou pouze na cukroví.

Útlá kniha se vám ale v knihovničce  neztratí.

Útlá kniha se vám ale v knihovničce neztratí.

Taková je třeba právě kuchařka Helenčino pečení. Jak již napovídá název, autorkou je Helena Vybíralová. Ta knihu připravovala 9 měsíců a použila nenáročné, vyzkoušené recepty, které zvládne opravdu každý.

Odmala miluji onu nezaměnitelnou atmosféru při pečení vánočního cukroví. Se zaujetím jsem dokázala hodiny sledovat maminku, s jakou grácií a obratností kouzlila všechna ta kolečka, rohlíčky a košíčky. Chtěla jsem to umět také tak! Tehdy se zrodil můj absolutní respekt k původnímu pekařskému a cukrářskému dědictví předchozích generací a moje velká láska a vášeň.

Helena Vybíralová

(Citace z: Vybíralová, H.: Helenčino pečení. Břest: Josef Vybíral, 2014, s. 7)

Rozdělení kuchařky

  • Pečené cukroví bez krému
  • Pečené cukroví plněné krémem
  • Nepečené cukroví
  • Krémy a polevy
  • Příprava sladkých vánočních dekorací

Samotná kuchařka je celkem útlá a tomu také odpovídá cena. Však kdo by chtěl před Vánoci utrácet za cukroví více, než je nutné. Obsahuje 59 receptů, které jsou velmi prakticky rozdělené a navíc i odlišeny barevně, což se mi osobně velmi líbí, protože přesně víte, kde jste, i když kuchařku namátkově otevřete. Začínající (ale možná i pokročilé) kuchařky ocení úvodní nápovědu, kde jsou všechny autorčiny tipy, aby šlo vše snadno. V závěru je vyčleněno několik stran na vaše poznámky.

U každého receptu jsou přehledně odděleny potřebné suroviny a jasný postup. Většina receptů není vůbec složitá, ale doporučujeme si recepty pročíst dříve, než se pustíte do samotného pečení. Občas je totiž třeba příprava den dopředu. Ale většinou se týká zdobení, které většinou i tak děláme až další den po upečení.

„Na druhé knize již pracuji a pokud vše půjde podle mých představ, měla by vyjít v říjnu 2015, jmenovat se bude Helenčino pečení / České slavnostní cukroví. V první knize jsou recepty na cukroví, ve druhé bude opět cukroví a také několik receptů na řezy. A také postupy jak si připravit různé zdobení z potahovací hmoty. “ prozradila své budoucí plány Helena Vybíralová.

Cukroví na poslední chvíli

V tomto týdnu převážně oceníte množství receptů na nepečené cukroví. Ideální totiž je dělat právě toto cukroví až těsně před Štědrým dnem, aby bylo čerstvé. A pokud jste doposud nic nestihli a nechcete skončit jen s vosími hnízdy, najdete zde tu pravou inspiraci.

Vyzkoušeli jsme

Košíčky s karamelem

Karameloví košíčky.

Karameloví košíčky.

Suroviny na těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 50 g moučkového cukru
  • 110 g tuku nebo másla
  • 2 žloutky
  • 1 vanilkový cukr

Na krém:

  • 1 slazené zahuštěné mléko v plechovce
  • 300 – 350 g másla
  • rum (podle chuti)

Na dokončení

  • něco na ozdobení – lískové oříšky, mandle, strouhanou čokoládu
  • košíčky

Příprava těsta je velmi jednoduchá. Smíchejte všechny suroviny a vypracujte těsto. Dejte ho odležet na dvě hodinky do lednice. Poté z něj odebírejte po kouskách a plňte formičky na košíčky. Pečte ve vyhřáté troubě. Po dopečení vyklopte.

Nechte je přes noc odpočinout a začněte připravovat krém. Zahuštěné mléko v plechovce vařte dvě hodiny a nechte do druhého dne vychladnout. Ačkoliv nebyla v receptu uvedena příchuť, zvolili jsme karamelové kondenzované mléko. Druhý den vyšlehejte změklé máslo a postupně po lžících přidávejte mléko. Je důležité, aby teplota obou surovin byla stejná. Přidejte trochu rumu a zašlehejte.

Upečené košíčky naplňte krémem, ozdobte oříškem či mandlí a vložte do papírových košíčků.

Jaké to je?

Sladké. Velmi sladké. A je opravdu důležité, aby krém byl dostatečně tuhý (chce to pořádné máslo), protože jinak vaše košíčky dopadnou jako naše. Ale to na chuti mnoho nemění.

Knihu poskytlo k recenzi KNIHCENTRUM.cz a je možné si ji koupit přímo v e-shopu.

logo_knihcentrum_bilypodklad

 

 Zdroj fotografií: Alice Pazderová, Generace 21

Alice Jendelová

Alice Jendelová

Jsem holka plná protikladů. Ačkoliv už věkem přes 20, stejně milovnice pohádek, Hello Kitty a hlavně Harryho Pottera. Ačkoliv už ne studentka, stejně sběratelka lepíků, notýsků, zvýrazňovačů a všelijakých dalších roztomilostí a nutností z papírnictví. Ačkoliv milovnice domova a svého klidu, stejně cestovatelka celým srdcem s mnoha cestovatelskými sny. A ačkoliv kuchtička, co mnohokrát něco připálí a zaneřádí celou kuchyň, stejně redaktorka sekce Na talíři. ♥

Zanechte komentář