Udělejte si doma božský cheesecake

Na talíři / 11.12.2014

Dáváte si jako dezert ke kávě vždycky cheesecake? S kuchařkou Hannah Milesové si cheesecake jako z cukrárny zvládnete udělat i doma.

Ulítáváte stejně jako já na cheesecaku? Objednáváte si ho ať jste, kde jste? Je prostě váš nejoblíbenější dezert? Pak je kuchařka Božský cheesecake určena právě vám!

Lákavé fotografie, jen co je pravda!

Lákavé fotografie, jen co je pravda!

Od tradičních až po high class

Recepty jsou v kuchařce rozděleny do následujících šesti kapitol:

  • klasické cheesecaky
  • ovocné cheesecaky
  • cheesecaky pro mlsouny
  • cheesecaky pro labužníky
  • cheesecaky na večírek
  • cheesecaky z celého světa

Kuchařka Božský cheesecake, kterou napsala američanka Hannah Milesová, upoutala moji pozornost na první pohled. Mohou za to především krásné fotografie, jejichž autorem je Steve Painter, a pak také fakt, že se jedná o kuchařku obsahující hned 60 receptů na tento lahodný dezert!

Na začátku knihy najdete na pár stránkách vysvětleno, co to ten cheesecake vlastně je, kde se vzal a jaké jsou jeho podoby v různých zemích. Dále také autorka uvádí základní rozdíly v přípravě cheesecaků pečených, se želatinou a nepečených, rozdíly mezi čerstvými tvarohovými sýry, které tvoří základ náplně každého cheesecaku, a užitečné rady, tipy a triky. Poté už následují samotné recepty. Ty jsou vždy uvozeny krátkým kometářem autorky a rozděleny do šesti kapitol.

Co jsme vyzkoušeli v redakci?

Brownie cheesecake

Vybrat recept nebylo vůbec jednoduché. Nakonec jsem se však rozhodla pro něco krémového, ale zároveň hutného, což brownie cheesecake přesně splňuje. A protože jsem ho pekla na konci listopadu, food styling byl jasný – Movember!

Movember food styling.

Movember food styling.

Suroviny:

Na brownies:

  • 100 g másla
  • 150 g tmavé čokolády
  • 100 g krupicového cukru
  • 100 g tmavě hnědého cukru
  • 2 vejce
  • 1 lžička vanilkové příchuti
  • 80 g hladké mouky
  • 50 g pekanových ořechů

Na cheesecake:

  • 150 g smetanového sýra
  • 160 ml zakysané smetany
  • 50 g krupicového cukru
  • 1 lžička vanilkové pasty
  • 2 vejce
  • 30 g hladké mouky
  • 125 g tmavé čokolády

Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s máslem, odstavíme z plotny a necháme vychladnout. Vejce vyšleháme s oběma druhy cukru a s vanilkovou příchutí, dokud nezdvojnásobí objem a výsledná hmota není lehká a krémovitá. Poté do ní opatrně zašleháme vychladlou čokoládu s máslem a mouku. Nakonec do těsta vmícháme nadrobno nakrájené pekanové ořechy a vlijeme ho na dno dortové formy.

Na cheesecake prošleháme všechny suroviny kromě čokolády. Tu nakrájíme na kousky a vmícháme ji do těsta až nakonec. Hmotu vlijeme do dortové formy a nožem s kulatou špičkou obě těsta lehce promícháme, aby se vytvořil černobílý vzor. Pečeme na 180°C asi tři čtvrtě hodiny. Hotový cheesecake necháme vychladnout a poté podáváme.

Hodnocení

Recept na brownie cheesecake mě nadchl! Kombinace sýra a čokolády doplněná vanilkovou příchutí je jednoduše božská. Ostatně už samotný název knihy mi prozradil, že cheesecake, který si udělám, bude božský.

Kníry všude, kam se podíváš!

Kníry všude, kam se podíváš!

Abych však pouze nechválila, neodpustím si na závěr tři poznámky:

1. Kuchařka je tak trochu americká. To je logické, když je autorka američanka. Ovšem sehnat v obyčejném českém supermarketu některé „americké“ suroviny (například kardamomové tobolky, clotted cream neboli sbíranou smetanu, popcorn s tofé polevou, jedlé květy, růžovou vodu/likér/sirup či glitter neboli jedlé ozdoby) je nadlidský úkol.

2. Některé informace by chtěly upřesnit. Jak moc malá je malá sklenice? Možná si říkáte, co je to za hloupou otázku. Nicméně až vám půlka těsta skončí v troubě (a následně v koši), protože ho budete mít zbytečně moc, vzpomenete si na mě.

3. Cheesecaky z celého světa nejsou původně cheesecaky. Jsou to typické sladkosti dané země, jejichž recepty autorka upravila do podoby cheesecaku. Nejen v případě balkánské baklavy to vypadá obzvlášť divně.

Knihu poskytlo k recenzi KNIHCENTRUM.cz a je možné si ji koupit přímo v e-shopu.

logo_knihcentrum_bilypodklad

Zdroj všech fotografií: Silvie Kostovská, Generace 21

Silvie Kostovská

Silvie Kostovská

Studentka bohemistiky a hispanistiky, nelítostný grammar nazi, nenapravitelný shopaholik, kavárenský povaleč, blázen do kultury, vášnivý pisálek s fetiší na očuchávání knížek, Brňák duší, cestovatel tělem a milovník dobrého jídla (zejména sladkého), toť moje maličkost. Na Generaci 21 zastávám post editorky sekce Na talíři. Kromě Generace píšu ještě blog Twenties girl (twentiesgirl.wix.com/twentiesgirl).

Zanechte komentář